Érdemes odafigyelni: 5 tévhit a kullancsokkal kapcsolatban

Tévhitek:


  • 1.  a kullancs a fáról esik rá az emberre...

A kullancs nem mászik a fára, 1 méternél nem jut feljebb. A kullancsok élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet és a magas páratartalmú környezet.

  • 2. a csípés helyét fertőtleníteni kell, krémmel kell bekenni...

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. A fertőtlenítő szer legfeljebb - Lyme betegség gyanúját keltve -, helyi irritációt okoz, de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó kórokozókat. Ne kenjünk semmit a csípés helyére. Súlyos hiba, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmaznak. A szteroidra a Borreliák (Lyme baktériumok) hevesen reagálnak.

  • 3. a kullancsokat minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy nem-e fertőzöttek...

A kullancsok vizsgálatának nincs értelme, mert:

  1. A kullancsok nagy része fertőzött lehet Lyme baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.
  2. Ha kimutatnak Lyme baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget okoz. A pozitív lelet viszont pánikot kelt a páciensekben, az orvosokat antibiotikum-kezelésre ösztönzi. A pozitív kullancslelet után szerológiai (vér-) vizsgálatot javasolnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban hamis pozitív eredményeket ad.

  • 4. ha beszakadt a kullancs szájszerve, azt minden esetben el kell távolítani, ki kell szedni...

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje!), nem szabad kipiszkálni. Ez csaknem reménytelen vállalkozás, de a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, amit törvényszerűen antibiotikum-kezelés követ, és előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége is.

  • 5. a kullancs eltávolítására történhet krémmel, olajjal, ecettel, gyufával...

Minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a parazita összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű kenegetni, tekergetni, ecettel, krémekkel, olajjal, gyufával bűvölni a kullancsot.

A patikában kapható, acélból készült, rugós kullancscsipesz jól használható. Ezzel úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. Ha nincs nálunk csipesz, egy cérnaszállal is el tudjuk távolítani.


Pozitív Nap

Forrás: itt.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Figyelem, a következő rövid videó mindenkinek KÖTELEZŐ TANANYAG!

Kutyaharapást szőrével - jelen esetben oktatóvideóval

Tények és tévhitek a csokiról - minden, amit tudni akartál!

A csokoládéval kapcsolatban hallhatunk sok jót és rosszat, de vajon ezek közül mik a tények, és mik a tévhitek? Valóban káros az egészségre? Vagy épp ellenkezőleg?

Tények és tévhitek - tudod melyik igaz és melyik nem?

Igaz-hamis állítások, néhányon igencsak meg fogsz lepődni.

Magyarországon egymillióan járnak ebben a cipőben: beszéljünk róla, tegyünk ellene!

A cukorbetegség egy igencsak gyakori probléma, ami számos embert érint. Mégsem foglalkozunk eleget a megelőzésével, pedig mindnyájan tudjuk, hogy nem egy leányálom cukorbetegnek lenni.

Te is azt hitted, hogy a szerzetesek teljes elvonultságban élnek és állandóan imádkoznak? Tévedtél!- Egy kampány a sztereotípiák ellen

Egy kampány azért, hogy jobban megismerkedjünk a szerzetesekkel, és eloszlassuk a sztereotípiákat...


NAPI BOLDOGSÁG