Hozzád dörgölőzöm = az enyém vagy: a macskák és az illatok

A macskák kommunikációjának nagy része a szagokon keresztül történik. Az állatnak ugyanis illat mirigyek vannak a testük több részén is, amik dörgölőzés közben feromonokat szabadítanak fel - kémiai anyagokat, melyeket szagokként észlel.


A családban, ahol egy közösségben vannak emberek, és állatok, mindenkinek van egy illata, melyet mi emberek nem, a macskák, vagy a kutyák azonban észlelnek, és így kialakul egy csoport-illat, ami minden közösségben más. A cicák számára ez egy fontos azonosító, ami a családjára utal. Mikor más közegben vagyunk, gyakori, hogy összeszedünk másféle illatokat is, így ne lepődjünk meg, ha gyorsan nyakunkba ugrik kiskedvencünk. Ezzel biztosítja, erősíti meg, hogy az ő exkluzív klubjának a tagjai vagyunk. 

Forrás: thegrandpet.com

De a folyamat nem egyoldalú: mi, emberek is folyamatosan részt veszünk az illatok cserélésének rituáléjában: mikor megsimogatjuk a macskát, ugyanúgy illatokat közvetítünk számára. Mindenki nyer: a cica megnyugszik, hogy minden rendben, mi macskások pedig még egy okot kaptunk, hogy gyakrabban vegyük karjainkba a szőrgombócot.


Pozitív Nap - Bakos Dániel

Forrás: Cathealth.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

Mindketten árvák és magányosak voltak egykor, most szerető családban élnek, és imádnak együtt utazni

8 káprázatos fotó arról, hogyan járja együtt a mentett kutya és cica a világot

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!


NAPI BOLDOGSÁG