Nincs zacskó, doboz, pet-palack - itthon is megnyílt az első csomagolásmentes bolt!

Az ötlet Amerikából indult, majd Európán belül Berlinben tavaly nyílt ez első csomagolásmentes üzlet, ami elképesztően jól néz ki. Hatalmas választékot lefedve lehet szinte mindent megvenni úgy, hogy semmilyen hulladékot nem termelünk. Egyébként állandóan mindent ki kell dobni, hatalmas dobozokba csomagolnak olyan dolgokat, amik egy kis papírzacskóban is elférnének, és hogy a szelektív hulladékgyűjtés sulykolásával mindenkivel elhitetik, hogy a hulladékkal semmi baj, hiszen újrahasznosítjuk, aztán kész. Holott az újrahasznosítás egy újabb gyártási folyamat.


Itthon egyelőre csak Budaörsön van ilyen üzlet, de állítólag máris sokan másolnák a példát. Tény hogy egy ilyen vásárlásra tudatosan kell indulni, és ha az ember egy sima boltba megy, hajlamos erről elfeledkezni. Ha viszont olyan boltba megyünk, ahol tutira nincs semmi csomagolva, akkor jobban felkészülünk rá. Én vittem üvegeket, zacskókat és dobozokat is, és meg is töltöttem őket. A vásárlás úgy zajlik, hogy az ember szépen leméreti a dobozokat meg az üvegeket, kap rá egy kis matricát a csomag súlyával, aztán elkezdi telepakolni.

Ami jelenleg kapható a NoPackban: pékáru, őstermelőktől érkező zöldségek, tészták, lisztek, szárított gyümölcsök és zöldségek, borsó, sárgaborsó, lencse, mák, magvak, fűszerek, gyümölcslé, kimért csokoládé, keksz, nápolyi, tea, méz és illatszerek.

A befőttesüvegbe kerülhet liszt, kuszkusz, vagy akár akácméze, amit egy nagy tartályból csorgatnak az üvegbe. A dobozokba kerülhet pékáru, rizs, mazsola, aszalt szilva és csoki. Így végül is tényleg úgy vásárolhatunk, hogy nem keletkezett közben hulladék.  Egyetlen vásárlással megspórolhatunk legalább egy kilónyi szemetet, szuper!

Hiányoznak azonban a tejtermékek (hiszen egy lisztes zacskó sokkal kisebb hulladékot képez, mint a nagy tejes dobozok, nem beszélve az ivójoghurtról, amit kizárólag műanyag palackban árulnak). A tulajdonos, Monostori-Kalovits Márk azt mondta, valószínűleg kecsketej lesz majd pár hét múlva, illetve a tervek szerint kukoricacsíra és olívaolajat is lehet majd kapni kimérve, ami szintén jó hír, hiszen az olajosüvegeket még csak újrahasznosítani sem lehet.

A cél nemes, és valahol ugye el kell kezdeni. Nekem az volt a fejemben, hogy mindent megkapunk majd, amire szükség lesz.

Egy fecske nyilván nem csinál nyarat, de arra nagyon jó ez az üzlet, hogy legalább felhívja arra a figyelmet, hogy úgyis lehet vásárolni, ha nem gyömöszölünk mindent külön zacskóba. Biztosan nagyon sok embernek új ez az élmény, a tulajdonosok szerint sokan csak toporognak, amikor el kéne tenni valamibe a kenyeret meg a kiflit. Egyrészt sok ilyen bolt kéne még, másrészt viszont jó lenne, ha ez lenne az alap. Csak Magyarországon naponta másfél millió nejlonzacskó kerül forgalomba, és évente másfél milliárd műanyag palack. Ha csak annyira sikerülne rászoktatni az embereket, hogy hordjanak maguknál zacskót, máris sokkal előrébb tartanánk.

NoPack Budaörs, Szabadság út 88.


Pozitív Nap - Vermes Nikolett

Forrás: Index

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

9 évesen kezdte, mára 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác

Gyerekeket ritkán hívnak meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, de a német Felix Finkbeiner többször is a pódiumra állhatott

Mielőtt vad karácsonyi vásárlásba kezdenél: ismerd meg cuccaid valós történetét

Olyan világban élünk, ahol naponta minimum három reklámújságot dobnak a postaládába, hogy vegyünk és vegyünk és vegyünk. De mit, ha lényegében legtöbbször egy pozitív emberi kapcsolat hiányzik...

Svédországban annyira dübörög az újrahasznosítás, hogy kifogytak a szemétből

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.

Ilyenek lennének hétköznapjaink, ha a reklámok jelentenék a valóságot!

Képzeld el, hogy telne egy napod, ha minden úgy történne, ahogy a reklámokban láthatjuk! Vicces ugyanakkor elgondolkodtató írás...


NAPI BOLDOGSÁG