A ruha teszi az embert? Egy elképesztő kísérlet az előítéletekről (+videó)

"A hajléktalan emberek nem társadalmilag alkalmatlan személyek, csupán olyan emberek, akiknek nincsen otthonuk." (Sheila McKechnie)

Számtalan koldussal találkozunk nap mint nap, és bizony nem egyszer megfordul a fejünkben, hogy vajon tényleg rászorul-e az illető. Percekig elgondolkodunk, hogy adjunk pénzt vagy ne a kéregető embernek, és van, amikor mélyen a zsebünkbe nyúlunk egy kis apróért. Máskor pedig csak elsétálunk a kéregető mellett.

Vajon mi alapján ítéljük meg, hogy kinek lehet szüksége a segítségre?

Az alábbi felmérés annak bemutatására készült, hogy megmutassa mennyire vagyunk előítéletekkel teli. Egy austini filmes, Joseph Costello, hajléktalan barátja segítségével készítette a videót. Sandy a való életben is hajléktalan. A kísérlet során egyszer öltönyös úriemberként, máskor pedig koldusnak öltözve kéreget.


Láthatjuk, hogy mennyire különböző reakciókkal találkozik. Amikor hajléktalan szerepében van, szinte senki sem akar neki segíteni. 


Csupán egyetlen ember, aki maga is hajléktalan, ad neki egy kis aprót.

A titok kulcsa talán ott kezdődik, hogy kivel tudunk azonosulni. Ha látunk egy jól öltözött embert, aki valamit kér, könnyen a helyébe képzeljük magunkat, hogy mi lenne, ha nekünk is 20 forint hiányozna a buszjegyhez. Egyből felszínre kerül az empátia, és szinte gondolkodás élkül adunk, segítünk.

Egy hajléktalan esetében ez már nem így van. Nem képzeljük a helyükbe magunkat, mert hála Istennek sokan nem is tudjuk, hogy milyen lehet ez a világ. Ez azonban egy olyan oldalunkat hozza ki, amely már egyáltalán nem szerencsés, hiszen elfordulunk azoktól, akik a segítségünket kérik.

De kik vagyunk mi ahhoz, hogy megítéljük: ki, mit érdemel? Ha minket is megítélnének, vajon mit érdemelnénk?


Forrás: twice.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ki mondta, hogy a nők nem tudnak vezetni? Sose becsülj le egy nőt...

Parkolóban ügyetlenkedő leány, cikázó anyuka, kormányba kapaszkodó nagyi: ha bármi hibát lát az úton, rögtön tudja sok férfi sofőr az okát: "naná, hogy nő". Vajon mindez csak rosszindulatú előítélet?

12 dolog, amikre megtanít az utazás! (Tanácsok egy szabad élethez, egy nőtől, aki felmondott a budapesti multinál, hogy bejárja a Földet)

"Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom" - vallja magáról Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője. Indításként 9 hónap alatt bejárt 10 országot, és tapasztalatait, jó tanácsait, félelmeit egy internetes naplóban tárta a világ elé, ami mára könyvvé formálódott. Most éppen Spanyolországban tartózkodik, és 824 napja van úton...

Híres filmkaraktereket vetkőztettünk le. Te rájössz, hogy melyik ruha kihez tartozik?

Rengeteg olyan jellegzetes karaktert vittek már filmvászonra, akiket igazán egyedi kosztümjük miatt bárhol felismernénk, akár ezerből is.

10 tradicionális iszlám esküvői ruha, amitől a lélegzeted is eláll!

Az esküvője napján minden lány a legszebb, a leggyönyörűbb akar lenni. Az eltérő kultúrákban más és más a szépség, a női báj megjelenésének legkívánatosabb formája.

Így néztek ki 100 éve a fiatalok (+fotók)

A történelem során az idősebb generációk mindig egy kicsit másként tekintettek a fiatalabb nemzedékekre. Most mi vagyunk az idősebb generáció és az utazás, melyre invitálunk egy letűnt kor letűnt divatába kalauzol titeket.


NAPI BOLDOGSÁG