Szürke üzletrolók helyett, valami egészen kreatív színesíti az utcákat! (+képek)

Natalie Rabin, a Lower East Side Business Improvement District marketing igazgatója elmondta, hogy a lehető legnagyobb "vásznat" szeretnék biztosítani a művészeknek. A szervezet állami pályázatot is beadott a költségek fedezésére és a művészek kifizetésére, aztán átvette a projekt szervezését.

A kezdeményezés egyre nőtt, és több módon is segített a környéknek: néhány résztvevő művész kapott egyéb megbízásokat is, és sok turista ellátogat a negyedbe a műveket megnézni. Ezt segíti a Foursquare oldalán egy térképes lista is,  amin bárki kikeresheti a kedvenc rajzát, és megnézheti élőben is. Emellett pedig a korábbi szürke, vagy agyontaggelt felületek is esztétikusabbá váltak. Ha pedig utólag mégis megrongálják a műveket, akkor az alkotók visszafestik a képeket.

Már egyéb kerületek is érdeklődtek a projekt iránt, és remélhetőleg lesz folytatása az úttörő kezdeményezésnek, akár más városokban is.

New York egyébként a "modern" graffiti szülővárosa, az 1960/70-es években készítették fiatalok az első spray rajzokat a metrósínek melletti elhanyagolt falakra és a parkoló metrókocsikra. Azóta is rengeteg falfirka található itt, különösen Manhattanben, ahol még graffitinéző túrára is be lehet fizetni. Sok kezdetben illegálisan alkotó művész mára már elismert, megrendelésekkel van tele, és múzeumokban is megtalálhatók a művei (pl. Shepard Fairey). Van olyan kép, amelyik több ezer dollárért cserél gazdát a múzeumok és gyűjtők kezében.

Itt egy rövid videó, amely bekukkant a 100 Gates projekt kulisszái mögé. Az egyik graffiti művész, Mr. Stash látható munka közben.




Pozitív Nap - fordította: Juhász Jozefa


A képek forrása: 100gates.nyc

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A legjobb hazai buszmegállók, ahol jó várakozni

Várakozni senki nem szeret, mégis ilyen buszmegállókban kellemesebben telnek a percek. De most mutatunk egy rendhagyó hazai összeállítás, ahol igenis várakozni jó

Lehengerlő látvány: fűzfavesszőből készült alkotások

A fűzfát már régóta használják a kertekben dekorálás céljából, de egyéb, kreatív alkalmazásának is ezernyi példája ismert.

Csodálatos ételkölteményeket kapnak reggelire a peremartoni ovisok

A peremartoni óvodában a konyhás nénik igazán figyelnek arra, hogy mindennap változatos reggeli várja a gyerekeket. És ez nemcsak a tartalomra igaz, hanem a formára is.

Egy moszkvai srác elképesztőt alkot a kocsikra tapadt szutyokból

Az orosz Nikita Golubev nem főállásban rajzol képeket mocskos autókra. A srác dizájnerként és illusztrátorként keresi a kenyerét, de legújabb projektjében Moszkva retkes járműveit használja vászonként.

Kreatív munkássrácok: tarolt ez a zseniális betonozós videó!

Letarolja a Facebookot ez a zseniális betonozós videó. Ha nálad is aktuális felújítás, építkezés, gyakorolhatod a technikát.


NAPI BOLDOGSÁG