Ők a legerősebb oroszlánok, akik minden csatát képesek megnyerni - 700 eb "szolgál és véd" minket Magyarországon

"Azt tanítjuk nekik, hogy ők a legerősebb oroszlánok, akik minden csatát képesek megnyerni."



Elpusztult Magyarország egyik legjobb rendőrkutyája, Bagira. A TEK világhírű német juhásza a legkeményebb bűnözőket juttatta rács mögé. Sokszor őt küldték előre, amikor a kommandósok nem tudtak mozdulni, mert tüzeltek rájuk. Bagira ilyenkor félelmet nem ismerve tört előre.

Bagirának mintegy 700 társa teljesít szolgálatot a rendőrségnél. A képzés helye Dunakeszi, időtartama 3-6 hónap. Az iskola bentlakásos. Fél évig az eb és a gazdája is a központban él. Együtt kelnek, együtt fekszenek, mindent közösen csinálnak.


Két szakirány "választható"

Kutyákat 9 területen képeznek ki, de két fő szakirány van: az egyik a közrendvédelmi, a másik a bűnügyi szolgálat. Közrendvédelmi szolgálatot teljesítő kutyákkal bárki találkozhat például tömegrendezvényeken, futballmeccseken, tüntetéseken. A bűnügyi szolgálatot teljesítő kutyák bűnügyek helyszínén dolgoznak, kábítószer vagy robbanóanyag után kutatnak és eltűnt személyeket keresnek.

                                                (MTI-fotó: Mohai Balázs)


A rendőrségnél nincs fajtamegkötés. Egyik sem ér többet vagy kevesebbet. Vagy alkalmas az eb rendőrkutyának, vagy nem. Ugyanannak a minősítésnek kell megfelelniük - mondta el Ilauszki Tibor rendőr őrnagy, kutyakiképző.

A bűnügyi szolgálatot teljesítő kutyák közé az egészen kis testűektől kezdve a legnagyobb termetűekig bekerülhetnek ebek. Például dolgozik a rendőrségnél egy yorkshire terrier, kiváló kábítószer-kereső. Vannak vizslák, labradorok és spánielek is. A közrendvédelmi feladatok ellátására javarészt német és belga juhászkutyákat vagy rottweilereket alkalmaznak.
Kántor volt a magyar bűnüldözés történetének egyik legeredményesebb nyomozó kutyája. Tizenegy éves szolgálata alatt 536 esetben vett rész bűncselekmények felderítésében.

Már a felvételi is kemény

A kutyáknak szigorú tesztsorozaton kell megfelelniük. Először átesnek egy egészségügyi szűrésen, majd különböző helyzetekben vizsgálják a reakciójukat. Például tesztelik az állatok idegrendszerét, azt, hogy váratlan zajhatásra, valamint magasban, mélyben, sötétben, idegen emberek és állatok között mihez kezdenek. Azt is vizsgálják, hogy kedvenc tárgyukat képesek-e megtalálni, és ha megtámadják őket, akkor elfutnak-e vagy kiállnak-e magukért, megvédik-e gazdájukat.

                                                  (MTI-fotó: Földi Imre)


Ezt követően kéthetes állat-egészségügyi karanténba kerülnek, s csak ennek lejárta után kezdődhet a kiképzés. A munka kisebb csoportokban folyik, 3-6 hónapig tart és a végén záróvizsgát kell tenniük az ebeknek a gazdájukkal együtt. A kutyák minősítő vizsgája egy évig érvényes, lejártával újabb teljesítménybírálat vár rájuk. A rendőrkutyákat addig alkalmazhatják, amíg képesek megfelelni a vizsgákon.

A szolgálatot teljesítő kutyák háromféle módon kerülhetnek a rendőrséghez. Részint saját tenyésztés útján, részint a kéthetente tartott nyílt ebvásáron vásárolnak állatokat. A harmadik lehetőség, hogy tartós használatba vételi megállapodást köt a rendőrség a kutyavezetővel. Ebben az esetben ő neveli fel az ebet, majd felajánlja a rendőrségnek.



A zsákmányszerző ösztönre építenek

A közrendvédelmi, őrző-védő kutyák kiképzésekor igyekeznek megőrizni az állatok zsákmányszerző és védő ösztönét. "Stabil, erős idegrendszerű kutyákra van szükség. Amikor egy Fradi-Újpest meccsen vannak szolgálatban, akkor durrognak a petárdák, de helyt kell állniuk, és meg kell védeniük a vezetőjüket minden körülmények között. A kutyákkal el kell hitetni, hogy ők a legerősebbek és bármit képesek leküzdeni. Azt tanítjuk nekik, hogy ők a legerősebb oroszlánok, minden csatát képesek megnyerni" - mondta Ilauszki Tibor.

A rendőrségi kutyák általában 9 éves korukig teljesítenek szolgálatot, majd - különféle egészségügyi problémáik miatt - nyugdíjazzák őket. De amíg a minősítést képesek megszerezni, addig állományban maradnak.

Sokszor besegítenek a mentőkutyák is

A rendőri kereső kutyák és a mentőkutyák kiképzése között szinte semmi különbség nincs. Olyannyira, hogy a rendőrség is sokszor kéri a kutató-mentő szolgálat segítségét egy-egy esethez.

"Évente több mint 150 esetben segítik mentőkutyáink a rendőrség munkáját" - mondta Balázs László. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szerint Magyarországon körülbelül 40 jó képességű mentőkutya van. Az ebek nagyon jól képzettek, élen járnak világviszonylatban is.


                                               (MTI-fotó: Nagy Lajos)


A mentőkutyák elsősorban eltűnt személyeket keresnek például gázrobbanások után az összedőlt épületek romjai között vagy erdős területeken. Nyomkövetéssel kutatnak. Ha eltűnt ember után kutatnak, az eb megszimatol egy ruhadarabot, majd a szagok alapján követi a nyomokat, hogy rábukkanjon a bajba jutott személyre.

Így bukkannak túlélőkre a romok alatt

A romok alatt emberi szagokat keresnek. Ilyenkor a kutya a dolgozó mentőcsapat tagjait figyelmen kívül hagyja, és ha az ember által kibocsátott szaghoz nem tud személyt kötni, akkor megpróbál közelebb jutni, ha elakad, akkor ugatással jelez.

Ezt olyan, mintha két ember ülne egy kanapén, míg egy harmadik személy elbújna az ágyneműtartóban. A kutya megszaglássza a kanapén ülőket, de utána elkezdi ugatni a harmadik személyre, mert érzi a szagát, de nem tudja kihez kötni.


Mancs (1994-2006), a német juhászkutya számos bevetésen dolgozott a miskolci Spider mentőcsoporttal, katasztrófák helyszínén mentett életet, bukkant rá holttestekre. Nemzetközi hírnevét egy törökországi földrengés idején szerezte, amikor a katasztrófa után több nappal élve talált meg egy kislányt a romok alatt.

Mentőkutyákat kiégett épületnél is alkalmaznak, ha bűncselekmény a gyanú. A kutya képes rábukkanni arra a helyre, ahova az égéshez szükséges folyadékot locsolták, így gyorsabban megtalálják a tűzfészket a rendőrök.

A mentőkutyák mezőnyében sincs fajtamegkötés, de a sokéves tapasztalatokból ítélve a legjobb mentők a vadász- és juhászkutyák közül kerülnek ki. Egyrészt mert nagyon jó a mozgásuk és gyorsak, másrészt ők motiválhatóak a legjobban, például étellel vagy valamilyen játékkal.

Helikopter, hajó, vonat, busz - semmitől sem jöhetnek zavarba

A mentőkutyák nem lehetnek ijesztőek és emberközpontúnak kell lenniük. Ezért kezdettől fogva úgy szocializálják az ebeket, hogy megszokják az emberek közelségét. Nagy tömegbe és gyerekek közé viszik őket, és vonaton, buszon, helikopteren, hajón is szállítják az állatokat, hogy minden helyzetben otthonosan mozogjanak. "Előfordult, hogy Pakisztánban zavarba jöttek pusztán azért, mert ott más az emberek illata, ennek kiküszöbölésére külföldre is sokszor visszük őket"  - mesélte Balázs László.


Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke Aqua nevű belga juhász   kereső kutyájával. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd9


A rendőrkutyák 8-9 éves korukban nyugdíjba vonulnak, de a mentőknél nincs nyugdíjazás. Később is dolgoznak velük, csak kevesebbet. "Azt vettük észre, hogyha elvesszük az addigi életüket, akkor nagyon gyorsan leépülnek" - mondta a mentő.

Játékos kiképzés tudatos bújócskával

A mentőkutyák természetes ösztöneire építik a kiképzést, ami már nagyon korán elkezdődik. Sokat játszanak az állattal, hogy motiválják.

A személykeresést is játékosan tanítják meg neki. Először a saját gazdáját bújtatják el, majd bonyolítjuk a helyzetet, és idegen embert bújtatnak el például egy tál étellel. A kutya egy idő után rájön, hogy ha a szaglására hagyatkozik, képes rábukkanni a rejtegetett emberre. Ha jól teljesít, akkor pedig jutalmat kap, így kielégül az állat zsákmányszerző ösztöne.

Szép lassan megtanítják a kutyákat arra, hogy ha akarják, bármire képesek. "A képzés során nem erőszakkal, hanem jutalommal érjük el a célunkat. Így motivált és megbízható kollégáink lesznek akkor is, ha már több napja dolgozunk megállás nélkül" - emelte ki Balázs László a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. 


Pozitív Nap / MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mindketten árvák és magányosak voltak egykor, most szerető családban élnek, és imádnak együtt utazni

8 káprázatos fotó arról, hogyan járja együtt a mentett kutya és cica a világot

Vihar elől bemenekült kóbor kutyus "tört be" az esküvőre sáros tappancsokon- és milyen jól tette! (Az ifjú pár reakciója szenzációs)

Az ifjú pár egyáltalán nem bánta, hogy egy hívatlan vendég is érkezett az esküvőjükre. Sáros tappancsokon.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.

Örökbe fogadták a bús menhelyi kutyust, az előtte-utána fotóktól pedig megdobban a szíved

Amikor egy Reddit-felhasználó meglátta ezt a magányos kutyust egy állatmenhelyen, úgy döntött, hogy megosztja a fotóját a nagyvilággal abban reménykedve, hátha valaki magához veszi őt.

Kiszökött, hogy megölelje legjobb barátját a magányos kutyus

Kiszökött a kapun, hogy megölelhesse az utca túloldalán lakó legjobb barátját ez a magányos husky. Szívmelengető képek és kutyabarátság a négyzeten!


NAPI BOLDOGSÁG