Te szeded? Több mint ezer helyszínen gyűjtik majd a szemetet az önkéntesek

Már több mint ezer helyszínen lehet csatlakozni a "TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért" akcióhoz. A legnagyobb magyar szemétgyűjtési mozgalom idén háromnapos lesz: május 9-11. között szedhetik a szemetet az önkéntesek. 


Török Zsolt, az OHÜ szóvivője kiemelte: évről évre egyre többen jelentkeznek a TeSzedd! akcióra, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szervez. 


1053 találkozási pont, 1422 csoport, 74 ezer résztvevő

A regisztráció nyitása óta 1053 találkozási pontot hoztak létre az önkéntesek, ahol 1422 csoport tagjai gyűlnek majd össze szemetet szedni. Az eddigi adatok szerint összesen több mint 74 ezren vesznek majd részt a gyűjtésben. Nagyrészt általános iskolák, önkormányzatok, cégek jelentkeztek, illetve hoztak létre találkozási pontokat. 

Új pontot május 2-án éjfélig lehet még létrehozni a www.szelektalok.hu/teszedd weboldalon, és ez a határideje az önkéntes regisztrációnak is. A találkozási pontokon bárki csatlakozhat bármelyik nyílt szemétgyűjtő csoporthoz. A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket - gumikesztyűket, zsákokat - az OHÜ biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontokra, a helyi koordinátorokhoz. Szintén az OHÜ gondoskodik az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról. 


A TeSzedd akcióval Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság "Let's Clean Up Europe!" (Tisztítsuk meg Európát!) projektjéhez. Ennek keretében május 10-én Európa 28 országában tartanak egyszerre a TeSzedd-hez hasonló szemétgyűjtési akciót. 

Mi az a TeSzedd?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, és idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. "Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre is juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni" - írja a csapat az akció hivatalos honlapján.  

Forás: teszedd.hu
Fotó: Árvai Károly


A kezdeményezésnek természetesen az is célja, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére. 
Statisztikailag ugyanis kimutatták, hogy aki már részt vett valamilyen szemétgyűjtési akcióban, sokkal jobban odafigyel környezete tisztaságára. Reméljük a tendencia folytatódik! 


Forrás: MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Virágtenger az asztalra: gyönyörű virágok, amik nélkül nem múlhat el a húsvét!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba mesésen illatozó, könnyen elkészíthető virágkompozíciókkal, hogy gyönyörű legyen a húsvéti asztal, amikor körülüli a család. Mutatjuk a (szerintünk) legjobb húsvéti virágokat, és tippjeinket!

Mit üzennek a virágok? - Ezt tudatják veled, ha ezt a 8 szépséget kapod ajándékba

Üzenhetünk is virággal, mert mindegyiknek külön jelentése van. Uraim, tanulmányozzák át a listát, s válasszanak virágot aszerint, hogy mit üzennének szerelmüknek, nőrokonuknak, barátnőjüknek. Hölgyeim, önök pedig olvassanak a virágokból!

Ezeket ültesd, hogy a tied legyen a legszebb kert vagy balkon az utcában: 6 csodálatos virág

Cikkünkben 6 olyan színpompás virágot mutatunk be, melyek a kerted, vagy éppen a balkonod ékei lehetnek. Emellett garantáltan felderítik a lelkedet, ha csak kipillantasz majd az ablakodon.

Svédországban annyira dübörög az újrahasznosítás, hogy kifogytak a szemétből

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.

Óceáni hulladékból sportcipő... Már ez is lehetséges! (Sőt, meg is kezdődött a tömegtermelése)

Megkezdődött az óceáni hulladékból gyúrt Adidas sneakerek tömegtermelése!


NAPI BOLDOGSÁG