Zene füleinknek: egy jó hír azoknak, akik hangszeren játszanak!

Eddig csak kevés vizsgálat foglalkozott a hangszeres zenélés mint szabadidős tevékenység demenciára gyakorolt hatásaival. Ez többek között a résztvevők genetikai hátterének különbözőségéből adódó problémáknak is köszönhető.

kutatók ezúttal pontosabban fel tudták térképezni a zene és a demencia közötti kapcsolatot, mégpedig 157 ikerpár bevonásával. Az egypetéjű ikreknek ugyanis száz százalékos, míg a kétpetéjűeknek átlagosan ötven százalékos a genetikai azonossága.


A vizsgálatban részt vevő ikerpároknak csak az egyik tagja küzdött időskori emlékezetvesztéssel, ez pedig lehetővé tette a kutatók számára, hogy egyszerre tanulmányozzák a betegség kockázati tényezőit, és az egészséges fél révén a védelmi faktorokat is.

A kutatók - figyelembe véve a résztvevők nemét, iskolai végzettségét és fizikai aktivitását - megállapították, hogy az idősebb korban hangszeren játszó alanyoknál 36 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia, illetve kognitív deficit.


A Kaliforniai Egyetem kutatói hangsúlyozták: "számos genetikai hajlam, illetve a fejlődés korai szakaszában megélt környezeti hatások hasonlósága ellenére a zene iránti érdeklődésben megfigyelhető különbözőségek ikerpárok esetében olyan összefüggést mutatnak a demencia előfordulását illetően, amely nem magyarázható a végzettséggel vagy fizikai aktivitással". A vizsgálatot bemutató tanulmány az International Journal of Alzheimer's Disease c. folyóiratban jelent meg.


Az egyenlőre még nem derült ki pontosan, a hangszeren történő zenélés hogyan fejthet ki ilyen hatást, azonban a kutatók egyik elmélete szerint a gyakorlat hozzájárul az ún. kognitív tartalék képzéséhez, ami kompenzálja az agy hanyatlását. Néhány korábbi vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magasabb iskolai végzettség elősegíti a demencia kezdetének eltolódását. Az mindenesetre bizonyos, hogy a hangszeres zenélés számos agyterületet aktivál.


MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.


NAPI BOLDOGSÁG