Megtáltosodnak a gyerekek a tanítási órákra bejáró magyar vizslától

Fotó: MTI


Az ózdi általános iskola gyerekei valósággal követelik, hogy a magyar vizsla vegyen részt minden tanítási órán.

Sebők Éva - akit a nebulók a világ legjobb tanító nénijeként emlegetnek - négy éve dolgozik a Bolyki Tamás Általános Iskolában. A fejlesztőpedagógus-tanítónő tanulási és figyelemzavaros gyerekekkel is foglalkozik. Egy kollégája hívta fel a figyelmét a kutyás terápia lehetőségére, és ő kapott az alkalmon, mert korábban csak a lovas terápia eredményességét ismerte.


Fotó: MTI

Legtöbbször egy kutya jár hozzánk, Repce, a magyar vizsla, de megfordult már nálunk több eb is, akadt például olyan, amelyik nálunk vizsgázott. Ezeknek a négylábúaknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, hogy terápiában vehessenek részt - mondta a tanítónő a Ridikül Magazinnak, amikor tavaly év végén átvette a Richter Aranyanyu különdíját.

A tanítási óra anyagát ő állítja össze, és azt elküldi a kutyaterapeutának, aki hozzáteszi, amit a kutya ehhez nyújtani tud. Így alakul ki egy-egy foglalkozás. Ezek az órák ma már annyira népszerűek, hogy nemcsak a magatartászavaros gyerekek fejlesztésére "használja" Repcét, a terápiás ebet, hanem - a diákok nagy örömére - a tanítási órákra is bejár a kutya. Míg az óra tart, addig csupán "kollégák", de a szünetben Repce el nem mozdulna Éva mellől. A tanító néni sem marad távolságtartó a négylábúval, boldogan bújnak egymáshoz, látszik, nem csupán "szakmai" a kapcsolat.


Fotó: MTI


Eddig a száraz tények, most következzen az üdítő valóság


A boon.hu nemrégiben helyszíni riportban számolt be arról, hogy az általános iskola negyedikesei majd kiestek a padból, annyira jelentkeztek, hogy felelhessenek. Volt, aki kétszer akart szerepelni, de Éva néni igazságos, és olyanokat választott, akik aznap még nem voltak a tábla előtt.

De nem csupán a tanítónő az oka, hogy a tanulók felelni akarnak, nem csupán az ő érdeme, hogy jelentkeznek, és nem bújnak a pad alá, ha a tanári kérdésekre kell válaszolniuk - írta a lap. - Sietni kell ugyanis, mert aki először felel helyesen, az kérhet Repcétől, a vizslalánytól egy trükköt, mondjuk, hogy ugasson, adjon pacsit, vagy éppen kukucskáljon. Az utóbbi azt jelenti, a kutya átbújik a diák lába közt, ami vicces, mert hol elfér, hol nem, és ez okoz mókás helyzeteket.


Fotó: kekcsillagse.blogspot.hu

Repce pedig a jutalomfalatot kéri, mert ami jár, az jár...

Egyszerűen szeretem, mert nagy öröm a diáknak, a kutyának és nekem is. Szeretem a kihívásokat, és ez még annyira új dolog, hogy számos lehetőséget látok benne. Folyamatos agyalásra késztet, hogy újabb és újabb feladatokat találjunk ki. Még mindig nem látom a folyamat végét, de azt igen, hogy már most van számos eredménye - nyilatkozta a tanítónő.

Annyi biztos: a kötetlenebb, játékosabb jellegű foglalkozás során a kutyával közösen végzett feladatmegoldás és az állatra fordított figyelem elsősorban a szorongás leküzdésében és a koncentrációképesség javításában segít a diákoknak.

Forrás:  Sokszinűvidék.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

Elsírta magát a fiú a vizsga közben, érdemes meghallgatni, mi volt a mester reakciója!

Ennek a kisfiúnak igazi mestere van. Mindenkinek ilyen példaképet kívánunk!

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.


NAPI BOLDOGSÁG