A világ élmezőnyében Balázs Attila, az MTI fotóriportere

A The Guardian a tiszavasvári napszámosok egy napjáról készített fotósorozat alapján Balázs Attilát a világ legjobb sajtófotósai között tartja számon.

A tiszavasvári napszámosok egy napjáról készített fotóival került be a The Guardian című tekintélyes brit lapnak a "világ legjobbjaihoz tartozó" sajtófotósokat bemutató sorozatába Balázs Attila, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriportere. A "From the agencies" rovatban megtalálható fotógalériában a fotóriporter tizennégy olyan képe látható, amelyeken a napszámosok egy munkanapjának életképeit mutatja be. A téma már régóta "csiklandozott", elkészítését azonban húztam-halasztottam - vallott a fotósorozat születéséről Balázs Attila az MTI munkatársának. Közlése szerint az ötlet onnan jött, hogy mindig is nagyon érdekelték a kétkezi munkából megélő, kenyerüket talán legnehezebben megkereső emberek sorsa. "Gyermekkoromban Apagyon laktunk, apukám magyar-történelem szakos tanár volt, és mindig volt háztájink, mindig termeltünk valamit. Többször hívtunk segítségül napszámosokat, így sokat dolgozhattam velük."
KÉPGALÉRIA - Napszámosok Szabolcsba, Balázs Attila elismert fotósorozata. (MTI fotó: Balázs Attila)
Mint azt a fotóriporter kifejtette, a "végső lökést" Virágvölgyi István, az MTI fotószerkesztőségének vezetője adta, amikor megkérdezte, hogy nem tud-e valami olyan témát, ahol autóbusszal szállítják munkásokat a lakóhelyüktől a munkahelyükre. "Dehogynem, mondtam, Tiszadobon. Összepakoltam a felszerelést, felhívtam a gazdálkodót - aki egyébként 150 hektáron termel gyümölcsöt - az egyik reggel öt órára kimentem Tiszavasváriba. A napszámosok brigádvezetőjével megismerkedtem, innentől kezdve az egész napomat napszámosok között töltöttem: azzal a busszal mentem, amivel ők mentek, útközben beszélgettem velük, együtt tízóraiztunk és ebédeltünk, s beálltam én is dolgozni." "Amikor azt látták ezek az emberek, hogy én nem elsősorban fotóriporterként vagyok rájuk kíváncsi, és ez a világ nem áll távol tőlem, könnyen tudok a nyelvükön beszélni, és még a munka sem fáj, megnyíltak. Ettől kezdve éreztem, ez a riport talán valamivel jobb lesz, mint a többi. Szerencsés konstelláció volt" - mesélte. A munkások között töltött napra visszaemlékezve a gyermekkori emlékek éledtek újjá benne, mert Balázs Attila szerint ez a munka az elmúlt harminc évben semmit sem változott.
Napszámosok Szabolcsban. (MTI fotó: Balázs Attila)
"Ezek az emberek a munkavállalói réteg legalacsonyabb presztízsű szintjén állnak, ezzel együtt meg vannak elégedve a sorsukkal, és szerencsésnek érzik magukat, hogy van munkájuk, és a háta mögött is a legnagyobb szeretettel beszélnek a gazdáról, aki már lassan húsz éve foglalkoztat ebből a csapatból napszámosokat" - fogalmazott Balázs Attila. Mint mondta, ez volt az egyik legnagyobb élménye: az ország változott, a napszámosok munkája viszont ugyanaz maradt. A távirati iroda fotóriportere több mint négyszáz képet készített a napszámosok munkanapjáról, ezekből harminc jelent meg az MTI fotókiadásában. A fotóriporter szerint azért tetszett a képsorozat a felhasználóknak, mert megmutat valamit a magyar ember dolgozni és tenni akarásából. "Nem számítottam ekkora sikerre" - mondta Balázs Attila, utalva arra, hogy az Európai Sajtófotó Ügynökség (EPA) gyakorlatilag a teljes anyagot átvette, ami ekkora terjedelemben nem túl gyakori. A fotóriporter Nyíregyházán él feleségével és két gyermekével. "A családomnak és a fotózásnak élek, ha pedig marad szabadidő, akkor azt az utazás tölti ki, amely szintén a fotózásról szól. Sok helyen jártam már: Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Délkelet-Ázsiában tett útjaimon készült fotóim rendezés alatt vannak, szeretnék egy szép anyaggal kijönni ezekből a képekből is" - mondta.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A régi és az új találkozása - Párizs újratöltve (képriport)

Egy múltbéli fotósorozat újragondolása modern köntösben.

A természet elképesztő festővászna: homok és tenger együttese (képriport)

Lisa Michele Burns tájfényképészként 6 évet töltött el Ausztrália mellett a Hayman-szigeten, ahol a természet elképesztő festővásznát, a tenger és homok játékát fotózta.

Régi idők titkos pillanatai - betekintés a NatGeo elfeledett archívumába (képriport)

A világ tele van titkos pillanatokkal, félve őrzött emlékekkel. Ezekből szemezgettünk most Nektek.

A születés csodája - az eddigi legjobb képeken (képriport)

Minden élet egy csodával kezdődik - ennek a csodának a megörökítését tűzték ki életcélul elhivatott fotósok.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


NAPI BOLDOGSÁG