Barátok közt: a kevesebb néha több?


Csak minden negyedik ember véli úgy, hogy annál jobb, minél több barátja van: sokkal többen vannak, akik szerint fontosabb a néhány, de közeli barát léte.


Összesen 24 országban végzeték el azt a nemzetközi online kutatást, melynek során a megkérdezettek 75 százaléka vélekedik úgy, hogy jobb a viszonylag kevesebb, de közeli barát.


A kérdésben az egyes országok között véleménykülönbségek figyelhetők meg. Míg például az Argentínában a vizsgálatba bevont 16-64 évesek 91 százaléka szerint fontosabb a szűk baráti kör a kiterjedt kapcsolatrendszernél, Indonéziában a megkérdezetteknek 69 százaléka szerint előnyösebb a széles baráti háló kiépítése. 

   
Magyarország a középmezőnyben található: a magyarok 84 százaléka szerint fontosabbak a közeli barátok.

Inkább néhány, de közeli barátra vágyunk.


A kutatás azt is megállapította, hogy a vizsgált kérdéssel kapcsolatos vélemények megoszlásában nem mutatkozik jelentős eltérés a különböző gazdasági, geopolitikai országcsoportok között, annak ellenére, hogy az egyes országokban mért eredmények tekintetében elég nagy a mozgás. Ez arra enged következtetni, hogy a barátság megítélésében az országspecifikus kultúra, a társadalmi szokások meghatározó szerepet játszanak – sokkal inkább, mint a földrajzi hovatartozás.
    
A felmérésben részt vett országok között voltak például Ausztrália, Kanada, Kína, Belgium, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és az Amerikai Egyesült Államok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A kutya megsiratja gazdáját: ilyen az életre szóló barátság! (+videóval)

A kutya és ember közti szoros kötelék a sírig tart, és még azon is túl. Láthatjuk az alábbi felvételen, hogyan kötődik egy háziállat elhunyt gazdájához...

Az apuka hazaviszi újszülött gyerekét - pár perccel később a kutya így reagál (+videó)

Ha a családba új tag érkezik, legyen az akár egy másik állat, akár egy csecsemő, kezdetben nehezen szokják meg a régi családtagok. Itt azonban más a helyzet...

Bebizonyosodott: valós barátságok szövődnek a hiénák között

Egy barátunk barátjának megismerése természetes emberi tulajdonság, de olybá tűnik, hogy egy bizonyos négylábú ragadozó, a foltos hiéna ösztönösen előnyt kovácsol eme szociális kötődéstípusból.

Saját falut építettek a barátok, hogy együtt öregedhessenek meg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy pár, akik már közel 20 éve nagyon jó barátok voltak. Bár sokszor találkoztak, úgy érezték, még többször akarnak, így elhatározták, hogy építenek maguknak egy saját, apró várost, a természet lágy ölén.

Kutyául jó barátok (képriport)

Bár a kutyákról általában úgy beszélünk, mint az ember legjobb barátairól, azt azért el kell ismernünk, hogy a saját fajtársaikhoz is igaz kapcsolat fűzi őket.
loading...