Barátok közt: a kevesebb néha több?


Csak minden negyedik ember véli úgy, hogy annál jobb, minél több barátja van: sokkal többen vannak, akik szerint fontosabb a néhány, de közeli barát léte.


Összesen 24 országban végzeték el azt a nemzetközi online kutatást, melynek során a megkérdezettek 75 százaléka vélekedik úgy, hogy jobb a viszonylag kevesebb, de közeli barát.


A kérdésben az egyes országok között véleménykülönbségek figyelhetők meg. Míg például az Argentínában a vizsgálatba bevont 16-64 évesek 91 százaléka szerint fontosabb a szűk baráti kör a kiterjedt kapcsolatrendszernél, Indonéziában a megkérdezetteknek 69 százaléka szerint előnyösebb a széles baráti háló kiépítése. 

   
Magyarország a középmezőnyben található: a magyarok 84 százaléka szerint fontosabbak a közeli barátok.

Inkább néhány, de közeli barátra vágyunk.


A kutatás azt is megállapította, hogy a vizsgált kérdéssel kapcsolatos vélemények megoszlásában nem mutatkozik jelentős eltérés a különböző gazdasági, geopolitikai országcsoportok között, annak ellenére, hogy az egyes országokban mért eredmények tekintetében elég nagy a mozgás. Ez arra enged következtetni, hogy a barátság megítélésében az országspecifikus kultúra, a társadalmi szokások meghatározó szerepet játszanak – sokkal inkább, mint a földrajzi hovatartozás.
    
A felmérésben részt vett országok között voltak például Ausztrália, Kanada, Kína, Belgium, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és az Amerikai Egyesült Államok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Fotók, amik bizonyítják, hogy a gyerekeknek igenis szükségük van cicákra (képriport)

Ha legkedvesebb cicáink éppen nem azon törik a fejüket, hogy hogyan törjenek világuralomra, bizony nagyon jó társaik lehetnek a gyermekeknek...

Szerető gazdira vár az egyik legaranyosabb kutya-macska páros

Létezik két apró jószág, akik egy texasi menhelyen várják, hogy valaki befogadja őket.

Innen tudhatod, hogy a szerelmed a legjobb barátod is egyben

Bár elsőre kicsit furcsán hangzik, de az a legjobb dolog a világon, amikor nem csak szerelmesként, hanem barátként is szereted azt, aki melletted van.

Ezért nehéz felnőttként barátokat szerezni

A legtöbb kapcsolatunk gyerekkorban köttetik, és ha szerencsénk van, mindegyik kitart életünk végéig. De mi a helyzet akkor, ha felnőttként szeretnénk barátokat szereni?

Kíváncsi vagy, mit gondolnak rólad kollégáid, ismerőseid? Töltsd ki önismereti tesztünket!

Itt az ideje, hogy megtudd mit gondolnak rólad barátaid, ismerőseid! Töltsd ki a tesztet...