Egy baszk város lett Európa Zöld Fővárosa 2012-ben (képekkel, videóval)

Stockholm és Hamburg után 2012-re a spanyolországi Vitoria-Gasteiz kapta meg a az Európa Zöld Városa címet. A Baszkföld második legnagyobb városa / 240 ezer lakos/ három évtized óta folytat ökokörnyezeti politikát a zöld övezetek bővítésével, gyalogos- és kerékpárutak sűrű hálózatával.


Minden fejlesztés vezérfonala a “Zöld gyűrű” létrehozása, a koncentrikusan fejlesztett zöld területek megteremtése, ami enyhíti a szennyezettséget és megváltoztatja azokat a városfejlesztési koncepciókat, amelyekben csak az építkezések által szabadon maradt területekből csinálnak zöld zónákat.

A cím odaítélése érthető, mivel sok olyan program valósult meg, amelynek eredményeképpen csökkent az energiafogyasztás, a szennyező gázok kibocsátása, de a zsűri főként azokra a programokra összpontosított, amelyek folyamatban vannak. Ilyen, például, a fenntartható mobilitás terve, amely lehetővé teszi a magánautók teljes kihagyását a gyalogos rendszer előnyére. A városon belüli közlekedés már most is 49%-ban gyalog történik. 2008-tól kezdődően mostanáig 95 km-nyi kerékpárutat építettek. Naponta 18 ezer ember közlekedik biciklin. A lakosság 16 %-a választja a közösségi közlekedést, amelynek kényelmét a 300 méterenként felállított buszmegállók biztosítják. A káros gázok kibocsátását 2020-on belül 20 %-al csökkentik, különös tekintettel a kommunális építmények korszerűsítésére.


A vízgazdálkodási terv előirányozta 2014 -ig a pazarlás fejenkénti 5 %-os csökkentését. A természeti zónák és a biosokféleség megőrzése érdekében számos zöld területet terveznek, úgy elhelyezve azokat, hogy mindenki el tudjon jutni hozzájuk autó igénybevétele nélkül. A Zöld gyűrű-terv lényegében már a kilencvenes években kezdett kibontakozni, amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy feljavítja a lepusztult peremkerületeket. 


Vannak tervek a tiszta energia fejlesztésére nap- és szélerőművekkel, (a 30 000 négyzetméteren elhelyezett napkollektorok várható csúcsteljesítménye 12,5 MWp, míg új szélerőműveket terveznek a jelenleg 106 MW kapacitású mellett), villany és hibrid autók bevezetésére, a házak hatékony szigetelésére, a közvilágításban LED-lámpák használatára, a hagyományosak helyett olyan érzékelőkkel felszerelve, amelyek szükség szerint módosítják a fényerőt. A cím elnyerésével Vitoria-Gasteiz városának lehetősége nyílik 2012-ben sokat végrehajtani ezek közül az EU finanszírozásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Indul a világ első óceántisztító rendszere, ami felveszi a harcot az évi 8 millió tonna műanyagszeméttel!

Végre megvalósul Boyan Slat legendás ötlete. Cél, hogy 10 év alatt felszámolják a Csendes-óceáni szemétsziget felét - számolt be az ecolounge.hu

A világ legönfenntartóbb közösségei (+videó)

Most ismerjünk meg a következő videóból három olyan várost, amelyek nem voltak hajlandók kivárni a világ vezetőinek lépéseit az ügyben, és a saját kezükbe vették az irányítást. Megújuló energiaforrásokra kezdték alapozni az energiaellátásukat nem megújulók helyett.

A világ legtermészetesebb bútora, avagy így kell széket növeszteni

Egy angol startup cég őrült ötlete forradalmasítja a bútorgyártást.

Pesti cetlik: így üzenget egymásnak a főváros lakóközössége (képriport)

Vasárnapi lakásfelújítók, ebédjüket elköltő üzletvezetők és takarító nénik színes üzeneteikbe nem nehéz belefutni, amelyek – valljuk be – szórakoztatóak is tudnak lenni egy átlagos napon. Még ha a célja nem is a szórakoztatás, ami valójában épp ettől ilyen vicces.

Nincs zacskó, doboz, pet-palack - itthon is megnyílt az első csomagolásmentes bolt!

Érdekes lehet úgy vásárolni, hogy a lisztnek mi magunk viszünk dobozt, vagy a tusfürdőnek tubust, a húsokról nem is beszélve. Megnyílt Magyarország első NoPack üzlete. Mindennek a célja a környezetvédelem, hiszen szükségünk lesz még pár évig a bolygónkra.