Belépés

Gyermekrajzpályázatok győzteséről neveznek el EU-s műholdakat


Az Európai Unió egy-egy tagállamának a világűrrel vagy az űrrepüléssel kapcsolatos rajzpályázaton nyertes gyermekéről fogják elnevezni az EU navigációs rendszerében, a Galileo program keretében indítandó műholdakat.

Kép: galileocontest.eu

Ezt az Európai Bizottság jelentette be csütörtökön Brüsszelben.  Az október 20-án indítandó két műhold az eddigi két nyertes gyerek – a belgiumi Thijs és a bulgáriai Natalia – nevét viseli majd. A rajzpályázat ugyanis ebben a két országban már idén megrendezésre került. A többi 25 tagállamban most indította útjára az Európai Bizottság a pályázatot, amelyen 9–11 éves gyermekek vehetnek részt.  A 30-műholdasra tervezett rendszernek így minden bizonnyal magyar nevű műholdja is lesz. A november közepén záruló pályázat részletei elérhetők a http://www.galileocontest.eu/hu/competition honlapon, de közzéteszik a tagállamok iskoláiban is.

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve a Galileo program. A Galileo program műholdjait arra fogják felhasználni, hogy pontosan tudjuk, hogy egy személy vagy tárgy hol található a Földön. A program biztosítani fogja Európa vezető szerepét az űrtechnológiák terén. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a műholdas navigációs jelek más rendszerek – pl. az amerikai GPS rendszer – állapotától függetlenül elérhetők lesznek. A Galileo program keretében legalább 27 műholdat fognak fellőni, melyek a Földtől több, mint 20 000 km távolságra keringő rendszert alkotnak. Az első két műholdat 2011 harmadik negyedévében hordozórakéták segítségével tervezik fellőni. Az egyik műholdat egy Belgiumban élő, a másikat pedig egy Bulgáriában élő gyermekről nevezik el. A többi műholdat szintén európai uniós tagállamban élő gyerekekről nevezik el.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Lisa lesz a Galileo program magyar műholdjának ...

Lisa lesz a neve az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo elnevezésű ...

Tehetségeink – Lábas Viki

Fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalattal bír a zene világában, amibe egy szempillantás alatt ...


Népszerű termékek
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Piros Macaron Szappan
1189 Ft

Piros színű macaron szappanok díszdobozva csomagolva

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése