Gyermekrajzpályázatok győzteséről neveznek el EU-s műholdakat

Az Európai Unió egy-egy tagállamának a világűrrel vagy az űrrepüléssel kapcsolatos rajzpályázaton nyertes gyermekéről fogják elnevezni az EU navigációs rendszerében, a Galileo program keretében indítandó műholdakat.

Kép: galileocontest.eu

Ezt az Európai Bizottság jelentette be csütörtökön Brüsszelben.  Az október 20-án indítandó két műhold az eddigi két nyertes gyerek – a belgiumi Thijs és a bulgáriai Natalia – nevét viseli majd. A rajzpályázat ugyanis ebben a két országban már idén megrendezésre került. A többi 25 tagállamban most indította útjára az Európai Bizottság a pályázatot, amelyen 9–11 éves gyermekek vehetnek részt.  A 30-műholdasra tervezett rendszernek így minden bizonnyal magyar nevű műholdja is lesz. A november közepén záruló pályázat részletei elérhetők a http://www.galileocontest.eu/hu/competition honlapon, de közzéteszik a tagállamok iskoláiban is.

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve a Galileo program. A Galileo program műholdjait arra fogják felhasználni, hogy pontosan tudjuk, hogy egy személy vagy tárgy hol található a Földön. A program biztosítani fogja Európa vezető szerepét az űrtechnológiák terén. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a műholdas navigációs jelek más rendszerek – pl. az amerikai GPS rendszer – állapotától függetlenül elérhetők lesznek. A Galileo program keretében legalább 27 műholdat fognak fellőni, melyek a Földtől több, mint 20 000 km távolságra keringő rendszert alkotnak. Az első két műholdat 2011 harmadik negyedévében hordozórakéták segítségével tervezik fellőni. Az egyik műholdat egy Belgiumban élő, a másikat pedig egy Bulgáriában élő gyermekről nevezik el. A többi műholdat szintén európai uniós tagállamban élő gyerekekről nevezik el.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG