Belépés

Így fékeznék a németek az áram drágulását


Németországban a villanyáram 40 százalékkal drágult az elmúlt hét évben. A tendencia felgyorsulni látszik, ám a lakosság számára ez tarthatatlan. Nézzük, milyen megoldásokban gondolkoznak a németek!


A fukusimai atomkatasztrófát követően a német kormány úgy döntött, hogy a korábbinál gyorsabb ütemben válik meg a nukleáris energia felhasználásától. Az új energia forrásokra való átállás azonban maga után vonta az elektromos áram drágulását. Egyes tartományokban 2005 óta közel 40 százalékkal emelkedett a villanyáram ára. Az ellenzéki pártok ezért sürgetik a kormányt olyan intézkedések meghozatalára, amelyek enyhítenék az áram drágulásának hatásait.

Az energia-felhasználók szövetségének elnöke attól tart, hogy közel egymillió polgár télen sötétben fog ülni, ha nem történik gyors lépés a villanyáram drágulásának ellensúlyozására. Ezek között elsőként említette azt az ellenzéki szociáldemokraták által már felvetett javaslatot, amelynek értelmében a fogyasztóknak évente az első 500 kilowattért nem kellene fizetni és a jelenlegi árat csak ezen felül érvényesítenék.

A drasztikus áremelés hatásainak tompítására szorgalmazta energia-gazdaságos háztartási eszközök bevezetését is. Mint fogalmazott, kiváltképpen a hűtőszekrények áramfogyasztását lehetne leszorítani.

Egy másik társadalmi szervezet azt javasolta, hogy az alacsony fizetésből élő polgárok számára tegyék lehetővé az úgynevezett szociális áramot, azaz számukra léptessenek életbe alacsonyabb díjszabást. További lehetőségként felvetette azt is, hogy munkanélküli segélyből élők esetében tegyenek ingyenessé egy alapmennyiséget.

Becslések szerint egy átlagos német háztartás évente 2800 kilowatt áramot fogyaszt. Ebből kiindulva havonta egy-egy család 65 eurót fizet a villanyért. Nem csoda tehát, hogy a német főváros lakosai megvennék Berlin villamosenergia-hálózatát.


Forrás: InfoRádió


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Berlin lakosai megvennék a város ...

Az ötletet a dél-németországi Schönau falu szolgáltatta, amely már évtizedekkel ezelőtt megvette a ...

A megújuló energia lekörözte az atomot ...

2011-ben Németország több energiát termelt megújuló forrásokból, mint nukleáris, szén-, illetve ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Rózsaillatú Szívszappan
360 Ft

Esküvők romantikája, szerelem kifejezője; a szívszappan!

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése