Magyar hónap Európa Kulturális Fővárosában, Mariborban (+KÉPEKKEL)

Látványos lézershow-val, irodalmi ihletésű fényjelekkel és fénnyel festett történelmi városfalakkal várták a látogatókat szombat este a szlovéniai Mariborba, ahol hivatalosan is megkezdődtek az Európa Kulturális Fővárosa év programjai, indulásként Magyar hónapot is tartanak. A szlovén város mellett a portugál Guimaraes viseli idén a címet.


A Dráva-parti városban már múlt hét szerdán megkezdődtek az előrendezvények, amelyek csúcspontja a szombat esti szabadtéri megnyitó volt. A szervezők tájékoztatása szerint több mint száz szlovén művész mutatta be a látványos fényelemekkel kísért nyitó ceremóniát, amelyet Matej Filipcic rendezett, aki "szimbolikus és liturgikus" üdvözletét szeretné kifejezni a produkcióval.


Az egész éves rendezvénysorozat több mint 400 eseményt jelent majd a városban és a partnertelepüléseken, így Slovenj Gradec, Velenje, Novo Mesto, Ptuj és Muraszombat (Murska Sobota) városában. A kínálat sokszínű, a hagyományos művészeti ágak, azaz a film, a képzőművészet, a tánc, az irodalom, a zene vagy a színház mellett fontos szerepet kap a vizuális kultúra és az építészet is, de utcafesztiválok, tízezreket megmozgató gyerekprogramok is színesítik az eseménysorozatot. A szlovén EKF-rendezvények egyik központi alakja a száz éve született Bojan Adamic zeneszerző-muzsikus, akiről fotókiállításon és természetesen zenéjén keresztül is szeretnének megemlékezni. 


Megmutatjuk Európa Kulturális Fővárosát! További képekért kattints a cikkre!


Magyar hónap Európa Kulturális Fővárosában


A magyar vonatkozású események már pénteken megkezdődtek: két kiállításon magyar alkotók művei is középpontba kerültek. Finn, észt és magyar művészek munkáit - köztük Makovecz Anna műveit - textil- és ékszerkiállításon tekinthetik meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásai láthatók.


Februárban magyar hónap lesz az EKF programsorozat jegyében a 120 ezres Dráva-parti városban - folytatta a nagykövet. Mint ismertette: kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot, az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek, továbbá Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára. A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett - Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével -, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.


A magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvő Mariborban 21,5 millió eurós költségvetésből megvalósuló egész éves programsorozat eseményeiről a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG