Belépés

Magyar hónap Európa Kulturális Fővárosában, Mariborban (+KÉPEKKEL)


Látványos lézershow-val, irodalmi ihletésű fényjelekkel és fénnyel festett történelmi városfalakkal várták a látogatókat szombat este a szlovéniai Mariborba, ahol hivatalosan is megkezdődtek az Európa Kulturális Fővárosa év programjai, indulásként Magyar hónapot is tartanak. A szlovén város mellett a portugál Guimaraes viseli idén a címet.


A Dráva-parti városban már múlt hét szerdán megkezdődtek az előrendezvények, amelyek csúcspontja a szombat esti szabadtéri megnyitó volt. A szervezők tájékoztatása szerint több mint száz szlovén művész mutatta be a látványos fényelemekkel kísért nyitó ceremóniát, amelyet Matej Filipcic rendezett, aki "szimbolikus és liturgikus" üdvözletét szeretné kifejezni a produkcióval.


Az egész éves rendezvénysorozat több mint 400 eseményt jelent majd a városban és a partnertelepüléseken, így Slovenj Gradec, Velenje, Novo Mesto, Ptuj és Muraszombat (Murska Sobota) városában. A kínálat sokszínű, a hagyományos művészeti ágak, azaz a film, a képzőművészet, a tánc, az irodalom, a zene vagy a színház mellett fontos szerepet kap a vizuális kultúra és az építészet is, de utcafesztiválok, tízezreket megmozgató gyerekprogramok is színesítik az eseménysorozatot. A szlovén EKF-rendezvények egyik központi alakja a száz éve született Bojan Adamic zeneszerző-muzsikus, akiről fotókiállításon és természetesen zenéjén keresztül is szeretnének megemlékezni. 


Megmutatjuk Európa Kulturális Fővárosát! További képekért kattints a cikkre!


Magyar hónap Európa Kulturális Fővárosában


A magyar vonatkozású események már pénteken megkezdődtek: két kiállításon magyar alkotók művei is középpontba kerültek. Finn, észt és magyar művészek munkáit - köztük Makovecz Anna műveit - textil- és ékszerkiállításon tekinthetik meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásai láthatók.


Februárban magyar hónap lesz az EKF programsorozat jegyében a 120 ezres Dráva-parti városban - folytatta a nagykövet. Mint ismertette: kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot, az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek, továbbá Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára. A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett - Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével -, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.


A magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvő Mariborban 21,5 millió eurós költségvetésből megvalósuló egész éves programsorozat eseményeiről a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Egy baszk város lett Európa Zöld Fővárosa ...

Stockholm és Hamburg után 2012-re a spanyolországi Vitoria-Gasteiz kapta meg az Európa Zöld Fővárosa ...

Európa zöld fővárosa 2013-ban: Nantes

A nyugat-franciaországi Nantes lesz 2013-ban Európa zöld fővárosa jelentette be az Európai Bizottság ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése