Milliárdokat hozott Katalin hercegnő ruhája

Egymillió fontot (330 millió forintot) kapnak jótékonysági szervezetek Kate Middleton, vagyis Katalin cambridge-i hercegnő esküvői ruhájának kiállítási bevételeiből.

Nyaranta tíz hétre megnyitják a Buckingam-palota báltermét, idén a borsos belépőért a látogatók Katalin hercegnő menyasszonyi ruháját, cipőjét és kölcsönkapott tiaráját nézhették meg. Vilmos herceg április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban.

A menyegző minden idők legnézettebb közéleti eseménye volt: a ceremónia televíziós közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző figyelte világszerte, London utcáin pedig egymillió alattvaló ünnepelt. Katalin hercegnő fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsontszínben játszó esküvői ruháját - amelyet Sarah Burton, a világhírű Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készített - a nyáron közvetlen közelről is megtekinthették azok a szerencsések, akik bejutottak a Buckingham-palota báltermébe.

Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron tíz hétre megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítás is látható a palota látogatható termeiben. Idén magától értetődő módon a hercegi esküvő - és a hercegi hitves esküvői ruhája - szolgáltatta a fő kiállítási témát.
Fotó: vogue.com
A hercegnő ruhája mellett a júliusban megnyílt kiállításon megtekinthető volt az esküvői torta valósághű másolata, valamint Katalin díszes - kézzel varrott - cipője, és az az 1936-ban készült, ezer apró gyémánttal ékesített Cartier tiara is, amelyet Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő adott kölcsön unokája menyasszonyának a jeles eseményre. Az alattvalók és a turisták érdeklődése minden várakozást felülmúlt, és az idei palotalátogatási szezon rekordot döntött: a meglehetősen borsos, 17,50 fontos (5800 forintos) belépődíj ellenére 600 ezren keresték fel a Buckingham-palotát.

Ez 10,5 millió font (csaknem 3,5 milliárd forint) bevételt hozott az udvarnak, és palotabeli bennfentesek a The Sunday Telegraphnak elmondták, hogy a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection ebből "nagyon nagyvonalú adományt folyósít" a hercegi pár által támogatott jótékonysági szervezeteknek. Az összeget hivatalosan csak jövőre hozzák nyilvánosságra, ám a vasárnapi konzervatív brit lap jól értesült forrásai szerint a bevételből egymillió font jut majd jótékonysági célokra. Vilmos és Katalin már az április menyegző előtt is azt kérte a hódolóktól, hogy esküvői ajándékok vásárlása helyett inkább jótékonysági intézményeknek juttassanak adományokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Művészek újítottak fel egy gyermekkórházat: az eredmény elképesztő lett! (képekkel)

A brit Visual Arts nevű szervezet egészen gyönyörűvé varázsolt egy lehangoló gyermekkórházat. Le a kalappal!

Egy játszóház, amely kizárólag felnőtteket vár (+videó)

A brit Pearlfisher dizájn stúdió labdával halmozott tele egy szobát, hogy kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a stresszes felnőtteknek.

Teljesen magától zongorázik így ez a 8 éves kisfiú (+videó)

Jay Lewington tavaly nyáron fogta magát, leült egy zongorához Londonban, majd eljátszott egy Chopin darabot. De még hogy!

Ilyen az, amikor egy egész falu összefog!

Egy kislány gyógyulásáért fogott össze Szepetnek.