Milliárdokat hozott Katalin hercegnő ruhája

Egymillió fontot (330 millió forintot) kapnak jótékonysági szervezetek Kate Middleton, vagyis Katalin cambridge-i hercegnő esküvői ruhájának kiállítási bevételeiből.

Nyaranta tíz hétre megnyitják a Buckingam-palota báltermét, idén a borsos belépőért a látogatók Katalin hercegnő menyasszonyi ruháját, cipőjét és kölcsönkapott tiaráját nézhették meg. Vilmos herceg április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban.

A menyegző minden idők legnézettebb közéleti eseménye volt: a ceremónia televíziós közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző figyelte világszerte, London utcáin pedig egymillió alattvaló ünnepelt. Katalin hercegnő fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsontszínben játszó esküvői ruháját - amelyet Sarah Burton, a világhírű Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készített - a nyáron közvetlen közelről is megtekinthették azok a szerencsések, akik bejutottak a Buckingham-palota báltermébe.

Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron tíz hétre megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítás is látható a palota látogatható termeiben. Idén magától értetődő módon a hercegi esküvő - és a hercegi hitves esküvői ruhája - szolgáltatta a fő kiállítási témát.
Fotó: vogue.com
A hercegnő ruhája mellett a júliusban megnyílt kiállításon megtekinthető volt az esküvői torta valósághű másolata, valamint Katalin díszes - kézzel varrott - cipője, és az az 1936-ban készült, ezer apró gyémánttal ékesített Cartier tiara is, amelyet Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő adott kölcsön unokája menyasszonyának a jeles eseményre. Az alattvalók és a turisták érdeklődése minden várakozást felülmúlt, és az idei palotalátogatási szezon rekordot döntött: a meglehetősen borsos, 17,50 fontos (5800 forintos) belépődíj ellenére 600 ezren keresték fel a Buckingham-palotát.

Ez 10,5 millió font (csaknem 3,5 milliárd forint) bevételt hozott az udvarnak, és palotabeli bennfentesek a The Sunday Telegraphnak elmondták, hogy a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection ebből "nagyon nagyvonalú adományt folyósít" a hercegi pár által támogatott jótékonysági szervezeteknek. Az összeget hivatalosan csak jövőre hozzák nyilvánosságra, ám a vasárnapi konzervatív brit lap jól értesült forrásai szerint a bevételből egymillió font jut majd jótékonysági célokra. Vilmos és Katalin már az április menyegző előtt is azt kérte a hódolóktól, hogy esküvői ajándékok vásárlása helyett inkább jótékonysági intézményeknek juttassanak adományokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A jégkorszaktól napjainkig az állatok szemén keresztül - megérkezett az év természetfilmje! (+videók)

Az Évszakok című természetfilm több százezer forintot gyűjtött jótékonysági elővetítésein. Április 14-étől a mozikban!

Őfelsége szarvasai London szívében (képriport)

Londonban van egy csodálatos park, ahová nem érnek el a nagyváros zajai. A neve Richmond Park. Hihetetlen, hogy ilyen közel van a metropolis örökké dobogó szívéhez, mert annyira más világ. A parkban több, mint hatszáz szarvas éli békés életét.

Művészek újítottak fel egy gyermekkórházat: az eredmény elképesztő lett! (képekkel)

A brit Visual Arts nevű szervezet egészen gyönyörűvé varázsolt egy lehangoló gyermekkórházat. Le a kalappal!

Egy játszóház, amely kizárólag felnőtteket vár (+videó)

A brit Pearlfisher dizájn stúdió labdával halmozott tele egy szobát, hogy kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a stresszes felnőtteknek.