Nyugati multik keleti meditációja

Az USA nagyvállalatainak 25 százaléka kínálja a meditációt a munkahelyi stresszt csökkentő kezdeményezések részeként. A meditációt gyakorlók kevésbé szívják mellre a vitákat, béketűrőbbek, indulataikat jobban kezelik, és hatékonyabbak a konfliktusok megoldásában.


A Häagen-Dazs jégkrémet és a Cheerios gabonapelyhet gyártó General Mills minneapolisi központjában merőben más vállalati kultúra uralkodik, mint a legtöbb amerikai multinál. A háromezer alkalmazottat foglalkoztató központ minden épületében van meditációs terem, ahol hét elején közép- és felsővezetők, projektmenedzserek együtt meditálnak, de két meeting között is bárki betérhet, hogy rendezze gondolatait, és akár csak néhány perc erejéig befelé figyeljen. A tárgyalók pedig késő délutánra jógatermekké alakulnak át, és akinek kedve van, csatlakozhat a közös gyakorlásokhoz.

Nem múló hóbortról, egy a HR által megálmodott kísérleti projektről van szó: a cég dolgozói hét éve meditálhatnak, jógázhatnak a munkahelyükön - írja az origo.hu internetes hírportál. A program elindítója és vezetője, Janice Marturano egy, a munka szempontjából különösen stresszes időszakban találkozott először a meditációval egy néhány napos elvonuláson. Az az egy hét megváltoztatta az életét, és onnantól kezdve otthon is naponta meditált. Összeszedettebb lett a munkájában, érzelmileg pedig sokkal rugalmasabb.

Néhány év után elege lett a kettős életből, ahogy ő fogalmaz: a wc-meditációból, azaz abból, hogy a meditációt a napja nagy részét kitevő munkában nem érezte természetesnek. Mintha nem lenne odaillő. "Nincs olyan, hogy munka és magánélet közötti egyensúly. Egy életünk van csak" - mondta el Marturano a Financial Times-nak. Amikor felvetette a Mindful Leadership (Tudatos Vezetés) program ötletét főnökeinek, úgy érezte, hogy szeretne egyensúlyt teremteni élete két meghatározó része között. Bár mellékes programként indult, a keleti szellem átformálta a munkahelyi kultúrát, és a cég ma már a Fortune magazin 200 legjelentősebb vállalata közé tartozik.

A cégvilág flörtje a keleti miszticizmussal


Nem a General Mills az egyetlen nagyvállalat, ahova beszivárogtak a buddhista, hindu, szikh és más keleti tanokon alapuló meditációs technikák, mozgásformák, amelyeken keresztül mind a dolgozók egyéni, mind a vállalat, mint csoport tudatossága növekedhet - írja a Financial Times.


Bár elsőre talán furcsának tűnhet a keleti miszticizmus és a nyugati kapitalizmus "frigye", a keleti filozófia inspirálólag hatott egy sor európai és amerikai vállalatra. A modern menedzsment-technikákkal ötvözve a meditációs technikák a hatékonyság növekedését eredményezték többek között a Google-nél, a Targetnél, vagy a First Direct-nél.
Maga a keleti miszticizmus egyébként sok amerikai cég életébe már korábban beszivárgott. A legemblematikusabb figura Steve Jobs, az Apple alapítója volt.

Jobs zen buddhistának vallotta magát, és többször beszélt arról, hogy a fiatal korában Indiában töltött közel egy év hogyan változtatta meg világlátását, és ez végül hogyan csapódott le az Apple termékek designjában. "Ha csak ülsz és figyelsz, láthatod, hogy az elméd mennyire nyugtalan. Ha megpróbálod lenyugtatni, csak még rosszabb lesz. De ha csak ülsz és figyelsz, idővel megnyugszik, és amikor ez megtörténik, megnyílik a lehetőség sokkal finomabb dolgok érzékelésére. Ez az a pillanat, amikor az intuíció működni kezd, és a dolgokat sokkal tisztábban látod, valamint sokkal inkább jelen vagy az életedben. Többet kezdesz el látni és érzékelni. De ahhoz, hogy ezt az állapotot elérd, fegyelem kell és gyakorlás" - mondta Jobs az életrajzírójának, Walter Isaacsonnak.

Keress magadban!


A Google meditációs tréningje "Search Inside Yourself" ("Keress magadban!") elnevezéssel fut. 2007-ben egy korábbi alkalmazott indította el. A Google Zennek is nevezett program az egyik legnépszerűbb a cég által az alkalmazottaknak ajánlott több száz ingyenes képzés közül. A New York Times egy korábbi cikkében a programot a szervezet kenőanyagának nevezte, amely segíti az ambiciózus, törekvő és óriás nyomás alatt dolgozó alkalmazottakat, hogy kezelni tudják a stressz miatti feszültségüket, ne egymást terheljék vele.

A program egyes elemei egyébként más vállalatok számára is alkalmazhatók, ilyen többek között a tudatos e-mailezés. E szerint a legtöbb e-mail megfogalmazásánál csak a tárgyra koncentrálunk, és arra, hogy mi mit szeretnénk, és figyelmen kívül hagyjuk a levélnek a címzettre gyakorolt hatását. Ennek következtében sok olyan levél ér célba, amely az olvasójában félelmet, rossz érzést, frusztrációt kelt, azaz egyáltalán nem építő, pedig küldőnek a legtöbbször pont ez lett volna a célja.

A meditáció nem vallásgyakorlás


A meditáció nem vallásgyakorlás, nem New Age humbug, élettani hatásai tudományosan is alátámasztottak. Hatására a vérben csökken a kortizol stresszhormon szintje, és ennek köszönhetően megnyugszik az elme, nő az érzelmi stabilitás, és az illető jobban tud összpontosítani. Az üzletben pedig az összpontosítás hatékonyságnövekedést eredményezhet.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatása azt is igazolta, hogy a rendszeresen meditálóknál az agy koncentrációval és az érzelmek integrációjával kapcsolatos területein megváltozik a szürkeállomány sűrűsége.


Forrás: Financial Times / Origo.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy fiatal csapat úgy mutatja be a Dunakanyart, ahogyan előttük még senki

Az elmúlt évek legszuperebb kezdeményezésében, a DunakanyarGO-ban az ország egyik méltatlanul mellőzött tájegységét ismerhetjük meg

Páratlan: lombkorona-tanösvény nyílt Somogyban

A kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon.

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Magyarra fordították a dalszöveget, majd vissza - óriási röhögés lett belőle

Az amerikai The Tonight Show-ban megmutatták, hogyan bénázik a Google Translate, ha a magyar nyelvvel kell megküzdenie...

Olyan kincsre leltünk a 80-as évekből, amitől kifekszel: A nap, mit, a hónap poén videója!

No kérem, az aki még emlékszik Jane Fonda lábszármelegítős aerobic-videóira, dobjon el mindent, kincset leltünk...


NAPI BOLDOGSÁG