Seprűkkel a „korrupciójárvány” ellen

A Rio de Janeiro egyik fő nevezetességének számító Copacabana strandon a brazil zászló színeire emlékeztető zöld-sárga seprűk százait állította fel egy civil szervezet, amely így próbálja felhívni a figyelmet a Brazíliában terjedő "korrupciójárványra" - adta hírül kedden a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

A Rio de Paz nevű mozgalom tagjai hétfőre virradó éjjel összesen 594 - a parlament 513 képviselőjét és 81 szenátorát jelképező - seprűt állítottak bele a homokba a világ egyik leghíresebb partszakaszán azzal a szándékkal, hogy ráébresszék az embereket, mi is folyik az országban. "Nemzeti kongresszus, segíts nekünk kisöpörni Brazíliából a korrupciót" - hirdeti a strandon egy óriásplakát, a brazil törvényhozást sürgetve fellépésre. A kabinettagok megvesztegetési ügyeit megelégelők kedd estére interneten keresztül tüntetést hívtak össze Rio de Janeiro központi terére, a Cinelandiára. A közösségi oldalak segítségével szerveződő megmozduláson a Rio de Paz több ezer ember részvételére számít. Legutóbb szeptember 7-én, az ország függetlenné válásának évfordulóján adtak hangot elégedetlenségüknek a brazilok, akkor mintegy 20 ezer ember vonult utcára.  
Fiatal nő sétál keresztül a tiltakozási akció keretén belül feláűllított seprűk között
(Fotó: reuters.com)
Antonio Carlos Costa, a Rio de Paz vezetője leszögezte: a homokba állított seprűkkel az a céljuk, hogy az embereket a korrupció elleni küzdelemre biztassák. Mint mondta, brazilok ezreit dönti sírba ez a fajta bűncselekmény, hiszen elkövetésével a közpénzeket kenőpénzzé változtatják, miközben az egészségügyet, az oktatást és a közbiztonság javítását célzó projekteket megfosztják a szükséges anyagi támogatástól. Costa elmondása szerint a kedd esti megmozdulásra olyan plakátokkal is készülnek, amelyeken egy pisztoly és a következő mottó lesz látható: "A korrupció is öl". Múlt csütörtökön a 81 éves Pedro Novais személyében újabb, idén már a negyedik miniszter nyújtotta be lemondását Brazíliában. A turisztikai tárca vezetője - csakúgy mint az előtte távozó kabinettagok - korrupciós ügybe keveredett, amit a Folha de Sao Paulo című napilap szellőztetett meg a napokban. Az újság értesülése szerint a 32 éve képviselőként tevékenykedő Novais hét éven keresztül az államkasszából fizette bejárónőjét, akit hivatalosan kongresszusi tanácsadóként tüntetett fel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mi mást tehetne az ember még 106 évesen? Fut egy keveset az olimpiai lánggal!

Olimpia, 2016: A 106 éves fáklyavivő nénit neked is látnod kell + cuki fotóval!

A pingvin, aki minden évben megköszöni életét a megmentőjének

Ez a kis pingvin tökéletesen tanúsítja, hogy a hála és ragaszkodás az állatvilágban is jelen van, méghozzá nem is akárhogy.

6200 km, ennyi a világ leghosszabb buszjárata

A Dél-Amerikai kontinenst átszelő, több ezer kilométeres buszjárat indult.

Gyönyörűvé varázsolt nők: nem kell a plasztika

A brazil nőknél nagyobb nyomás alatt kevés nemzet hölgyei vannak, legalábbis ami a csinos, szexi külsőt illeti. A két fotós azonban úgy gondolja: nem kell a kés...

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


NAPI BOLDOGSÁG