Seprűkkel a „korrupciójárvány” ellen


A Rio de Janeiro egyik fő nevezetességének számító Copacabana strandon a brazil zászló színeire emlékeztető zöld-sárga seprűk százait állította fel egy civil szervezet, amely így próbálja felhívni a figyelmet a Brazíliában terjedő "korrupciójárványra" - adta hírül kedden a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

A Rio de Paz nevű mozgalom tagjai hétfőre virradó éjjel összesen 594 - a parlament 513 képviselőjét és 81 szenátorát jelképező - seprűt állítottak bele a homokba a világ egyik leghíresebb partszakaszán azzal a szándékkal, hogy ráébresszék az embereket, mi is folyik az országban. "Nemzeti kongresszus, segíts nekünk kisöpörni Brazíliából a korrupciót" - hirdeti a strandon egy óriásplakát, a brazil törvényhozást sürgetve fellépésre. A kabinettagok megvesztegetési ügyeit megelégelők kedd estére interneten keresztül tüntetést hívtak össze Rio de Janeiro központi terére, a Cinelandiára. A közösségi oldalak segítségével szerveződő megmozduláson a Rio de Paz több ezer ember részvételére számít. Legutóbb szeptember 7-én, az ország függetlenné válásának évfordulóján adtak hangot elégedetlenségüknek a brazilok, akkor mintegy 20 ezer ember vonult utcára.  
Fiatal nő sétál keresztül a tiltakozási akció keretén belül feláűllított seprűk között
(Fotó: reuters.com)
Antonio Carlos Costa, a Rio de Paz vezetője leszögezte: a homokba állított seprűkkel az a céljuk, hogy az embereket a korrupció elleni küzdelemre biztassák. Mint mondta, brazilok ezreit dönti sírba ez a fajta bűncselekmény, hiszen elkövetésével a közpénzeket kenőpénzzé változtatják, miközben az egészségügyet, az oktatást és a közbiztonság javítását célzó projekteket megfosztják a szükséges anyagi támogatástól. Costa elmondása szerint a kedd esti megmozdulásra olyan plakátokkal is készülnek, amelyeken egy pisztoly és a következő mottó lesz látható: "A korrupció is öl". Múlt csütörtökön a 81 éves Pedro Novais személyében újabb, idén már a negyedik miniszter nyújtotta be lemondását Brazíliában. A turisztikai tárca vezetője - csakúgy mint az előtte távozó kabinettagok - korrupciós ügybe keveredett, amit a Folha de Sao Paulo című napilap szellőztetett meg a napokban. Az újság értesülése szerint a 32 éve képviselőként tevékenykedő Novais hét éven keresztül az államkasszából fizette bejárónőjét, akit hivatalosan kongresszusi tanácsadóként tüntetett fel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Brazília hatalmas őserdőterületet nyilvánított védetté

A majdnem 7 ezer négyzetkilométernyi amazóniai terület, Alto Maues védelmével az erdőirtás és az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen küzd.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!