Szabadtéri öröm-színház mínusz 30 fokban is


A csehek nem viccelnek: télen évek óta zsúfolásig megtelik egy amatőr színház szabadtári színpada. Bár a hőmérő higanyszála a dél-csehországi Cesky Krumlovban szombaton és vasárnap este is közel járt a mínusz 30 fokhoz, a városi parkban lévő szabadtéri színház nevezetes forgó nézőtere mindkétszer zsúfolásig megtelt.


A Proradost (Örömért) helyi amatőr színjátszó társulat téli előadássorozata - amelynek idén immár a 15. idénye zajlott le - már hagyományosan a téli kulturális időszak legvonzóbb eseményei közé tartozik annak ellenére, hogy az amatőr színjátszók "nyíltan" hangoztatják: számukra a néző csak másodlagos, nem a nézők, hanem saját örömükre játszanak. "Számunkra a néző nem fontos. Elsősorban azért játszunk, hogy mi, a szereplők jól elszórakozzunk" - mondta érezhető öniróniával a prágai közszolgálati rádiónak Ladislav Pouzar, a csoport vezetője. Nyártól eltérően télen a híres nézőtér nem mozog.
       
Český Krumlov - szabadtéri színpad - a nézőtér forog, nem a színpad!

Ahol a néző "beugrik" a darabba


A Proradost színkör évente februárban mindig egy-egy olyan darabot visz színpadra, amelyet gyakorlatilag mindenki ismer, így a nézőnek nem kell sokat törnie a fejét, hogyan is végződik a látványosság, és ha kell, ki tudja segíteni a színészeket. "Erre nagy szükségünk is van, mert színészeink elég gyakran elfelejtik a szöveget, így az aktív nézők gyorsan kisegíthetik őket" - magyarázta Pouzar. Hozzátette: már az is megtörtént, hogy a néző "beugrott" a darabba, s maga játszotta el a jelenetet, illetve mondta el a szöveget. 

Az idén A só többet ér az aranynál (Sul nad zlato) című, Csehországban mindenki által ismert klasszikus mese került színre, amelynek ötvenes évekbeli filmes változata - a legendás Jan Werichhel a király szerepében - nem hiányozhat egyetlen cseh televíziós csatorna karácsonyi ajánlatából sem, és év közben is többször adásba kerül. Az olykor négy-öt órán át tartó előadásra a belépő önkéntes, mindenki annyit tesz a bejáratnál elhelyezett kasszába, amennyit jónak lát. "Még nem történt meg, hogy kiadásaink ne térültek volna meg. Mindig nyereséggel zártuk a téli idényt" - közölte Pouzar.

Český Krumlov

Folyékony belépő, amit a néző hoz! 


Íratlan szabály, hogy "folyékony" belépőt is hoznak a nézők. Ezt is szinte mindenki betartja, így a színpad mellett felállított sátorban működő tábori konyhában nagy a sürgés-forgás. A fogcsikorgató hidegben nagy mennyiségben fogy nemcsak a gulyás, a virsli, a kolbász, hanem a klasszikusnak számító téli rumos tea és a forralt bor mellett a különféle pálinka is, és - lévén szó Csehországról - természetesen sört is csapolnak. Nem csoda tehát, hogy a Proradost téli előadásai elhúzódnak, és a kultúra és gasztronómia ilyesféle ötvözete a dermesztő hidegben is rendszeresen telt házat vonz Cesky Krumlov szabadtéri színházába.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG