Belépés

Szabadtéri öröm-színház mínusz 30 fokban isA csehek nem viccelnek: télen évek óta zsúfolásig megtelik egy amatőr színház szabadtári színpada. Bár a hőmérő higanyszála a dél-csehországi Cesky Krumlovban szombaton és vasárnap este is közel járt a mínusz 30 fokhoz, a városi parkban lévő szabadtéri színház nevezetes forgó nézőtere mindkétszer zsúfolásig megtelt.


A Proradost (Örömért) helyi amatőr színjátszó társulat téli előadássorozata - amelynek idén immár a 15. idénye zajlott le - már hagyományosan a téli kulturális időszak legvonzóbb eseményei közé tartozik annak ellenére, hogy az amatőr színjátszók "nyíltan" hangoztatják: számukra a néző csak másodlagos, nem a nézők, hanem saját örömükre játszanak. "Számunkra a néző nem fontos. Elsősorban azért játszunk, hogy mi, a szereplők jól elszórakozzunk" - mondta érezhető öniróniával a prágai közszolgálati rádiónak Ladislav Pouzar, a csoport vezetője. Nyártól eltérően télen a híres nézőtér nem mozog.
       
Český Krumlov - szabadtéri színpad - a nézőtér forog, nem a színpad!

Ahol a néző "beugrik" a darabba


A Proradost színkör évente februárban mindig egy-egy olyan darabot visz színpadra, amelyet gyakorlatilag mindenki ismer, így a nézőnek nem kell sokat törnie a fejét, hogyan is végződik a látványosság, és ha kell, ki tudja segíteni a színészeket. "Erre nagy szükségünk is van, mert színészeink elég gyakran elfelejtik a szöveget, így az aktív nézők gyorsan kisegíthetik őket" - magyarázta Pouzar. Hozzátette: már az is megtörtént, hogy a néző "beugrott" a darabba, s maga játszotta el a jelenetet, illetve mondta el a szöveget. 

Az idén A só többet ér az aranynál (Sul nad zlato) című, Csehországban mindenki által ismert klasszikus mese került színre, amelynek ötvenes évekbeli filmes változata - a legendás Jan Werichhel a király szerepében - nem hiányozhat egyetlen cseh televíziós csatorna karácsonyi ajánlatából sem, és év közben is többször adásba kerül. Az olykor négy-öt órán át tartó előadásra a belépő önkéntes, mindenki annyit tesz a bejáratnál elhelyezett kasszába, amennyit jónak lát. "Még nem történt meg, hogy kiadásaink ne térültek volna meg. Mindig nyereséggel zártuk a téli idényt" - közölte Pouzar.

Český Krumlov

Folyékony belépő, amit a néző hoz! 


Íratlan szabály, hogy "folyékony" belépőt is hoznak a nézők. Ezt is szinte mindenki betartja, így a színpad mellett felállított sátorban működő tábori konyhában nagy a sürgés-forgás. A fogcsikorgató hidegben nagy mennyiségben fogy nemcsak a gulyás, a virsli, a kolbász, hanem a klasszikusnak számító téli rumos tea és a forralt bor mellett a különféle pálinka is, és - lévén szó Csehországról - természetesen sört is csapolnak. Nem csoda tehát, hogy a Proradost téli előadásai elhúzódnak, és a kultúra és gasztronómia ilyesféle ötvözete a dermesztő hidegben is rendszeresen telt házat vonz Cesky Krumlov szabadtéri színházába.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Mert a kultúra is a szabadban a legjobb!

Nem engedik elenyészni fővárosunk egyik legszebb ékkövét!

Megélt történeteinkből rendezik a magyar ...

Rendhagyó és igazán érdekes kezdeményezés: a rendező a közönséggel együtt írja a darabot. ...


Népszerű termékek
Összes termék megtekintése