Útmutató, ha mindenképp külföldben gondolkodsz

Egyre nyitottabbak vagyunk a külföldi munkavállalás iránt, és sajnos egyre több csaló építi erre „karrierjét”. Hogy ne essünk a "se kolbász, se kerítés" kelepcéjébe segíthet az alábbi útmutató, amit a jobinfo.hu segítségével állítottunk össze.


Míg régebben sokat lehetett találkozni a „külföldi szexmentes munkáért” több ezer eurós fizetést ígérő hirdetések áldozatairól szóló hírekkel, mostanában többnyire az egyszerű kétkezi vagy szakipari munkavállalásra jelentkezőkre specializálják magukat csaló hirdetők.

A hirdetésekben főként angol és német nyelvterületre keresnek munkavállalókat, majd a telefonos vagy személyes megbeszélésen 40-70 ezer forint körüli összeg befizetését kérik, hogy a kiutazást vagy a szállás előlegét rendezni tudják - amiről akár (hamis) számlát is kiállítanak. Aztán amikor elérkezik az utazás ideje, a megbeszélt helyen nem áll busz, a kontaktszemély pedig többé nem érhető el. Az is előfordul, hogy az illető már kiutazik, s ott döbben rá, hogy cserbenhagyták.
 
A csalódások elkerülése érdekében bemutatjuk, mit érdemes megfontolni, illetve mire érdemes odafigyelni a külföldi munkavállalás során.


1. Ne higgyünk a szóbeszédnek!


Valljuk be, szeretünk szépíteni. Nem mindenki dicsekszik azzal, hogy nem úgy jöttek be neki a tervei, ahogy szerette volna, és a jól fizető irodai munka helyett feketén mosogat a minimálbér töredékéért egy londoni külvárosi étteremben.


Előre mérjük fel a lehetőségeinket:

Rendelkezünk megfelelő nyelvtudással? Alap szintű nyelvtudás nélkül semmiképpen ne induljunk útnak. Ha pedig pl. irodai munkára vágyunk, sokszor a közép szintű nyelvtudás sem segít. Ne legyenek illúzióink, hogy majd ott megtanuljuk a nyelvet! De a napi élethez szükséges nyelvtanulást gyorsíthatja, ha nem azonos nemzetbeliekkel egy helyen próbálunk elhelyezkedni, mert akkor rá leszünk kényszerítve arra, hogy az adott ország nyelvét használjuk és ne honfitársainkkal társalogjunk.

Mennyire telített a piac? Nézzük meg, mekkora a munkanélküliség az adott országban, mennyire jellemző a külföldi munkavállalók foglalkoztatása, és milyen feltételekkel.

Mit tudunk? Van-e olyan szakképesítésünk, tudásunk, amivel komoly eséllyel indulhatunk útnak. Ne feledjük, munkanélkülinek lenni külföldön még nehezebb.


2. Ha tehetjük, már a kiutazás előtt szerezzünk állást!


Vegyük fel a kapcsolatot munkaerő-közvetítő irodákkal. Nézzünk szét az álláskereső portálokon. Kérdezzük meg külföldön élő ismerőseinket.


3. Legyünk nagyon körültekintőek!


A munkaerő-közvetítő irodák nem kérhetnek tőlünk közvetítői díjat, ezt a munkaadó fizeti számára. Sok pénz kevés munkával - az ilyen típusú hirdetésekkel valami szinte biztosan hibádzik.

Ne fizessünk be előre útiköltséget a közvetítőnek/munkaadónak. Legfeljebb akkor menjünk bele ebbe a megoldásba, ha kézhez kapjuk a jegyet.

Ne fizessünk a szállásra előleget. Ha a munkaadó biztosítja a szállást, általában az az első bérből kerül levonásra. Próbáljuk meg leinformálni a leendő munkaadónkat, ebben sokat segíthetnek online fórumok, közösségi oldalak is, ahol feltehetjük kérdéseinket más munkavállalóknak.4. Ha már utazunk, ügyeljünk az alábbiakra:


Az úti okmányainkat semmilyen esetben se adjuk át. Készítsünk fénymásolatokat, és ha kérik, ezt mutassuk be.

Legyen nálunk elegendő készpénz, hogy ha bajba jutunk, legalább egy-két hétig ki tudjunk tartani, amíg pl. a hatóságok, családtagok intézkedni tudnak.

Vegyük fel a kapcsolatot helyi ismerőseinkkel vagy legalább ott élő magyarokkal, helyi magyar szervezetekkel. Ha nincs más lehetőség, a közösségi oldalakon keressünk ilyen személyeket, és kérjük el az elérhetőségét arra az esetre, hogy ha nagy bajba kerülünk. Ha nem is az első ilyen személy válaszol, azért még lehet számítani a honfitársi szolidaritásra.

Ne írjuk alá a szerződést anélkül, hogy alaposan át ne olvastuk volna. Ha valamit nem értünk, inkább szótárazzuk ki vagy kérjük valaki segítségét, mielőtt aláírnánk.

Ha baj történik, értesítsük a hatóságot. Európában hívhatjuk a 112-es általános segélykérő számot.


Összegzésül talán a legfontosabb, hogy amennyiben a hirdetés túlságosan is „jól hangzik”, legyünk nagyon körültekintőek. Higgadtan és reális elképzelésekkel induljunk neki a külföldi élethnek, ne illúziókra építsünk és akkor még lehet kolbászból a kerítés. De ne veszítsük szem elől, hogy mindig munkával lehet valós eredményt elérni.Szerző: Pozitív Nap
Forrás: jobinfo.hu, ORFK, EURES

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Földöntúli illúziónak hat az éjszakai Tokió

Sokrétű és izgalmas fotósorozaton keresztül nyerhetünk bepillantást a neonfényben úszó város éjszakai életébe.

Jövő iskolája a jelenben? Valahogy így kell elképzelnünk

Nap mint nap azzal szembesülnek, hogy minden ő értük az ő valódi igényeiknek lett tervezve. A terek, az osztálytermek, a bútorok azt a célt szolgálják, hogy kényelmesen és a végső célt szolgálva – azaz a tanulást segítve – modern és egyben barátságos, szabad légkört teremtsen a tanulóknak.

Te jól fel tudsz öltözni? Helyek, ahol nem értékelik a meztelen vállakat és kivillanó combokat

Igazán kellemetlen helyzetbe kerülhetünk még a turistahelyeken is, ha miniszoknyában, rövidnadrágban szeretnénk bejutni mondjuk egy templomba.

Lecsó - Hol, mi kerül bele?

A lecsó egyáltalán nem magyar műfaj, több nemzetnek megvan a sajátja, ezek persze nem egyformák, de paradicsom, paprika és hagyma mindegyikben van. És még valami más.

Erre ügyelj, ha külföldön mobilozol!

A Kaspersky szakértői elárulják, miként bizonyosodhatunk meg, hogy biztonságos-e a hotel wifikapcsolata, hogyan vásároljunk online jegyeket biztonságosan, mit tegyünk, ha ellopják, vagy elveszítjük készülékünket.


NAPI BOLDOGSÁG