Arcfelismerő programot tesztelnek festményalakok azonosítására

Amerikai művészettörténészek azt tervezik, hogy arcfelismerő szoftver segítségével azonosítanak 15. századi festményeken szereplő embereket.


A riverside-i Kaliforniai Egyetem (UCR) bejelentése szerint a kutatócsoport 25 ezer dollár (5,6 millió forint) állami támogatást nyert el, hogy tesztelhesse a terroristák tömegből való kiszűrését szolgáló arcfelismerő szoftver alkalmasságát műalkotásokon.
   
Conrad Rudolph kutatásvezető úgy véli, a festményeken szereplő emberek felismerése nem csupán természetes emberi kíváncsiságunkat elégítheti ki, hanem fontos történelmi szereplők közti kapcsolatokat is felfedhet. Egy ismert ember társaságában felbukkanó, eddig ismeretlennek tekintett ember azonosítása például utalhat a köztük lévő kapcsolatra.
   
"E történelmi portrék alanyainak azonosítása segítheti, hogy jobban megértsük a műalkotás társadalmi közegét" - írta közleményében a művészettörténész.
   
A kutatásban első lépéseként halotti maszkokon tesztelik az arcfelismerő programot, amelyet eredetileg háromdimenziós azonosításra dolgoztak ki. Ha a 3D-s maszkfelismerés sikeresnek bizonyul, akkor térnek át a festmények kétdimenziós arcábrázolásaira.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismét világelső lett a Prezi: már mobilról is prezentálhatunk

Mobilról is prezentálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak mások előadásába a Prezi felhasználói, a cég csütörtöktől működő új funkciójának köszönhetően.

Jó hír: A diákok otthon is ingyenesen használhatják az Office-t

December 4-től otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert a diákok.

Homokba rajzolt üzenetek: múló műalkotások a Csendes-óceán partjain

Egyedülálló műalkotásokra bukkanhat a szerencsés látogató San Francisco partjain.

Új szoftver a gerincbetegségek megállapítására

Lehetővé teszi a betegek személyre szabott tájékoztatását gerincproblémáikról és azok okáról.

Hihetetlen: Ime egy karszalag, mely jedivé változtat

A jövő: ilyen karszalagot akar majd, minden gyerek és felnőtt is.


NAPI BOLDOGSÁG