Bálványok és Démonok – Csók István az „életöröm festője”

Impresszionizmus, életöröm és a női test! Megnyílt Székesfehérváron az év egyik legnagyobb szabású tárlata, amit október 2-áig még látogathat a hazai közönség. 

Csók István a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb alkotója, a francia impresszionizmus legderűsebb hazai követője, az életöröm festője. Hosszú pályájának visszatérő motívuma az érzéki női test ábrázolása. Festészete mindig is élvezte a közönség kegyeit, egyes képei mégis folytonos viták és botrányok középpontjában álltak, mert az asszonyi alak olykor démoni figuraként jelent meg képein: Báthory Erzsébet, Salome, máskor vámpírok alakjában. A tárlat igazi szenzációnak számít, mivel utoljára 1965-ben, azaz majd fél évszázaddal ezelőtt láthatta együtt a hazai közönség ilyen gazdagságban Csók István festményeit. A kiállításunkon megcsodálható Csók István valamennyi ismert főműve,így az Úrvacsora, a Szénagyűjtők, az Árvák, a Keresztapa reggelije és a Tulipános láda. Tárlatunk legnagyobb újdonsága, hogy végre látható a hatalmas főmű, a Nirvána, amelyen Csók élete végéig folyamatosan dolgozott. Most frissen restaurálva, teljes pompájában jelenik meg. Valódi kuriózumot jelent Csók István keleti gyűjteményének bemutatása: azok a bútorok, szobrok, képek, amelyek újra és újra visszaköszönnek festményein. Nemzedékek óta először látható együtt a modern magyar festészet legszebb gyermekportré-sorozata, a kislányáról festett Züzü-ciklus. Ezen belül külön újdonság a lányát nemzeti viseletben ábrázoló, a Trianoni eseményekre emlékező „Hiszekegy” 1925-ből. Londonból tért haza a művész 1923 óta lappangó, Velazquez legszebb gyermekportréit idéző Réthy Veráról készített Kislány portréja. Végre együtt jelennek meg a Thámár aktjainak legszebb darabjai, de megcsodálhatóak a festő késői impresszionizmusának jegyében fogant színpompás tájképei és Balaton-festményei. Október másodikáig még látogatható a rendkívüli kiállítás Székesfehérváron.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez az első kiállítás, ami kutyáknak szól!

A mai világban már igazából bármit lehet. Így történhetett az, hogy Londonban megnyílt az első olyan kiállítás, melyet kifejezetten ebeknek készítettek el.

Sárkányok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Sárkányok és más vadállatok lepték el a Fővárosi Állat- és Növénykertet egy kiállítás keretében. Érdemes megnézni!

Indulj el egy úton… egy folklorista életmű (+interjú Kallós Zoltánnal)

"Indulj el egy úton" címmel indult Kallós Zoltán népzenekutató folklorista életművét bemutató kiállítás. Nézd meg, megéri!

Ilyen kiállítás még nem volt Magyarországon

Április 24. és október 31. között Marc Chagall 148 alkotása látható a pécsi Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utcai épületében.

Jön az első fagylaltkiállítás-és fesztivál!

A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és -fesztivál Budapesten.


NAPI BOLDOGSÁG