Ismét Magyarországon a Yamato japán dobegyüttesNegyedik alkalommal koncertezik Magyarországon a Yamato, a tradicionális japán taiko-dobolás egyik legismertebb képviselője. Gamushara című, új előadásukkal február 14. és 19. között hat estén át a budapesti Kongresszusi Központban, február 20-án Veszprémben, az Arénában, február 22-én pedig Debrecenben, a Főnix Csarnokban lépnek fel.


A Yamato társulatot Ogava Masza (Masa Ogawa) alapította 1993-ban a Nara prefektúrabeli (egykor Jamato tartománybeli) Aszukában, amely a hagyomány szerint a japán kultúra bölcsőjének számít. A világhírű együttes, amely mintegy 2300 fellépést tudhat maga mögött, Ázsiától Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta, több mint ötven országban szerepelt.


A szervezők tájékoztatása szerint az előadás címét adó "gamushara" koncentrációt, valamint a tökéletes önátadást, a minden más kizárását jelenti. Ebben az állapotában az ember nem gondolkodik a jövőn, nem ítélkezik, és nem mérlegel, csupán aláveti magát a célhoz vezető útnak. Ázsia-szerte nagyon sok zenekultúrában, főként Kínában és Indiában ismert ez a tudatállapot. 


A társulat tagjai a szerzetesi szigorhoz hasonló, fegyelmezett életet élnek. Tíz kilométeres futással indítják a napot, súlyzózással folytatják, délután pedig csoportosan gyakorolják a dobpergetést. Este mindenki visszavonul, és egyénileg gyakorol, hogy tökéletesítse tudását. Folyamatos edzéssel, valamint hangszeres gyakorlással töltik az időt az alváson, evésen valamint tisztálkodáson kívül - olvasható a szervezők ismertetőjében.
   
A különböző ütőhangszereknek meghatározó, kultikus szerep jutott a japán kultúra több területén, így a hagyományos No színház és a különböző templomi rítusok során is. A modern taiko-dobolás a 20. század közepén alakult ki. A század végére olyan népszerű lett a műfaj, hogy Japán-szerte több mint ötezer különböző zenekar alakult. Amerikában, Európában és Ausztráliában is számtalan amatőr és fél professzionális zenekar létezik.
    
A Yamato Gamushara című előadása a japán zene energiáinak évezredes titkait tárja fel a legmodernebb látványtechnika show-elemeivel.

Egy kis ízelítő az előadásból:

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.