Jóval nagyobb a fal, mint hitték


Már hivatalosan is megerősítették, hogy a kínai nagy fal jóval nagyobb, mint eddig hitték.

A legutóbbi állami felmérés eredményei szerint a fal 21 196 kilométer hosszú – jelentette kedden a Hszinhua hírügynökség. Egy 2009-es előzetes tanulmány az építményt 8850 kilométer hosszúnak becsülte.

A világ legnagyobb, emberkéz alkotta struktúráját Kína északi határainak védelmére fejlesztették ki.

Ez az első alkalom, hogy ilyen egyértelmű számokat tettek közzé – írja a Hszinhua. A kulturális örökséggel foglalkozó állami hivatal publikálta az eredményeket a 2007 óta tartó régészeti felmérések alapján.

Videó a kínai nagy falról

A fal hosszát érintő korábbi becslések főleg történelmi adatokon nyugodtak. A szakemberek szerint a felmérés összesen 43 721 örökségi helyszínt tárt fel, többek között a nagy fal egyes szakaszait.

Kínában a „10 000 li (5000 kilométer) hosszú fal” néven ismert struktúra falak és földsáncok sorozata, melyek építése Kr. e. 500-ban kezdődött meg, és először Kr. e. 220 körül, Csin Si Huang császár uralkodása alatt kapcsolták össze őket.

Az eredeti falnak csak 8,2 százaléka maradt épen, a többi rendkívül rossz állapotban van – írja a jelentés. A nagy falat 1987-ben sorolták be az UNESCO világörökségi helyszínek közé

Igazság szerint a kínai nagy fal sosem volt egybefüggő falépítmény, több dinasztia és kor alatt épült fel, éppen olyan irányban, módszerrel és céllal, amit az aktuális technológia és politikai érdek indokolttá tett.

21 km hosszú a kínai nagy fal

Persze egység felfedezhető az építményben, hiszen szinte végig hegyvonulatokon helyezkedik el, melynek egyik oldalán sziklák és meredek lejtő található, külső építőanyaga tégla, azonban belsejében agyag van.

Átlagosan 10 méter magas a fal és 7-5 méter széles, rengeteg bástya található rajta, majdnem mindig nyíllövésnyi távolságra egymástól.

Sajnos a fal nagy része igen romos, persze egy részét restaurálták és helyreállították a turisták miatt, azonban vannak szakaszai, melyeket már az idő és a természet ereje szinte teljesen elpusztított.

Terjeng egy városi legenda a kínai nagy falról, mégpedig, hogy látható a Holdról, azonban ez nem igaz, hiszen alig 5-10 méteres szélessége elenyésző.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A történelem és a hírességek egyesültek a festményeken (elképesztő képriport)

Gondoltál már arra, hogy milyen lett volna, ha egy másik korba születtél volna? Amikor még léteztek királynők és lovagok, hatalmas ruhák, óriási kontyok, grófok és hadvezérek? Nos, ha magunkat nem is láthatjuk, kedvenc hírességeink és filmhőseink régi korok festményeibe bújtak.

Ez a három lány "végigénekli" a poptörténelmet 3 perc alatt- nem érdemes kihagyni! (+videóval)

Három lány, akik tehetségesek, nem mellesleg szépek, és a zenei ízlésük sem utolsó. Ha még nem hallottad az egész poptörténelmet három percben, ne hagyd ki a következő videót...

Így képzik ki a női testőröket Kínában

A gazdagság automatikusan maga után vonja a biztonság iránti vágyat, így nem véletlen, hogy a folyamatosan fejlődő Kínában egyre több testőrre van szükség.

Legendás magyar barátságok

A kiemelkedően és méltán híres történelmi személyiségeknek is voltak barátaik, akár csak nekünk. Barátságukat néha meghittség, néha a vihar és néha a harmónia jellemezte...

2014-ben harminckét csodaszép óriáspanda született Kínában

Termékeny év volt: harminckét óriáspanda született idén a kínai tenyésztési programban, ezzel összesen már 394 fogságban világra jött pandát tartanak nyilván az országban.