Belépés

Kortárs magyar üvegművészek közös kiállítása


Hosszú idő után jelentkezik csoportos kiállítással a Magyar Üvegművészeti Társaság; a HuGlass 2012 címmel péntektől a budapesti B55 Galériában látható tárlat negyvenöt művész nyolcvan alkotását vonultatja fel.


"A kortárs magyar üvegművészet alkotóit világszerte ismerik, nagyhatalomnak számítunk a világ +üvegművészeti térképén+" - fogalmaz a csoportos tárlat ajánlója. Mint az írást jegyző Gopcsa Katalin művészettörténész emlékeztet, a B55 kiállításán szereplő alkotók művei a világ olyan jelentős intézményeiben láthatók, mint a francia Musée du Verre Sars-Poteries-ben és Liége-ben, a düsseldorfi Kunstmuseum, Lausanne-ban és Párizsban a Musée des Arts Décoratifs, a londoni British Museum vagy a kortárs üvegművészet fellegvárának számító Corning múzeum. A nemzetközi üvegművészet egyik legrangosabb fórumán, a 2010-es kanazawai nemzetközi üvegkiállításon, ahol negyven országból érkeztek művek, Lukácsi Lászlónak a most a B55-ben "ragyogó" üveglegyezője kapta a fődíjat - mutat rá a művészettörténész. Gopcsa Katalin felidézi, hogy az ötvenes évektől kezdve az üvegművészet felszabadult a funkció követelményei alól, és önállósodott. "Ma már ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű, gazdag a jelenleg itthon alkotó üvegművészek munkássága. Mint a címben is jelzik a szervezők: tág teret engedtek a stílus és pozíció pluralizmusának, a legújabbkori művészettörténeti hagyománynak is" - fogalmaz a szakember.

Dárday Nikolett Ágasbogas című alkotása.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Kiállító művészek:A Balaton utcai galériában Balla A. Benjamin, Bohus Zoltán, Borbás Dorka, Borkovics Péter, Botos Péter, Budahelyi Tibor, Budai Zsolt, Czebe István, Csala Zsuzsa, Dárday Nikolett, Edőcs Márta, Fűri Judit, Gáspár György, Gondán Gertrúd, Gonzáles Gábor, Göncz Izabella, Görömbei Luca, Haba Erika, Hegyvári Bernadett, Jagadics Barbara, James Carcass, Kertészfi Ágnes, Kiss Aba Regő, Kóródi Zsuzsanna, Köblitz Birgit, L. Szabó Erzsébet, László Kyra, Lugossy Mária, Lukácsi László, M. Tóth Margit, Melcher Mihály, Németh Hajnal Auróra, Polyák János, Pozsonyi-Izsó Andrea, Sigmond Géza, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Szabó Péter, Szilágyi Csilla, Szőke Barbara, Thomai Ioannidou, Varga Dóra, Vida Zsuzsa és Virág Hajnalka munkáival találkozhat a közönség február 11-ig.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kortárs magyar üvegművészek közös ...

HuGlass címmel a Magyar Üvegművészeti Társaság kiállítása nyílik január 12-én. A művészek ...

Kortárs magyar üvegművészek közös ...

HuGlass címmel a Magyar Üvegművészeti Társaság kiállítása nyílik január 12-én. A művészek ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése