Kortárs magyar üvegművészek közös kiállítása

Hosszú idő után jelentkezik csoportos kiállítással a Magyar Üvegművészeti Társaság; a HuGlass 2012 címmel péntektől a budapesti B55 Galériában látható tárlat negyvenöt művész nyolcvan alkotását vonultatja fel.


"A kortárs magyar üvegművészet alkotóit világszerte ismerik, nagyhatalomnak számítunk a világ +üvegművészeti térképén+" - fogalmaz a csoportos tárlat ajánlója. Mint az írást jegyző Gopcsa Katalin művészettörténész emlékeztet, a B55 kiállításán szereplő alkotók művei a világ olyan jelentős intézményeiben láthatók, mint a francia Musée du Verre Sars-Poteries-ben és Liége-ben, a düsseldorfi Kunstmuseum, Lausanne-ban és Párizsban a Musée des Arts Décoratifs, a londoni British Museum vagy a kortárs üvegművészet fellegvárának számító Corning múzeum. A nemzetközi üvegművészet egyik legrangosabb fórumán, a 2010-es kanazawai nemzetközi üvegkiállításon, ahol negyven országból érkeztek művek, Lukácsi Lászlónak a most a B55-ben "ragyogó" üveglegyezője kapta a fődíjat - mutat rá a művészettörténész. Gopcsa Katalin felidézi, hogy az ötvenes évektől kezdve az üvegművészet felszabadult a funkció követelményei alól, és önállósodott. "Ma már ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű, gazdag a jelenleg itthon alkotó üvegművészek munkássága. Mint a címben is jelzik a szervezők: tág teret engedtek a stílus és pozíció pluralizmusának, a legújabbkori művészettörténeti hagyománynak is" - fogalmaz a szakember.

Dárday Nikolett Ágasbogas című alkotása.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Kiállító művészek:A Balaton utcai galériában Balla A. Benjamin, Bohus Zoltán, Borbás Dorka, Borkovics Péter, Botos Péter, Budahelyi Tibor, Budai Zsolt, Czebe István, Csala Zsuzsa, Dárday Nikolett, Edőcs Márta, Fűri Judit, Gáspár György, Gondán Gertrúd, Gonzáles Gábor, Göncz Izabella, Görömbei Luca, Haba Erika, Hegyvári Bernadett, Jagadics Barbara, James Carcass, Kertészfi Ágnes, Kiss Aba Regő, Kóródi Zsuzsanna, Köblitz Birgit, L. Szabó Erzsébet, László Kyra, Lugossy Mária, Lukácsi László, M. Tóth Margit, Melcher Mihály, Németh Hajnal Auróra, Polyák János, Pozsonyi-Izsó Andrea, Sigmond Géza, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Szabó Péter, Szilágyi Csilla, Szőke Barbara, Thomai Ioannidou, Varga Dóra, Vida Zsuzsa és Virág Hajnalka munkáival találkozhat a közönség február 11-ig.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez az első kiállítás, ami kutyáknak szól!

A mai világban már igazából bármit lehet. Így történhetett az, hogy Londonban megnyílt az első olyan kiállítás, melyet kifejezetten ebeknek készítettek el.

Sárkányok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Sárkányok és más vadállatok lepték el a Fővárosi Állat- és Növénykertet egy kiállítás keretében. Érdemes megnézni!

Indulj el egy úton… egy folklorista életmű (+interjú Kallós Zoltánnal)

"Indulj el egy úton" címmel indult Kallós Zoltán népzenekutató folklorista életművét bemutató kiállítás. Nézd meg, megéri!

Ilyen kiállítás még nem volt Magyarországon

Április 24. és október 31. között Marc Chagall 148 alkotása látható a pécsi Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utcai épületében.

Jön az első fagylaltkiállítás-és fesztivál!

A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és -fesztivál Budapesten.


NAPI BOLDOGSÁG