Megzenésített festmények

Nem kis feladatra vállalkozott a Bartók Rádió: szimfonikus zenészekkel, énekesekkel 10 ismert festményt zenésítettek meg. 


Szőke Nikoletta életében először énekelt egy festmény előtt a Nemzeti Galériában. Az énekesnő elmondta: improvizált, így tudta kifejezni, milyen érzéseket vált ki belőle a kép. "A jazz zenészek élete erről szól, hogy azok az implulzusok, amik érnek minket, azok milyen motívumokban mutatkoznak be, milyen ritmusokban valamennyire közel áll hozzám"- hangsúlyozta Szőke Nikoletta. Az előadást meghallgatta az alkotó, a Kossuth-díjas Fajó János is. Szerinte a festészet és a zene egyáltalán nem áll távol egymástól. "Schönberg zenéje puha és monokróm, olyan mint ez a kép. Meleg színek, lilák, narancsok, vörösek, és ez a párhuzam szerintem összehozható" - fogalmazott a művész. 

A Bartók Rádió most arra vállalkozott, hogy 10 ismert festményt megzenésítenek. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának tagjai, jazz-zenészek, énekesek megpróbálják visszadni azt a hangulatot, amit a festők vászonra vittek. Pintér Edina, a Bartók rádió programszerkesztője azt mondta: "A festészet olyan gazdag és annyira szerteágazó, hogy aki csak egy kicsit is kapcsolatba kerül vele, az biztos, hogy ott ragad, és örömét fogja lelni benne, mi megmutatjuk azt, hogy milyen sokféle lehet.." A 10 felvételt október 18-án, a festészet napján mutatják be a Bartók Rádióban. Aznap egész napos műsort szentelenek a festészetnek, a műsorvezetők kortárs művészekkel, művészettörténészekkel beszélgetnek majd. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A szépség az apró dolgokban rejlik - íme egy jó példa erre

Nem számít milyen kicsi valami, a legkisebb dolgok is hatalmas boldogságot tudnak okozni!

Elképesztő módszerrel alkotja újra Van Gogh híres festményét egy török férfi!

Az ebru, avagy a márványozás művészete, mellyel csodás alkotásokat lehet létrehozni!

A vak művész egyedül a tapintására hagyatkozva alkot gyönyörű festményeket

"Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: "nem tudsz festeni!", akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul." Ez a mondat lehetne akár ennek a festőnek a jelmondata, akit az sem tántoríthatott el a művészettől, hogy elvesztette a látását.

A napfény ereje

A művészet szó hallatán általában a festészetre, szobrászatra gondolunk. De mi a helyzet a napfény festészettel?

"A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát." - Pablo Picasso

"Anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem" - 134 éve született Pablo Picasso spanyol képzőművész.


NAPI BOLDOGSÁG