Belépés

Megzenésített festmények


Nem kis feladatra vállalkozott a Bartók Rádió: szimfonikus zenészekkel, énekesekkel 10 ismert festményt zenésítettek meg. 


Szőke Nikoletta életében először énekelt egy festmény előtt a Nemzeti Galériában. Az énekesnő elmondta: improvizált, így tudta kifejezni, milyen érzéseket vált ki belőle a kép. "A jazz zenészek élete erről szól, hogy azok az implulzusok, amik érnek minket, azok milyen motívumokban mutatkoznak be, milyen ritmusokban valamennyire közel áll hozzám"- hangsúlyozta Szőke Nikoletta. Az előadást meghallgatta az alkotó, a Kossuth-díjas Fajó János is. Szerinte a festészet és a zene egyáltalán nem áll távol egymástól. "Schönberg zenéje puha és monokróm, olyan mint ez a kép. Meleg színek, lilák, narancsok, vörösek, és ez a párhuzam szerintem összehozható" - fogalmazott a művész. 

A Bartók Rádió most arra vállalkozott, hogy 10 ismert festményt megzenésítenek. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának tagjai, jazz-zenészek, énekesek megpróbálják visszadni azt a hangulatot, amit a festők vászonra vittek. Pintér Edina, a Bartók rádió programszerkesztője azt mondta: "A festészet olyan gazdag és annyira szerteágazó, hogy aki csak egy kicsit is kapcsolatba kerül vele, az biztos, hogy ott ragad, és örömét fogja lelni benne, mi megmutatjuk azt, hogy milyen sokféle lehet.." A 10 felvételt október 18-án, a festészet napján mutatják be a Bartók Rádióban. Aznap egész napos műsort szentelenek a festészetnek, a műsorvezetők kortárs művészekkel, művészettörténészekkel beszélgetnek majd. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Tizedszer is jön a Magyar festészet napja - több ...

Az eseménysorozat október 18.-i Szent Lukács a festők védőszentjének napja köré szerveződik. Számos ...

"Alvafestő" lett a rajzból antitalentum

"Alvafestő" egy brit férfi, ráadásul sikeres: képei akár milliókért kelnek el, ébren ugyanakkor csak ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése