Megzenésített festmények

Nem kis feladatra vállalkozott a Bartók Rádió: szimfonikus zenészekkel, énekesekkel 10 ismert festményt zenésítettek meg. 


Szőke Nikoletta életében először énekelt egy festmény előtt a Nemzeti Galériában. Az énekesnő elmondta: improvizált, így tudta kifejezni, milyen érzéseket vált ki belőle a kép. "A jazz zenészek élete erről szól, hogy azok az implulzusok, amik érnek minket, azok milyen motívumokban mutatkoznak be, milyen ritmusokban valamennyire közel áll hozzám"- hangsúlyozta Szőke Nikoletta. Az előadást meghallgatta az alkotó, a Kossuth-díjas Fajó János is. Szerinte a festészet és a zene egyáltalán nem áll távol egymástól. "Schönberg zenéje puha és monokróm, olyan mint ez a kép. Meleg színek, lilák, narancsok, vörösek, és ez a párhuzam szerintem összehozható" - fogalmazott a művész. 

A Bartók Rádió most arra vállalkozott, hogy 10 ismert festményt megzenésítenek. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának tagjai, jazz-zenészek, énekesek megpróbálják visszadni azt a hangulatot, amit a festők vászonra vittek. Pintér Edina, a Bartók rádió programszerkesztője azt mondta: "A festészet olyan gazdag és annyira szerteágazó, hogy aki csak egy kicsit is kapcsolatba kerül vele, az biztos, hogy ott ragad, és örömét fogja lelni benne, mi megmutatjuk azt, hogy milyen sokféle lehet.." A 10 felvételt október 18-án, a festészet napján mutatják be a Bartók Rádióban. Aznap egész napos műsort szentelenek a festészetnek, a műsorvezetők kortárs művészekkel, művészettörténészekkel beszélgetnek majd. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lenyűgöző: így fest az, aki nem lát, és így táncol, aki nem hall! (+videók)

Még a vakság vagy a siketség sem állíthatja meg a következőben bemutatott művészeket!

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Restaurálják Benczúr főművét

Megkezdődött a Budavár visszavétele 1686-ban című festmény felújítása a Magyar Nemzeti Galériában.

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!