Példátlan összefogás a Zöld Pardonért

Magyarországon egyedülállónak számít, mikor pártpolitikától függetlenül tömegek kiállnak valamiért. Nos, tegnap este valami ilyesmi történt: több tízezer ember és a hazai könnyűzenei élet színe java vett részt a Zöld Pardon bezárása elleni demonstráción.

Október 31-én akarja bezáratni a Zöld Pardon nevű, immáron 12 éve működő, műfajában kultikusnak számító szórakozóhelyet a XI. kerületi önkormányzat. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a ZP az egyetlen hely Budapesten, ahol minden este jobbnál jobb zenekarok lépnek fel élőben - és mindezt elérhető áron teszik. Ahogy Lovasi András is mondta, a ZP az a hely, ahol a pesti fiatalok többsége átéli első koncertélményét. Egy egész nyáron minden este nyitvatartó, mégis a város szívében található, igazán szerethető szórakozóhely, mely lehetőséget nyújt a 14-18 évesek számára is a legális és alkoholmentes bulizásra. A környéken lakók érdekekeire hivatkozva akarják most bezáratni, ennek elkerülése érdekében szerveződött a tegnapi tüntetés.
Fotó: Bódis Krisztián
A budai alsó rakpartra szervezett eseményt 15.000-en igazolták vissza Facebookon, de a megjelenő tömeg minden képzeletet felülmúlt és a felállított rendőrségi kordont többször kijjebb kellett vinni. Estére a Gellért tér és Petőfi híd közötti szakasz megtelt zenekedvelő fiatalokkal és idősekkel egyaránt. A du. 5 órakor kezdődő koncertsorozatot a Pál Utcai Fiúk indította, hogy aztán olyan zenekarok vegyék át helyüket a színpadon, mint a Bikini, a Subscribe, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, a Csík Zenekar, Ganxta Zolee és a Kartell, a Kiscsillag, a Magna Cum Laude, a 30Y vagy a Quimby. A sort Bérczesi Róbert (Hiperkarma) akusztikus, közösen éneklős performansza zárta: Zöldpardon c. számát együtt skandálta az összegyűlt tömeg.  A műsorvezető Novák Péter volt az este folyamán. Felemelő érzés volt látni, ahogy a különböző zenei stílust képviselő bandák vállvetve kiálltak a ZP-ért és amellett, hogy ingyen vállalták a fellépést, még szóltak is pár szót a szórakozóhely érdekében. Sok együttes - többek között a Tankcsapda és Péterfy Bori - nem tudtak jelen lenni, ők videóüzenetben biztattak összefogásra és kitartásra.
Minden korosztály képviselte magát a demonstráción. Fotó: Bódis Krisztián
Szeptember 22-én születik meg a végső döntés a ZP sorsáról, reméljük ez a mostani demonstráció megtette hatását.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így kell jótékonykodni már iskolás korban is: egy budapesti gimnázium szuper ötlete!

A társadalmi szolidaritásra nevelni kell a gyermekeket, hogy felnőve pozitív és követendő mintát tudjanak ők is állítani gyermekeiknek!

A jégkorszaktól napjainkig az állatok szemén keresztül - megérkezett az év természetfilmje! (+videók)

Az Évszakok című természetfilm több százezer forintot gyűjtött jótékonysági elővetítésein. Április 14-étől a mozikban!

Ilyen a szabadság íze Andrea Bocelli szerint: a Gladiátor főcímdalát varázsolta át nekünk! (+videó)

Nemrég megjelent Andrea Bocelli legújabb dalának videoklipje, a Nelle Tue Mani. A felvétel a Gladiátor című film főcímdalának a feldolgozása, és az olasz énekes következő albumát, a Cinema-t gazdagítja.

3 napig rophatod: mától indul az ingyen buli és koncert a belvárosban!

A Belvárosi Fesztivál 2015-ben is méltóan folytatja az eddigi igen sikeres sort, ugyanis ezen a hétvégén számos ingyenes koncerttel vár, a hazai előadók krémjével...

Ilyen az, amikor egy egész falu összefog!

Egy kislány gyógyulásáért fogott össze Szepetnek.