Példátlan összefogás a Zöld Pardonért

Magyarországon egyedülállónak számít, mikor pártpolitikától függetlenül tömegek kiállnak valamiért. Nos, tegnap este valami ilyesmi történt: több tízezer ember és a hazai könnyűzenei élet színe java vett részt a Zöld Pardon bezárása elleni demonstráción.

Október 31-én akarja bezáratni a Zöld Pardon nevű, immáron 12 éve működő, műfajában kultikusnak számító szórakozóhelyet a XI. kerületi önkormányzat. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a ZP az egyetlen hely Budapesten, ahol minden este jobbnál jobb zenekarok lépnek fel élőben - és mindezt elérhető áron teszik. Ahogy Lovasi András is mondta, a ZP az a hely, ahol a pesti fiatalok többsége átéli első koncertélményét. Egy egész nyáron minden este nyitvatartó, mégis a város szívében található, igazán szerethető szórakozóhely, mely lehetőséget nyújt a 14-18 évesek számára is a legális és alkoholmentes bulizásra. A környéken lakók érdekekeire hivatkozva akarják most bezáratni, ennek elkerülése érdekében szerveződött a tegnapi tüntetés.
Fotó: Bódis Krisztián
A budai alsó rakpartra szervezett eseményt 15.000-en igazolták vissza Facebookon, de a megjelenő tömeg minden képzeletet felülmúlt és a felállított rendőrségi kordont többször kijjebb kellett vinni. Estére a Gellért tér és Petőfi híd közötti szakasz megtelt zenekedvelő fiatalokkal és idősekkel egyaránt. A du. 5 órakor kezdődő koncertsorozatot a Pál Utcai Fiúk indította, hogy aztán olyan zenekarok vegyék át helyüket a színpadon, mint a Bikini, a Subscribe, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, a Csík Zenekar, Ganxta Zolee és a Kartell, a Kiscsillag, a Magna Cum Laude, a 30Y vagy a Quimby. A sort Bérczesi Róbert (Hiperkarma) akusztikus, közösen éneklős performansza zárta: Zöldpardon c. számát együtt skandálta az összegyűlt tömeg.  A műsorvezető Novák Péter volt az este folyamán. Felemelő érzés volt látni, ahogy a különböző zenei stílust képviselő bandák vállvetve kiálltak a ZP-ért és amellett, hogy ingyen vállalták a fellépést, még szóltak is pár szót a szórakozóhely érdekében. Sok együttes - többek között a Tankcsapda és Péterfy Bori - nem tudtak jelen lenni, ők videóüzenetben biztattak összefogásra és kitartásra.
Minden korosztály képviselte magát a demonstráción. Fotó: Bódis Krisztián
Szeptember 22-én születik meg a végső döntés a ZP sorsáról, reméljük ez a mostani demonstráció megtette hatását.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Nem hiszed el, hogy ez a kisfiú miért növesztette 2 évig a haját!

Sokszor halljuk azt, hogy a gyermekek önzetlenek, őszintén és úgy általában még sokkal jobb verziói az embernek fiatalon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ennek a kisfiúnak a tette!

Az első pillantások a világra: ilyen, amikor visszakapja a látását egy testvérpár (+videó)

Egy mosoly. Egy elkapott pillantás. A naplemente. Ezek eddig nem léteztek az indiai testvérpár számára. Azonban hála a 20/20/20-nak mára az életük 180 fokos fordulatot vett.

Az oldal, ahol a tudásoddal rászorulókat lakathatsz jól, és még pénzedbe sem kerül!

A kezdeményezés célja, hogy megszüntesse az éhezést és elérhetővé tegye a közoktatást és mindehhez a TE tudásodra van szüksége!

Meglepő módon tüntetnek a Brexit utáni rasszizmus ellen

A Brexit utáni zűrzavarban a brit és külföldi állampolgárok megtalálták a közös nevezőt, együtt lépnek fel a rasszizmus ellen.

Így kell jótékonykodni már iskolás korban is: egy budapesti gimnázium szuper ötlete!

A társadalmi szolidaritásra nevelni kell a gyermekeket, hogy felnőve pozitív és követendő mintát tudjanak ők is állítani gyermekeiknek!


NAPI BOLDOGSÁG