Példátlan összefogás a Zöld Pardonért


Magyarországon egyedülállónak számít, mikor pártpolitikától függetlenül tömegek kiállnak valamiért. Nos, tegnap este valami ilyesmi történt: több tízezer ember és a hazai könnyűzenei élet színe java vett részt a Zöld Pardon bezárása elleni demonstráción.

Október 31-én akarja bezáratni a Zöld Pardon nevű, immáron 12 éve működő, műfajában kultikusnak számító szórakozóhelyet a XI. kerületi önkormányzat. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a ZP az egyetlen hely Budapesten, ahol minden este jobbnál jobb zenekarok lépnek fel élőben - és mindezt elérhető áron teszik. Ahogy Lovasi András is mondta, a ZP az a hely, ahol a pesti fiatalok többsége átéli első koncertélményét. Egy egész nyáron minden este nyitvatartó, mégis a város szívében található, igazán szerethető szórakozóhely, mely lehetőséget nyújt a 14-18 évesek számára is a legális és alkoholmentes bulizásra. A környéken lakók érdekekeire hivatkozva akarják most bezáratni, ennek elkerülése érdekében szerveződött a tegnapi tüntetés.
Fotó: Bódis Krisztián
A budai alsó rakpartra szervezett eseményt 15.000-en igazolták vissza Facebookon, de a megjelenő tömeg minden képzeletet felülmúlt és a felállított rendőrségi kordont többször kijjebb kellett vinni. Estére a Gellért tér és Petőfi híd közötti szakasz megtelt zenekedvelő fiatalokkal és idősekkel egyaránt. A du. 5 órakor kezdődő koncertsorozatot a Pál Utcai Fiúk indította, hogy aztán olyan zenekarok vegyék át helyüket a színpadon, mint a Bikini, a Subscribe, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, a Csík Zenekar, Ganxta Zolee és a Kartell, a Kiscsillag, a Magna Cum Laude, a 30Y vagy a Quimby. A sort Bérczesi Róbert (Hiperkarma) akusztikus, közösen éneklős performansza zárta: Zöldpardon c. számát együtt skandálta az összegyűlt tömeg.  A műsorvezető Novák Péter volt az este folyamán. Felemelő érzés volt látni, ahogy a különböző zenei stílust képviselő bandák vállvetve kiálltak a ZP-ért és amellett, hogy ingyen vállalták a fellépést, még szóltak is pár szót a szórakozóhely érdekében. Sok együttes - többek között a Tankcsapda és Péterfy Bori - nem tudtak jelen lenni, ők videóüzenetben biztattak összefogásra és kitartásra.
Minden korosztály képviselte magát a demonstráción. Fotó: Bódis Krisztián
Szeptember 22-én születik meg a végső döntés a ZP sorsáról, reméljük ez a mostani demonstráció megtette hatását.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Tudtad, hogy a szerelem átalakítja az agyunkat? Mutatjuk hogyan!

A szerelem átalakítja az agyunkat, nem is akárhogyan...

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.