Tavaszi piacon: itt a medvehagyma szezon


Március közepétől jelenik meg a tavasz első hírnöke, a piacok slágere: a medvehagyma (allium ursinum). Friss, zamatos, tele az erőre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke.  


Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény, mely nevét nem véletlenül kapta. A medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon. Ha a medvéknek jó, akkor mi is egész bátran csemegézhetünk belőle. Kapható zöldségeseknél, bioboltokban, ha olyan helyen lakunk, ahol megterem akkor saját magunk is gyűjthetünk egy jó kirándulás keretében, virágzásig szedhető. 

Ha magunk szedjük fontos tudnivaló, hogy csak a leveleit szabad fogyasztani, a gumó mindenképpen maradjon a földben. Nem szabad összetéveszteni a medvehagymára hasonlító gyöngyvirággal, ami mérgező növény! A levelét kicsit megdörzsölve érezhető a hagyma máshoz nem hasonlítható illata.

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Természetes immunerősítő növény, melynek számtalan jótékony hatása van:

kiváló vértisztító 
méregtelenítő
étvágygerjesztő
baktériumöl
koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat
magas C-vitamin tartalma miatt javítja a közérzetet 
támogatja az immunrendszer működését
a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
az ízületekre is jó hatású
nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák



Ennek a természetes mondhatni gyógynövénynek egyre nagyobb figyelmet szentelnek, Medvehagyma Fesztivált az országban több helyen is tartanak március végétől április végéig. 

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.


Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves, ezt vagy más medvehagymás recept kipróbálását ne hagyd ki, amíg szezonja van a zöldségnek!


Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG