Tizedszer is jön a Magyar festészet napja - több mint 50 programmal

Idén a Kárpát-medencei magyar festészetet állítja a középpontba október 11. és 18. között Budapesten és több vidéki városban a 10. Magyar festészet napja, amely a közmédia kulturális műsoraiban is kiemelt figyelmet kap.
 
A Magyar festészet napja tíz éve indult Újbudáról, abból a kerületből, ahol annak idején Csontváry Kosztka Tivadar műterme volt - idézte fel a rendezvénysorozat és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös hétfői sajtótájékoztatóján Kupper András, Újbuda alpolgármestere. Mint Bráda Tibor festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke megjegyezte, a nagy magyar festő emléke előtt idén egy libanoni cédrus elültetésével tisztelegnek pénteken. Ezen a napon kerül sor a Magyar festészet napja egyik kiemelt programjára is: a Gellért szálló Forrás termében tíz hazai és határon túli magyar művészettörténész, galériás és művész vitatja meg, van-e a magyar festészetnek nemzeti karaktere? A szimpózium előtt a rendezvénysorozat idei fővédnöke, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke mond köszöntőt. Bráda Tibor bejelentette: a 10. Magyar festészet napja életműdíját Szentgyörgyi József, míg a fiatal alkotóknak járó elismerést Belényi Szabolcs szatmárnémeti festő kapja. A rendezvénysorozat keretében nyitja meg kapuit a felújított Szentendrei Művészetmalom és a Szent István bazilika harmadik emeletén létrehozott új kiállítóhely, de számos programmal várja a közönséget többek között a Magyar Nemzeti Galéria, a Képcsarnok Prestige Galéria, illetve Albertirsa, Berekfürdő, Csongrád, Keszthely és Szolnok kulturális intézményei is.
Kép forrása: kultura.hu
A Magyar festészet napja a közmédiában is ünnep lesz - hangsúlyozta a napokban indult Duna2 intendánsa. Mint Daru Gábor közölte, a Duna Autonómia átalakulásával létrejött csatorna nézői október 10. és 19. között minden hétköznap megtudhatnak valamit a festészetről, többek között a Veiszer Alinda és Teszári Nóra vezette Éjjeli őrjárat adásaiból. Az október elején indult kulturális sorozatról szólva Teszári Nóra elmondta, hogy öt különböző típusú műsoron keresztül a magyar kultúra teljes spektrumát meg kívánják jeleníteni, míg a Magyar Televízió elsősorban haditudósításairól ismert riportere, Al Ghaoui Hesna a sajtótájékoztatón elárulta: szabadidejében maga is szívesen fest. Nagy teret szentelnek a Magyar festészet napjának a közrádió adói is. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója elmondása szerint a Kossuth rádión számos műsor foglalkozik a festészettel, a Bartókon "Hang-galéria" nyílik, de a Petőfi rádión is hallhatók lesznek képekhez kapcsolódó műsorok. Mint Pintér Edina kulturális programszerkesztő felidézte: a Nemzeti Galériában M. S. Mestertől a kortársig 16 remekművet "szólaltattak meg" a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának tagjai; a festmények hangulatát érzékeltető improvizációk a Bartók Rádióban lesznek hallhatók október 18-án.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

"Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb de a mienk" - Elindult a hazai retrocsatorna

"Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet fokozódik!" - ilyen emblematikus mondatok és jelenetek tömkelegével találkozhatunk, ha az új közcsatornát választjuk, az M3-at.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Ők az első díjazottai a Magyar Művészeti Akadémiának!

A testület Dávid Katalin művészettörténészt és Csoóri Sándor írót díjazta.

Restaurálják Benczúr főművét

Megkezdődött a Budavár visszavétele 1686-ban című festmény felújítása a Magyar Nemzeti Galériában.


NAPI BOLDOGSÁG