8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

Nem lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik, de az biztos, hogy ha egyszer rákaptunk az ízére, soha nem fogunk tudni leszokni róla. Szenvedély, függőség, vágy - állandó és kielégíthetetlen, ami folyamatosan ezer fokon lángol. Ilyen ez az olvasás: mindig új kihívásokat, átélhető történeteket, megtapasztalható sorsokat kínál, szerepeket, amelyeket felvehetünk, érzelmeket, amelyeket érezhetünk. 

Miközben azonban engedünk a könyvek csábításának, és végigmegyünk azon a bizonyos úton, amely a lehetetlent nem ismerő rajongás felé visz, változunk és alakulunk - pedig talán észre sem vesszük, mi mindent tesz velünk az olvasás:


1. Kiutat jelent. Bármi is történjék velünk, ha kezünkbe veszünk egy könyvet, "kikapcsoljuk" a körülöttünk lévő világot. Minden megszűnik, csak a lapok, a betűk vannak, és egy történet, ami nem a miénk, de mégis maximálisan bele tudjuk élni magunkat. Aki szeret olvasni, annak nincs szüksége alkoholra, cigarettára, tévére vagy bármilyen más káros szenvedélyre ahhoz, hogy felejtsen.

2. Részesei leszünk egy időtlen, globális kommunikációnak. A könyv az a csatorna, amelyen keresztül a múlt kommunikál velünk, és amelyen keresztül kultúrákat, nemzeteket, társadalmakat, embereket ismerhetünk meg. Az olvasás egy vonatjegy bárhova, akárhova és mindenhova, soha nem veszti el jelentőségét, értékét, felhasználható, amikor csak tetszik.


3. Kapunk egy új családot. Élhetünk egyedül, lehet párunk, szüleink, testvéreink, ha megszeretjük az olvasást, automatikusan tagjai leszünk egy hatalmas, összetartó családnak, ahol mindenki imádja bújni a könyveket. Miközben faljuk a betűket, elfog az a jóleső érzés, az a tudat, hogy ugyanebben az időben sok száz, sok ezer ember éli át ugyanazt, mint amit mi. Ez köt össze minket.

4. Egyre szebben beszélünk. Ezen nincs mit ragozni: olvasás közben szinte észrevétlenül fejleszthetjük a szókincsünket, hiszen annyi, de annyi új kifejezéssel találkozunk, amik csak arra várnak, hogy beépítsük a mindennapi nyelvhasználatunkba... 


5. Csodálatossá teszi a várakozást. Talán nem túlzunk nagyon, ha azt mondjuk, hogy kevés olyan ember létezik, aki szeret várakozni. Azonban minél nagyobb könyvmolyok vagyunk, annál jobban szeretünk utazni, várakozni az orvosnál, a bankban vagy a hivatalokban, hiszen ez egyet jelent azzal, hogy beletemetkezhetünk egy könyvbe. És az idő csak úgy repül!

6. Jobb emberekké válunk. Rengeteg megrendítő eseménnyel, rossz példával találkozunk "könyves-utazásaink" során; tanúi leszünk erőszaknak, halálnak, rasszizmusnak, szegénységnek, és látjuk, hogyan viselkednek az emberek ezekben a szituációkban. Az nem feltétlenül igaz, hogy egy hasonló témájú történet megismerése után "szentekké" szelídülünk, de igenis képesek vagyunk tanulni és okulni belőlük, mert elkezdjük meglátni, mi is folyik körülöttünk.


7. Rengeteget tanulhatunk. Minél többet olvasunk, annál többet tudunk meg a világ és az emberek működéséről. Szakértői lehetünk a történelem bizonyos korszakainak, kívülről-betéve tudhatjuk hírességek élettörténetét, elmerülhetünk a pszichológiában, gasztronómiában, egyszóval bármiben. Annyi információt szerezhetünk, amennyit nem szégyellünk - csak bírjuk ésszel...

8. Kreatívabbak leszünk. Olvasás közben valami csodálatos történik az agyunkkal: elkezd élni. És folytatja, még azután is, hogy letettük a könyvet. Szép lassan hozzányúlunk azokhoz a dolgokhoz, amiket a kötetek adtak nekünk, majd túllépünk rajtuk, és újakkal gazdagítjuk őket. Gondolkozunk, ötletelünk, merünk elképzelni és álmodni, és többé nem félünk attól, hogy furcsának találnak majd minket. Mert csöppet sem foglalkozunk már a fantáziátlan emberekkel. A képzelőerő a legnagyobb kincs, amivel ember csak rendelkezhet...


Pozitív Nap

Forrás: lifehack.org / Pozitív nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Készen állsz 2018 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra


NAPI BOLDOGSÁG