Az első nyilvános séta a kávé világnapján, szeptember 29-én indul, amikor újra nyitja átmenetileg az egykoron nagyhírű Japán kávéházat (ma Írók boltja) a Douwe Egbert Omnia. Az érdeklődőket egy hatalmas, a Hello Wood designerei által készített csészével is várják az Erzsébet téren.
Több mint 400 éve nyitottak meg az első kávéházak
A kávécserje terméséből készülő frissítő ital a 11. században kezdte meg hódító útját, az első európai kávéházak az 1600-as években nyíltak. Budapesten az előző századfordulóra tehető az aranykor, a főváros a "kávéházak városa" titulust 550 regisztrált kávéházának köszönhette. Ennek az időszaknak egyik legendás intézménye a Japán Kávéház, amelynek törzsvendége volt József Attila, Rejtő Jenő és Szinyei Merse Pál is.
A közvélekedéssel ellentétben nem a nagy kávés nemzetek fogyasztják a legtöbb forró frissítőt, hanem az észak-európaiak. A finnek fejenként évi 12 kilogrammal vezetik a listát, a norvégok majdnem 10, az izlandiak 9 kilogrammal férnek fel a dobogóra. Magyarországon fejenként körülbelül három kilogramm kávét iszunk évente, a legtöbbet decemberben. Valódi pörkölt kávéból átlagosan mintegy 140 millió csésze fogy hazánkban havonta - derül ki a szervezők közleményéből.
A Hosszúlépés. Járunk? gasztrosétáit szervezőkkel együttműködve megvalósuló kávéházi sétákról és időpontjukról bővebb információ a program honlapján olvasható.
Ha már a kávénál tartunk - 12 tény, amit nem tudtál róla!
1. Bár felfedezéséről sokféle legenda kering, a legnépszerűbb feltevés szerint egy Káldi nevű kecskepásztor tapasztalta meg először a növény hihetetlen hatását. A férfi Kr. e. 300-ban kóstoltatta meg a piros bogyókat állataival, akiknek hirtelen fergeteges jókedvük kerekedett. Káldi elmondta ezt a közelben élő szerzeteseknek, így jöttek rá, ha megpörkölik a magokat, ízletes italt készíthetnek.
2. Hosszabb és egészségesebb életet biztosít számunkra. A barna folyadék rengeteg antioxidánst tartalmaz, amely segít, hogy testünk felvegye a harcot a káros szabad gyökök ellen. Emiatt a megrögzött kávéfogyasztóknak kevesebb esélyük van a szívrohamra, a Parkinson-vagy Alzheimer-kórra, illetve a 2-es típusú cukorbetegségre.
3. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Egy csésze kávé a napi ajánlott B2 vitamin mennyiségének 11%-át, a B5 vitamin 6%-át, a mangán és a kálium 3%-át, valamint a magnézium 2%-át tartalmazza.
4. Segít a fogyni vágyóknak. Hatóanyaga, a koffein néven ismert alkaloid egyike azon kevés természetes összetevőknek, amelyek az anyagcsere felgyorsításával megakadályozzák a zsírréteg "felhalmozódását".
5. Minden egyes kávészem, ami a földünkön megterem, az úgynevezett "kávéövből" (The Coffee Belt) származik. Ez az Egyenlítő környéki, túlnyomórészt szegényebb országok vidékét jelzi, ahol tökéletes körülmények vannak a kávétermesztéshez. Többek között Kolumbia, India, Indonézia, Etiópia vagy Peru is a legnagyobb termelők közé tartozik.
Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kattints cikkünkre!
MTI/Pozitív Nap