A film, amivel minden magyar iskolásnak kezdeni kellene a történelemoktatást


A látogatóban itt járt svájci barátnőmre is nagy hatással volt a kisfilm. Grafikájában a legszínvonalasabb videojátékokra emlékeztette, és mivel nagyon pörgős volt, egy pillanatig sem unatkozott, sőt, a csatajeleneteket még szívesen nézte volna. Emiatt a stílus miatt szerinte azoknak is érdekes lehet, akik nem történelem szakosok, mint ő.

A jelenetek egymásba folytak, ezek a formai megoldások tették gördülékennyé és bravúrossá a filmet. Szerinte nagyon izgalmas extra a 3D-s megoldás, ráadásul ekkora, 4K felbontásban, de 2D-ben is megállná a helyét a kisfilm. Magyarország történelme túl bonyolult ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt be lehessen mutatni, elmondása szerint nem is értett minden utalást a filmben. De valószínűleg egy áttekintést akartak ezzel adni, ami sikerült. Szuper lenne, ha csinálnának folytatást pl. egy eseményről, vagy egy rövidebb időintervallumról, amit részletesebben be lehetne mutatni. Talán már a legközelebbi látogatásakor meg is nézhetné - mondta.2012-ben született az ötlet egy lelkes egyetemista csapatban, hogy készítsenek egy polarizációs 3D technológián alapuló mozifilmet. A Budapesti Műszaki Egyetemen és a Vajdasági Szabadkai Főiskolán tanuló diákok először a Budai Vár történetét dolgozták fel, bemutatva, milyen lehetett ott a hétköznapi élet 500 évvel ezelőtt, Mátyás király halálakor. Régészeti feljegyzéseket és korábbi látványterveket használtak a munkához, de mivel nagyon kevés dokumentum állt rendelkezésükre, sok részletet a fantáziájuk segítségével egészítettek ki.

Még egy, rendhagyó zenei aláfestésű előzetes a filmről:
Forrás: 3dpast.com
Később, 2015-ben megszületett a magyar történelem 1100 évét bemutató kisfilm.

A teljes 14,5 perces kisfilm Budapesten a Mátyás templom melletti Szent Mihály kápolnában, és az Egri Várban is megtekinthető, ráadásul több nyelven, anyanyelvi szinkron hanggal. Emellett vidéki helyszínekre, fesztiválokra bérelhető egy 3D-s vetítő autó, amelyben szintén meg lehet nézni a filmet.


A vetítő autó belül a Corvina könyvtárat idézi, kívül pedig a film legszebb jeleneteit ábrázolja.
Forrás: korkep.sk
Az ötletgazda, Varga Roland elmondta, hogy közel 50 ember dolgozott a filmen 2 éven keresztül, programozóktól történészekig. Már első 12,5 perces filmjükkel, a Budai Vár történetének bemutatásával is egy látványos, a turisták számára is érdekes film megalkotása volt a céljuk. Ennek pozitív volt a fogadtatása, viszont csak a Budai Várban volt értelme vetíteni, így jött az ötlet a folytatásra. A teljes magyar történelem feldolgozása már komolyabb feladat volt, mind történelmileg, mind technikailag. Bonyolult csatajeleneteket és történelmi helyszíneket kellett életre keltenie a csapatnak.

A technikai munka számítógépen zajlik. Modellezéssel kezdődik, majd a 3 dimenziós alapokat "felöltöztetik", vagyis textúrát kapnak. Ezután megtervezik a kameramozgásokat, mint egy valódi filmforgatáson. Végül pedig bonyolult matematikai algoritmusokkal kiszámoltatják az egyes képkockákat.

A csapat hosszú távú terve, hogy 3-4 éves fejlesztő munka után másfél órás, egészestés filmmé bővítsék ezt a 14,5 percet, hiszen lenne még mit mutatni.


Pozitív Nap - Juhász Jozefa

Forrás: 3dpast.com / youtube / korkep.sk / Cornelia Kögler


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Papírjaguárnak, szász Porschénak, NDK-Volkswagennek is csúfolták: 60 éves a kultikus Trabi

Hatvan éve gurult le a futószalagról az első Trabant. Egészen pontosan 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi Zwickau Sachsenring autógyárát a mára kultikussá vált Trabant első példánya.

A Dalai Láma üzenete a magyarokhoz

Figyeljünk oda jól a szavaira! Ugyan a felvétel már több mint 10 éves, aktualitása ma is nagyon erős. .

Íme, az ország hét csodája!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

Magyarra fordították a dalszöveget, majd vissza - óriási röhögés lett belőle

Az amerikai The Tonight Show-ban megmutatták, hogyan bénázik a Google Translate, ha a magyar nyelvvel kell megküzdenie...


NAPI BOLDOGSÁG