Gyönyörű kezdeményezés: festőmaraton a diszkrimináció ellen


Negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 27-én a PsychArt24 művészeti maratont. A Magyarországon egyedülálló rendezvény 24 órájában hivatásos és amatőr, valamint mentális fogyatékossággal, illetve pszichiátria betegséggel küzdő festők dolgoznak együtt. Céljuk, hogy bebizonyítsák: a művészet mindenkié. 

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria közös festőmaratonját, a PsychArt24 elnevezésű rendezvény ötletét először 2010-ben valósították meg. Az alapvető cél az volt, hogy a a művészet közös nyelvével erősítsék a mentális és pszichiátriai betegséggel élő, úgynevezett art brut művészek önértékelését, és csökkentsék a diszkriminációt. A PsychArt24 sikerét jól mutatja, hogy három év alatt 612 alkotó összesen 745 képet készített el. 

Esztergályos Cecília a tavalyi rendezvényen


"A kezdeményezés különlegessége, hogy az art brut alkotók nem csak mint művészek, hanem mint szervezők is részt vesznek a maratonon. A rendezvényen a közönség megismerkedhet az art brut művészekkel, akik nem képzett alkotók, de képeiken keresztül mégis meg tudják mutatni, hogyan érzékelik a világot" - mondta el dr. Simor Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense, a Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke, az esemény főszervezője. 

Ghiczy György festőművész alkotás közben


Az idei festőmaraton témája az emberi kapcsolatok. A 24 óra alatt elkészült alkotások közül a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa által legjobbnak ítélt képeket a Moravcsik Alapítvány kiállításán láthatja majd a közönség. 

Mátyás Csaba keze nyomán készül egy újabb remekmű


A negyedik művészeti maraton 2013. szeptember 27-én, pénteken, a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában (IX. ker. Tűzoltó utca 37-41.) a Kutatók Éjszakája programsorozat egyik rendezvényeként, 12-kor veszi kezdetét. A festőállványokon egyszerre 60 alkotó dolgozhat majd. 

Alább megnézhetitek, eddig milyen munkák születtek a különleges rendezvényen!

Bekő Judit/Sasa Wolfstone: Hommage


Forgács Péter: Önarckép


Földes Szilvia: Anya kisbabával II.


Kapitány Hilda: Táncoló szőlőtőkék


Orsós Gábor: Elveszett szerelem


Ha felkeltettük érdeklődésedet, látogass el a rendezvény Facebook-oldalára is!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Ebben a varázskuckóban nem csak könyvmolyok kapnak kedvet az olvasáshoz!

Hol lenne jobb végletesen belemerülni a lapokon olvasott világba, s elveszni sorai között, mint egy varázslatos, a világ rohanásától elzárt helyen? Ahol amit olvasunk, az csak a miénk?

Árnyjáték, avagy így öltözteti fel a fény hiánya a testet (+fotók)

Minden perfekcionista lelkét simogatják a tökéletes formák, ívek, képződmények. S, hol találhatnánk ezt meg, ha nem a közvetlen közelünkben?

Fotókon a testi gyönyör legmagasabb foka: az orgazmus

Általában nem szeretjük kiteregetni egymás előtt még a lelki életünk szennyesét sem, nemhogy a szexuális kapcsolatunkról beszéljünk másokkal. Lefényképeztetni meg aztán végképp nem!

Elkezdődött a 2016-os Paralimpia is! (+videó)

Az olimpiai játékok úgymond kistestvére a paralimpia, mely idén 15. alkalommal kerül megrendezésre és ahol a sportolók szintén hihetetlen emberi teljesítményekről tesznek tanúbizonyságot!


NAPI BOLDOGSÁG