Jubileumi halfesztivál Szegeden

Várhatóan kétszáz mázsa halat főznek és sütnek meg a jubileumi, 15. Nemzetközi Tisza Halfesztiválon, amelyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden.

A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára több 200 ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a rendezvény népszerűségét jól mutatja, hogy a hétvégére már nehezen találni szabad szobát a szegedi szállodákban. A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharmincnyolc csapat nevezett, és az indulók száma elérheti majd a kétszázat is. 
Pillanatkép a tavalyi halfesztiválról. (Fotó: szegedma.hu)
A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet, s az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján három olyan szakács is lesz, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan hatszor vagy hétszer kell majd telefőzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtárban a rendezvény történetét bemutató kiállítás nyílik, sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő-választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Újabb magyar gasztro-sikernek örülhetünk, ezúttal Bécsből!

Magyar gasztroblogger diadalmaskodott a bécsi elegáns és nívós étterem hobbiszakácsoknak kiírt versenyén!

Szia Szeptember - lélektisztító gondolatok az ősz első hónapjára!

Az ősz az a hónap, amikor a természet takarodót fúj, azonban ezt az előnyünkre is fordíthatjuk és igazán kellemesen és hasznosan tölthetjük el az időszak első harminc napját.

10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

A legtöbb kamra, konyhaszekrény tartalmaz alapvető élelmiszereket, melyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ki akarna naponta lisztért vagy olajért rohangálni? Nyilván senki.


NAPI BOLDOGSÁG