Ma van a magyar kultúra napja

1989 óta ünnepeljük január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.


Bár az ünnepi programok egy részét, köztük Kölcsey Ferenc  szatmárcsekei sírjának megkoszorúzását és a kulturális tárca kitüntetéseinek átadását már korábban megtartották, ma is számos rendezvénnyel emlékeznek az évfordulóra országszerte. A MOM Kulturális Központban Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartanak rendezvényt, amelyen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet, és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatja az Országos Közművelődési Koncepciót. A magyar kultúra internetes televíziójának első adását - a MaNDA TV-t Szőcs Géza indítja el.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban - amely idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját - ma indul el a jubileumi év programsorozata. Nyitóeseményként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítik le. Az ember tragédiája lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban is, ahol éjszakai filmvetítéssel köszöntik a magyar kultúra napját. Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából gyerekeknek szóló sorozatot indít neves meseillusztrátorok közreműködésével a budapesti Örkény Színház. A vasárnap délelőtti első eseményen Mácsai Pál tart felolvasást, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátor vezeti.

Ingyenesen látogatható a magyar kultúra napján a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Néprajzi Múzeum is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezek nélkül nem érdemes nekiindulni az ünnepeknek: karácsonyi zenék TOP 20

Bejglisütéshez, karácsonyfa díszítéshez, asztalterítéshez, vagy ajándékbontáshoz mindig jól jön egy hangulatos zeneválogatás. Ha nem akarsz a rádióra vagy a tv-re hagyatkozni, meg nem kérsz a reklámokból, akkor rakd össze magad a kedvenc karácsonyi zenéidet. Adunk hozzá pár ötletet, és egy bájos karácsonyi kisfilmet is.

Ez a kislány csodás dolgot tett: jelnyelven közvetítette siket szüleinek a karácsonyi koncertet (+videó)

A Floridában élő hét éves Claire Koch fellépett a karácsonyi ünnepségen az iskolájában. Azonban a valóságban, ennél jóval többet tett. Valami olyasmit, amivel minden ott tartózkodónak megmelengette a szívét. Az esetről szerencsére videó is készült.

10 dolog, ami nélkül nem múlhat el a decembered!

Végre itt vagy, december! Már nagyon vártalak, mert Te tartogatod számomra az évben a legtöbb örömöt és varázslatot (bele sem fér mind egy bejegyzésbe) - vallja Anni, a napiboldogság bloggere, és mi mélyen egyetértünk vele.

Filmek, amik Téged is ünnepi hangulatba hoznak (+videók)

A szürke hétköznapok kicsit mindnyájunkat akadályoznak az ünnepi hangulat átélésében. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár filmet, amelyek mindenkinek segíthetnek átszellemülni.

Ennél jobb Mikulásos fotókkal még nem találkoztál idén! (+képek)

A fél éves Zeke Walters elment szüleivel az evansville-i Eastland plázába, hogy találkozhasson a Mikulással. Be is álltak a hosszú sorba, amely az öreg székéhez vezetett. A kisfiú elaludt a várakozás alatt, amit a Mikulás bőrébe bújt Kris Kringle észrevett. Ekkor rendkívül aranyos dolog történt.