Ma van a magyar kultúra napja


1989 óta ünnepeljük január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.


Bár az ünnepi programok egy részét, köztük Kölcsey Ferenc  szatmárcsekei sírjának megkoszorúzását és a kulturális tárca kitüntetéseinek átadását már korábban megtartották, ma is számos rendezvénnyel emlékeznek az évfordulóra országszerte. A MOM Kulturális Központban Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartanak rendezvényt, amelyen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet, és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatja az Országos Közművelődési Koncepciót. A magyar kultúra internetes televíziójának első adását - a MaNDA TV-t Szőcs Géza indítja el.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban - amely idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját - ma indul el a jubileumi év programsorozata. Nyitóeseményként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítik le. Az ember tragédiája lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban is, ahol éjszakai filmvetítéssel köszöntik a magyar kultúra napját. Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából gyerekeknek szóló sorozatot indít neves meseillusztrátorok közreműködésével a budapesti Örkény Színház. A vasárnap délelőtti első eseményen Mácsai Pál tart felolvasást, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátor vezeti.

Ingyenesen látogatható a magyar kultúra napján a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Néprajzi Múzeum is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

'85 előtt születtél? Akkor még ismersz egy jobb világot, mint a mostani

Akkor te is tagja vagy annak a rétegnek, amely még emlékszik arra a korszakra, amikor nem volt internet, nem fonta be a mindennapjainkat az azonnaliság érzése. Mit veszítettünk el a felgyorsult világban és mit nyertünk vele?

10 hihetetlen fotó, amit ritkán láthattál eddig

Hogyan néz ki egy gejzír a kitörése előtt? Hol végződik a kínai Nagy Fal? Ha eddig hidegen hagytak ezek a kérdések, akkor most sürgősen gondold meg magad: elképesztően érdekes képriportunkban hihetetlen fotókat láthatsz a világról!

Ezúttal az America's Got Talent közönségét kápráztatta el egy magyar csapat (+videó)

Freelusion - ez a neve annak a magyar csapatnak, amelyik olyan produkciót tett le egy tehetségkutató színpadára, hogy az összes amerikainak leesett az álla. Úgy látszik, a hazai tehetségek megállíthatatlanok külföldön!

A fátyol mögött: így látják a világot az iszlám nők

Elgondolkodtál már azon, vajon hogyan látják azok a nők a világot, akik kénytelenek nikábot viselni az utcán? Nem? Akkor mindenképpen nézd meg az alábbi képeket, mert néhány percre átélheted az ő helyzetüket.

21 tipp, hogy semmi se menjen kárba!

Az átlagos nyugati család igen nagy összeget költ élelmiszerre évente, a fölös mennyiség elpocsékolása pedig szerves része a nyugati kultúrának....loading...