A kerti zsázsa (lepidium sativum) Kelet-Ázsiában őshonos, ám ma már egész Európát meghódította, hiszen nem csak, mint fűszernövény hasznos, de nagyon egészséges is. És nem összetévesztendő a hasonló hangzású zsályával.
A zsázsát akár kertben akár a konyhaablakban is könnyedén termeszthetjük, hiszen akár csíra növényként akár kis cserepes növényként is nevelhető. A magokat az év bármely szakában elvethetjük, majd tavasztól már a kertbe is szórhatjuk a magokat vagy kiültethetjük a palántákat.
A kerti zsázsa nyersen is fogyasztható, de ideális lehet salátákba, sőt még az apró kis fehér virágok is ehetők. Jó levegős talajba érdemes ültetni, ám nem válogatós így szinte a kert bármely részébe ültethető, legyen az napos vagy félárnyékos rész. A magok 20 fokos hőmérséklet esetén szinte pár nap alatt kikelnek, és ha szeretnénk folyamatosan szedni a friss leveleket érdemes szakaszosan vetni, vagyis 10-12 naponta új magokat kell elszórni. Egy négyzetméterre kb. 80 g mag elegendő.
Két héttel a vetés után már szedhető is a friss hajtás, és ha nem vágjuk vissza túl erősen, akár csak a salátáknál újra szüretlehető a növény.
A magokat is gyakran használják fűszerezéshez, míg a leveleket és a virágot saláták mellé fogyasztják, vagy csíra növényként kenyérre is ízletes. Az illatos zsázsa többek között mustárolajat, C-vitamin, vasat, és sok más hasznos ásványi anyagot is tartalmazz.
Gyerekjáték a zsázsa ültetés és ajándék öltetnek is kiváló a közeledő anyák napjára gondolva:
1. tipp: Lepd meg anyukádat egy színes zsázsás fűszercseréppel.
Először ültesd a zsázsát egy cserépbe. A cserepet aztán kifestheted, matricákkal díszítheted vagy egy szép anyagba becsavarhatod.
2. tipp: Különösen szép dekoráció a zsázsatojás. Tegyél vattát egy tojáshéjba és ültess bele zsázsát. Amint kikel a zsázsa, a tojáshéjra fess egy vidám arcot! A hatás garantált!
Szerző:
Pozitív Nap