Belépés

Pénteken kezdődik az ország egyetlen természetfilm-fesztiválja Pusztaszeren


Pénteken kezdődik a máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztivál a Csongrád megyei Pusztaszeren; a háromnapos seregszemlén 95 alkotást láthatnak az érdeklődők.

Az Árpád-major egyedi hangulatú Fűszercsarnokában pénteken és szombaton reggeltől késő estig összesen 56 amatőr és profi rendező 2008 után készült alkotását vetítik le. Az idei versenyre hat határon túli magyar filmes nevezett, így a közönség számos vajdasági, felvidéki és erdélyi munkát is megismerhet. A legtöbb produkciót az etűd kategóriába nevezték, a könnyed vagy absztrakt hangvételű néhány perces kisfilmeket pénteken és szombaton is vetítik, az első nap az amatőr, a második nap a profi alkotók munkáit. A második legnagyobb kategória a növények és állatok életét a nézők elé táró klasszikus természetfilmeké, ezen kívül vetítenek még a világ tájait, a vadászkultúrát, valamint az életmód és a környezetvédelem témáját feldolgozó pályaműveket.
Törpegém a balatoni nádas szélén. (Fotó: Kalafut Péter)
Ahogy minden esztendőben, idén is akadt egy slágertéma, a legtöbb profi és amatőr alkotó a Drávaszögben található természetvédelmi terület, a Kopácsi-rét bemutatását választotta. A 2005-ben elindított fesztiválon a korábbi években hat-hétszáz vendéget fogadtak, s idén is legalább ennyi látogatóra számítanak, akiket a támogatóknak köszönhetően vendégül is látnak egy-egy tál halászlére vagy szürkemarha-pörköltre. A filmvetítéseken kívül kísérőrendezvények is várják az érdeklődtek: újdonságként ökonapokat szerveznek, ahol a biotermékek kóstolása mellett a természetközeli gazdálkodás fortélyairól is hallhatnak az érdeklődők. Azok pedig, akik nemcsak képekről szeretnének ismerkedni a természettel, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek vezetésével lovaskocsis kiránduláson látogathatnak el a fokozottan védett Büdösszék-tóhoz.  A Kormos Ildikó vezette zsűri vasárnap délben hirdeti ki a fesztivál végeredményét, azt, kiket illett az egy-egy amatőr és profi kategóriadíj, s ki kapja az idei fődíjat. A rendezvény programjai ingyenesen látogathatók. 
Vad Magyarország, a vízek birodalma című természetfilm bemutatója

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kultúra, bogrács, aszfaltdzsungel és jazz egy ...

Kirügyeznek az elmék és virágba borul a kultúra! Aszfaltdzsungel!!! - ez a mottója a fesztiválnak, mely ...

Café Budapest – a fiatalok és a kortárs felé ...

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál néven várja a közönséget a Budapesti Őszi Fesztivál, ...


Népszerű termékek
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése