Pénteken kezdődik az ország egyetlen természetfilm-fesztiválja Pusztaszeren

Pénteken kezdődik a máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztivál a Csongrád megyei Pusztaszeren; a háromnapos seregszemlén 95 alkotást láthatnak az érdeklődők.

Az Árpád-major egyedi hangulatú Fűszercsarnokában pénteken és szombaton reggeltől késő estig összesen 56 amatőr és profi rendező 2008 után készült alkotását vetítik le. Az idei versenyre hat határon túli magyar filmes nevezett, így a közönség számos vajdasági, felvidéki és erdélyi munkát is megismerhet. A legtöbb produkciót az etűd kategóriába nevezték, a könnyed vagy absztrakt hangvételű néhány perces kisfilmeket pénteken és szombaton is vetítik, az első nap az amatőr, a második nap a profi alkotók munkáit. A második legnagyobb kategória a növények és állatok életét a nézők elé táró klasszikus természetfilmeké, ezen kívül vetítenek még a világ tájait, a vadászkultúrát, valamint az életmód és a környezetvédelem témáját feldolgozó pályaműveket.
Törpegém a balatoni nádas szélén. (Fotó: Kalafut Péter)
Ahogy minden esztendőben, idén is akadt egy slágertéma, a legtöbb profi és amatőr alkotó a Drávaszögben található természetvédelmi terület, a Kopácsi-rét bemutatását választotta. A 2005-ben elindított fesztiválon a korábbi években hat-hétszáz vendéget fogadtak, s idén is legalább ennyi látogatóra számítanak, akiket a támogatóknak köszönhetően vendégül is látnak egy-egy tál halászlére vagy szürkemarha-pörköltre. A filmvetítéseken kívül kísérőrendezvények is várják az érdeklődtek: újdonságként ökonapokat szerveznek, ahol a biotermékek kóstolása mellett a természetközeli gazdálkodás fortélyairól is hallhatnak az érdeklődők. Azok pedig, akik nemcsak képekről szeretnének ismerkedni a természettel, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek vezetésével lovaskocsis kiránduláson látogathatnak el a fokozottan védett Büdösszék-tóhoz.  A Kormos Ildikó vezette zsűri vasárnap délben hirdeti ki a fesztivál végeredményét, azt, kiket illett az egy-egy amatőr és profi kategóriadíj, s ki kapja az idei fődíjat. A rendezvény programjai ingyenesen látogathatók. 
Vad Magyarország, a vízek birodalma című természetfilm bemutatója

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A magyar légtér legszínpompásabb szárnyasa tarka, mint egy papagáj

Ez a kis madár éköveket meghazudotoló csillogásával szemkápráztató látvány, s ugyancsak szokatlan a verebekhez szokott magyar szemnek.

Unod a munkád? Itt a megoldás: évi 10 millióért Süntisztet keresnek!

A munkára átszámítva évi közel tízmillió forintot fizetnek.

Sztárok a színpadon! Avagy ez várható az Ünnepi Könyvhéten

A 87. Ünnepi könyvhéten olyan híres írókkal találkozhatnak a résztvevők, mint Csukás István, Böszörményi Gyula, On Sai és sokan mások!

Harmónia a vadvilágban - Egyedülálló felvételt készített egy természetfotós! (+videó)

Egy játékos kedvű farkas incselkedik a hiúzokkal. Ezek az állatok nemrég még a kihalás szélén álltak.

Miért esnek a macskák mindig a talpukra - Ez a lelassított karakál megmutatja! (+videó)

A BBC új sorozatának beharangozójában máris egy rendkívül érdekes felvételt láthat a közönség.


NAPI BOLDOGSÁG