Tenni vágyó veszprémiek: önkéntesek múzeumi terepen

Nagy az érdeklődés Veszprém megyében a múzeumi önkéntes munka iránt; sokan jelentkeztek tárlatvezetőnek, vagy vettek részt kétkezi munkában - tájékoztatta az MTI-t a múzeum kommunikációs munkatársa hétfőn.


Gáspár Móna elmondta: az önkéntes tárlatvezető-képzést öt helyszínen indítja a múzeum áprilisban: Veszprémben, Ajkán, Zircen és Balácán. A képzés helyszínenként négy oktatási napból (elmélet és gyakorlat) és egy vizsgából áll, hetenként egy-egy alkalommal. A sikeres vizsgázók oklevelet kapnak, a továbbiakban önkéntes tárlatvezetőként segíthetik a programban résztvevő múzeumok munkáját. 
    

Önkéntes tárlatvezetői képzés öt helyszínen


A megyei múzeumba április 4-én, a művészetek házába április 10-én, az ajkai városi múzeumba április 11-én, a zirci természettudományi múzeumba április 12-én, a nemesvámosi Villa Romana Balácára április 13-án 16-18 óra között várják a jelentkezőket. A programot a megyei múzeum a Múzeumi Oktatási és Képzési Központtal közösen szervezi.
    
Eddig csaknem harmincan jelentkeztek önkéntes tárlatvezetőnek - tájékoztatott Gáspár Móna, hozzátéve: az önkéntesség nemcsak a múzeumnak nagy segítség, de közelebb hozza az intézményhez azokat, akiké, vagyis a látogatókat. A képzés és a tárlatvezetés alatt megismerik az adott gyűjteményt és részeivé válnak a múzeum életének.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt hét végén ötven lelkes önkéntes kétkezi munkával szépítette meg a Villa Romana Balácát. Mivel ez szabadtéri bemutatóhely, a tél nyomait el kellett tüntetni: az önkéntesek takarítottak, kivágták, felpucolták a római villagazdaság körül felnőtt bozótost, összeszedték a hulladékot, rendet raktak a kőtárban.
    
Ez a második önkéntes nap volt Balácán, a tavaly őszi hasonlóan sikeres volt, ezért hagyományt szeretnének teremteni az évi kétszeri önkéntes napnak. A megyei múzeum önkéntes teremőröket is fogad, ide bármikor jelentkezhet az, akinek kedve, ideje van - közölte Gáspár Móna.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ki így, ki úgy segít a szolgálatukat teljesítő katonáknak, rendőröknek

Egy kis Szegedi kávézó nem éppen hétköznapinak mondható ártáblát lebegtetett, segítőszándék gyanánt. Nem rossz tábla, nem rossz árak...

Érdekel a filmezés, rádiózás? Most kipróbálhatod magad!

Az 1900-as évektől napjainkig mutatja be a rádiózás és televíziózás világát az újra megnyitott kiállítás a Pollack Mihály téren.

Egy remek kezdeményezés: vidd az utcára a művészetet! (képekkel)

Egy új divat, amely mindenkinek jól áll: fotózz le bármilyen festményt múzeumokban, galériákban, majd nyomtasd ki és irány az utca!

Hihetetlen képeket csinál ez a 9 éves fotóspalánta

Carlos Perez Naval a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén diadalmaskodott.

Már öt hazai múzeum látogatható virtuálisan

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten.