Tenni vágyó veszprémiek: önkéntesek múzeumi terepen

Nagy az érdeklődés Veszprém megyében a múzeumi önkéntes munka iránt; sokan jelentkeztek tárlatvezetőnek, vagy vettek részt kétkezi munkában - tájékoztatta az MTI-t a múzeum kommunikációs munkatársa hétfőn.


Gáspár Móna elmondta: az önkéntes tárlatvezető-képzést öt helyszínen indítja a múzeum áprilisban: Veszprémben, Ajkán, Zircen és Balácán. A képzés helyszínenként négy oktatási napból (elmélet és gyakorlat) és egy vizsgából áll, hetenként egy-egy alkalommal. A sikeres vizsgázók oklevelet kapnak, a továbbiakban önkéntes tárlatvezetőként segíthetik a programban résztvevő múzeumok munkáját. 
    

Önkéntes tárlatvezetői képzés öt helyszínen


A megyei múzeumba április 4-én, a művészetek házába április 10-én, az ajkai városi múzeumba április 11-én, a zirci természettudományi múzeumba április 12-én, a nemesvámosi Villa Romana Balácára április 13-án 16-18 óra között várják a jelentkezőket. A programot a megyei múzeum a Múzeumi Oktatási és Képzési Központtal közösen szervezi.
    
Eddig csaknem harmincan jelentkeztek önkéntes tárlatvezetőnek - tájékoztatott Gáspár Móna, hozzátéve: az önkéntesség nemcsak a múzeumnak nagy segítség, de közelebb hozza az intézményhez azokat, akiké, vagyis a látogatókat. A képzés és a tárlatvezetés alatt megismerik az adott gyűjteményt és részeivé válnak a múzeum életének.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt hét végén ötven lelkes önkéntes kétkezi munkával szépítette meg a Villa Romana Balácát. Mivel ez szabadtéri bemutatóhely, a tél nyomait el kellett tüntetni: az önkéntesek takarítottak, kivágták, felpucolták a római villagazdaság körül felnőtt bozótost, összeszedték a hulladékot, rendet raktak a kőtárban.
    
Ez a második önkéntes nap volt Balácán, a tavaly őszi hasonlóan sikeres volt, ezért hagyományt szeretnének teremteni az évi kétszeri önkéntes napnak. A megyei múzeum önkéntes teremőröket is fogad, ide bármikor jelentkezhet az, akinek kedve, ideje van - közölte Gáspár Móna.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Magyar lehet az év természetfotósa!

965 óta minden évben megrendezésre kerül az Év Természetfotósa verseny, melynek finalistái elképesztő fotókkal versengnek a győzelemért, melyre egy magyar fotós munkája is esélyes!

7 ok az új magyar sörmúzeum meglátogatására

Szolnok főterén megnyílt egy Magyarországon egyedülálló tárlat, a sör gasztronómiai és kultúrtörténetét bemutató Sörárium, amelyet azoknak is bátran ajánlunk, akik egyébként nem kifejezetten múzeumrajongók

Ez lehet az álommunkád, ha imádod a kisbabákat: hivatásos babaölelgetőket keresnek örökbeadó szervezetek

"A BABA a nappalt rövidebbé, az éjszakát hosszabbá,a pénztárcát kisebbé,a ruhát gyűröttebbé,a szerelmet erősebbé, az otthont boldogabbá, a múltat semmissé és a jövőt tartalmasabbá teszi."

Nincs több szmog - Minden hónapban autómentes nap lesz Párizs sugárútján!

Nem is csoda, hiszen évente több tízezren halnak meg a szmog miatt Franciaországban.

Ahol a kultúra kézzelfoghatóvá válik - A világ 10 legszebb múzeuma

Különleges, óriási és nem utolsósorban gyönyörű múzeumok, amik az emberiség sikereinek és művészetének állítanak emléket.


NAPI BOLDOGSÁG