Belépés

Tenni vágyó veszprémiek: önkéntesek múzeumi terepen


Nagy az érdeklődés Veszprém megyében a múzeumi önkéntes munka iránt; sokan jelentkeztek tárlatvezetőnek, vagy vettek részt kétkezi munkában - tájékoztatta az MTI-t a múzeum kommunikációs munkatársa hétfőn.


Gáspár Móna elmondta: az önkéntes tárlatvezető-képzést öt helyszínen indítja a múzeum áprilisban: Veszprémben, Ajkán, Zircen és Balácán. A képzés helyszínenként négy oktatási napból (elmélet és gyakorlat) és egy vizsgából áll, hetenként egy-egy alkalommal. A sikeres vizsgázók oklevelet kapnak, a továbbiakban önkéntes tárlatvezetőként segíthetik a programban résztvevő múzeumok munkáját. 
    

Önkéntes tárlatvezetői képzés öt helyszínen


A megyei múzeumba április 4-én, a művészetek házába április 10-én, az ajkai városi múzeumba április 11-én, a zirci természettudományi múzeumba április 12-én, a nemesvámosi Villa Romana Balácára április 13-án 16-18 óra között várják a jelentkezőket. A programot a megyei múzeum a Múzeumi Oktatási és Képzési Központtal közösen szervezi.
    
Eddig csaknem harmincan jelentkeztek önkéntes tárlatvezetőnek - tájékoztatott Gáspár Móna, hozzátéve: az önkéntesség nemcsak a múzeumnak nagy segítség, de közelebb hozza az intézményhez azokat, akiké, vagyis a látogatókat. A képzés és a tárlatvezetés alatt megismerik az adott gyűjteményt és részeivé válnak a múzeum életének.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt hét végén ötven lelkes önkéntes kétkezi munkával szépítette meg a Villa Romana Balácát. Mivel ez szabadtéri bemutatóhely, a tél nyomait el kellett tüntetni: az önkéntesek takarítottak, kivágták, felpucolták a római villagazdaság körül felnőtt bozótost, összeszedték a hulladékot, rendet raktak a kőtárban.
    
Ez a második önkéntes nap volt Balácán, a tavaly őszi hasonlóan sikeres volt, ezért hagyományt szeretnének teremteni az évi kétszeri önkéntes napnak. A megyei múzeum önkéntes teremőröket is fogad, ide bármikor jelentkezhet az, akinek kedve, ideje van - közölte Gáspár Móna.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Újra együtt - nyugati mintára egyesítik a ...

A városligeti múzeumi negyedben felépülő Új Képtárban helyezik majd el a Szépművészeti Múzeum és a ...

Önkéntesek újítják fel a Vakok Iskolája ...

Önkéntesek kezdték el szombaton felújítani és kitakarítani a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, ...


Népszerű termékek
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése