Belépés

Újra Art Market Budapest - Október végén nyílik a kortárs vásár


Magyarország és Közép-Európa kortárs képzőművészetét kívánja nemzetközi kontextusba helyezni az immár regionális szerepet vállaló Art Market Budapest; a kortárs művészeti vásár a résztvevő galériák bemutatása mellett számos kísérőprogrammal várja a látogatókat október 27. és 30. között a budapesti Millenárison.

Tavaly ősszel létrejött egy olyan vásár, amely bizonyította, hogy kivételes minőségű galériás anyagot lehet bevonni a kezdeményezésbe - tekintett vissza az Art Market Budapest 2010-es indulására a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ledényi Attila főszervező. Mint hozzátette, mivel komoly nemzetközi érdeklődés tapasztalható a közép- és kelet-európai térség kortárs képzőművészete iránt, a vásár regionális szerepet is be kíván tölteni, és erre Budapest mind elhelyezkedése, mind tradíciói okán kiválóan alkalmasnak ígérkezik. Ledényi Attila elmondása szerint az Art Market Budapest nemzetközi beágyazottságát a rendezvény két védnöke, Nancy G. Brinker műgyűjtő, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete és Martonyi János külügyminiszter is segít növelni. Nancy G. Brinker a sajtótájékoztatón felidézte: mikor Magyarországra érkezett, jelentős részben művészeti kiállításokat, múzeumokat látogatva ismerte meg a magyar kultúrát és történelmet, majd rövidesen a magyar festők műveit is gyűjteni kezdte. 
"A világ jelentős nagyvárosaiban most megfigyelhető egy kulturális +robbanás+, amihez azonban szükség van a nagy művészek és műgyűjtők egymásra találására. A Millenáris nagyszerű helyszín mindehhez" - vélekedett a diplomata. Ledényi Attila beszámolója szerint az Art Market Budapest kuratóriumába nemzetközileg elismert szakembereket hívtak meg. Mint a főszervező elárulta, a jelentkezés határideje még nem zárult le, de máig 25-30 magyarországi és 8-10 külföldi galéria jelezte részvételét, míg további 10-20 külföldi galériával tárgyalásokat folytatnak; jelenleg mintegy 50 kiállítási stand várható. A vásárra érkező szakemberek részére a szervezők Inside Art néven kínálnak szakmai programsorozatot, melynek keretében szóba kerül majd a közép-európai fotográfia vagy a tervezett Budapest Biennále, de nem hiányoznak a személyes művészinterjúk, könyvbemutatók sem. Az idei Art Market Budapest egyik kiemelt programja a régió cigány képzőművészetét helyezi a középpontba, és annak aktuális kérdéseit külföldi szakemberek bevonásával, kerekasztal-beszélgetésen is megvizsgálja. Art Week Budapest néven a vásár a főváros művészeti műhelyeit, alkotóházait, kulturális intézményeit is bevonja a programba - sorolta Ledényi Attila.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Papp Laci kesztyűje, Nagy Imre órája, Kodály ...

Hungarikonok, Eurikonok címmel nyílt tárlat, a gyűjteményben a magyar kultúra, sport, történelem ...

Pláza helyett - „Békebeli” kereskedelmi ...

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos Kreatimm vására december 10-11-én megújult formában, igazi ...


Népszerű termékek
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Piros Macaron Szappan
1189 Ft

Piros színű macaron szappanok díszdobozva csomagolva

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése