Újra Art Market Budapest - Október végén nyílik a kortárs vásár

Magyarország és Közép-Európa kortárs képzőművészetét kívánja nemzetközi kontextusba helyezni az immár regionális szerepet vállaló Art Market Budapest; a kortárs művészeti vásár a résztvevő galériák bemutatása mellett számos kísérőprogrammal várja a látogatókat október 27. és 30. között a budapesti Millenárison.

Tavaly ősszel létrejött egy olyan vásár, amely bizonyította, hogy kivételes minőségű galériás anyagot lehet bevonni a kezdeményezésbe - tekintett vissza az Art Market Budapest 2010-es indulására a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ledényi Attila főszervező. Mint hozzátette, mivel komoly nemzetközi érdeklődés tapasztalható a közép- és kelet-európai térség kortárs képzőművészete iránt, a vásár regionális szerepet is be kíván tölteni, és erre Budapest mind elhelyezkedése, mind tradíciói okán kiválóan alkalmasnak ígérkezik. Ledényi Attila elmondása szerint az Art Market Budapest nemzetközi beágyazottságát a rendezvény két védnöke, Nancy G. Brinker műgyűjtő, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete és Martonyi János külügyminiszter is segít növelni. Nancy G. Brinker a sajtótájékoztatón felidézte: mikor Magyarországra érkezett, jelentős részben művészeti kiállításokat, múzeumokat látogatva ismerte meg a magyar kultúrát és történelmet, majd rövidesen a magyar festők műveit is gyűjteni kezdte. 
"A világ jelentős nagyvárosaiban most megfigyelhető egy kulturális +robbanás+, amihez azonban szükség van a nagy művészek és műgyűjtők egymásra találására. A Millenáris nagyszerű helyszín mindehhez" - vélekedett a diplomata. Ledényi Attila beszámolója szerint az Art Market Budapest kuratóriumába nemzetközileg elismert szakembereket hívtak meg. Mint a főszervező elárulta, a jelentkezés határideje még nem zárult le, de máig 25-30 magyarországi és 8-10 külföldi galéria jelezte részvételét, míg további 10-20 külföldi galériával tárgyalásokat folytatnak; jelenleg mintegy 50 kiállítási stand várható. A vásárra érkező szakemberek részére a szervezők Inside Art néven kínálnak szakmai programsorozatot, melynek keretében szóba kerül majd a közép-európai fotográfia vagy a tervezett Budapest Biennále, de nem hiányoznak a személyes művészinterjúk, könyvbemutatók sem. Az idei Art Market Budapest egyik kiemelt programja a régió cigány képzőművészetét helyezi a középpontba, és annak aktuális kérdéseit külföldi szakemberek bevonásával, kerekasztal-beszélgetésen is megvizsgálja. Art Week Budapest néven a vásár a főváros művészeti műhelyeit, alkotóházait, kulturális intézményeit is bevonja a programba - sorolta Ledényi Attila.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez az első kiállítás, ami kutyáknak szól!

A mai világban már igazából bármit lehet. Így történhetett az, hogy Londonban megnyílt az első olyan kiállítás, melyet kifejezetten ebeknek készítettek el.

Sárkányok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Sárkányok és más vadállatok lepték el a Fővárosi Állat- és Növénykertet egy kiállítás keretében. Érdemes megnézni!

Hogy a fárasztó őszi napok se teljenek mosoly nélkül...

Hogy a fárasztó, esős és szürke őszi napok se teljenek mosoly nélkül, előkerítettük Varró Dániel (író, költő) egyik icipici meséjét, egy icipici leányzóról, aki icipicit hiú volt. Kellemes kikapcsolódást!

Indulj el egy úton… egy folklorista életmű (+interjú Kallós Zoltánnal)

"Indulj el egy úton" címmel indult Kallós Zoltán népzenekutató folklorista életművét bemutató kiállítás. Nézd meg, megéri!

Ilyen kiállítás még nem volt Magyarországon

Április 24. és október 31. között Marc Chagall 148 alkotása látható a pécsi Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utcai épületében.


NAPI BOLDOGSÁG