Újra Art Market Budapest - Október végén nyílik a kortárs vásár


Magyarország és Közép-Európa kortárs képzőművészetét kívánja nemzetközi kontextusba helyezni az immár regionális szerepet vállaló Art Market Budapest; a kortárs művészeti vásár a résztvevő galériák bemutatása mellett számos kísérőprogrammal várja a látogatókat október 27. és 30. között a budapesti Millenárison.

Tavaly ősszel létrejött egy olyan vásár, amely bizonyította, hogy kivételes minőségű galériás anyagot lehet bevonni a kezdeményezésbe - tekintett vissza az Art Market Budapest 2010-es indulására a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ledényi Attila főszervező. Mint hozzátette, mivel komoly nemzetközi érdeklődés tapasztalható a közép- és kelet-európai térség kortárs képzőművészete iránt, a vásár regionális szerepet is be kíván tölteni, és erre Budapest mind elhelyezkedése, mind tradíciói okán kiválóan alkalmasnak ígérkezik. Ledényi Attila elmondása szerint az Art Market Budapest nemzetközi beágyazottságát a rendezvény két védnöke, Nancy G. Brinker műgyűjtő, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete és Martonyi János külügyminiszter is segít növelni. Nancy G. Brinker a sajtótájékoztatón felidézte: mikor Magyarországra érkezett, jelentős részben művészeti kiállításokat, múzeumokat látogatva ismerte meg a magyar kultúrát és történelmet, majd rövidesen a magyar festők műveit is gyűjteni kezdte. 
"A világ jelentős nagyvárosaiban most megfigyelhető egy kulturális +robbanás+, amihez azonban szükség van a nagy művészek és műgyűjtők egymásra találására. A Millenáris nagyszerű helyszín mindehhez" - vélekedett a diplomata. Ledényi Attila beszámolója szerint az Art Market Budapest kuratóriumába nemzetközileg elismert szakembereket hívtak meg. Mint a főszervező elárulta, a jelentkezés határideje még nem zárult le, de máig 25-30 magyarországi és 8-10 külföldi galéria jelezte részvételét, míg további 10-20 külföldi galériával tárgyalásokat folytatnak; jelenleg mintegy 50 kiállítási stand várható. A vásárra érkező szakemberek részére a szervezők Inside Art néven kínálnak szakmai programsorozatot, melynek keretében szóba kerül majd a közép-európai fotográfia vagy a tervezett Budapest Biennále, de nem hiányoznak a személyes művészinterjúk, könyvbemutatók sem. Az idei Art Market Budapest egyik kiemelt programja a régió cigány képzőművészetét helyezi a középpontba, és annak aktuális kérdéseit külföldi szakemberek bevonásával, kerekasztal-beszélgetésen is megvizsgálja. Art Week Budapest néven a vásár a főváros művészeti műhelyeit, alkotóházait, kulturális intézményeit is bevonja a programba - sorolta Ledényi Attila.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.


Népszerű termékek
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Rózsaillatú Szívszappan
360 Ft

Esküvők romantikája, szerelem kifejezője; a szívszappan!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése