Varázslatos elmék – Mosolyka /VI. rész/


"Az élet nem azzal mérhető, milyen sokáig lélegzünk, hanem a pillanatokkal, amiktől elakad a lélegzetünk."  /Mosolyka/

Hozleiter Fanny izomsorvadással született. Ám betegség ide vagy oda, ő mégis örök mosolyáról és vállalkozó kedvéről híres. Rossz a napod? Ugyan! Mosolyka szerint te döntesz!


Másfél éves volt, mikor észrevették, hogy kacsázva jár.
Forrás: Hozleiter családi archívum

Fanny másfél éves volt amikor a szülei észrevették, hogy kacsázva jár. Ekkor diagnosztizáltak nála izomsorvadást. Az orvosok nagyjából 18 évet jósoltak neki. Édesanyja nem volt hajlandó belenyugodni, vitte Fannyt úszni, tornázni, mindenféle kezelésre. Még San Francisko-ba is kiutaztak, hogy egy ottani specialista kezelje.

Fanny közben öt évesen tolószékbe került, de akkor még játéknak tűnt az egész tologatás, gurulgatás. Tizenkét évesen vesztette el édesanyját. Ekkor Fanny kicsit összeomlott. Nem járt a tornára, kezelésekre. Idővel azonban mégis győzött az életigenlés, hisz édesanyja is erre tanította.

15 évesen véletlenül találta meg az állapotáról szóló orvosi jelentést. Az állt benne, hogy légzőszerveinek gyengülésébe fog belehalni. Azt mondták túl van élete felén. Elképesztő sokk volt, de fordulópont is egyben. Fanny ezután végleg eldöntötte: sosem adja fel. Nincs lehetetlen, mindent kipróbál, amíg teheti.

Munkát vállalt a gimi alatt. Rengeteg barátot szerzett, akik segítették, szerették. Ott volt minden buliban, osztálykiránduláson, külföldre is ment. Utazott a metrón, pedig mindenki intette és egy csapat ember kellett hozzá, hogy ki-be, fel-le tudjon menni. (Ami - jegyezzük meg- kicsit szomorú egy európai fővárosban.) Kiment a sziget fesztiválra és ismerkedett.

Fanny keringőzött a szalagavatóján, mint bárki más! Forrás: 168óra

Fannynak vállalkozó kedve is állandó, akárcsak a mosolya. A „Te döntesz!” bögréire már annyi megrendelés van, hogy alig győzi csinálni. Előadásokat tart a kerekes székesek életről és persze írja a blogot. Emellett dolgozik és keresi az újabb lehetőségeket.
Amikor egy tévé műsorban azt kérdezték, ihat-e miközben egy kerekes széket "vezet", azt mondta kacagva: „Igen, mert mit csinálnak? Megállítanak, megszondáztatnak és közlik, hogy szálljon ki, azt tolja haza?”

A Fanny féle "Te döntesz!" bögrék. Forrás: mosolyka.blog.hu
A Mosolyka – kerekesszékkel a világ ma az egyik legnépszerűbb blog Magyarországon, 2012-ben Goldenblog díjat nyert. Talán azért, mert Fanny nem csak remek stílussal és humorérzékkel van megáldva, de végtelenül őszinte is. Bejegyzései nem csak mosolyról, de nehézségekről, mélypontokról és az ezeken való felülkerekedésről is szólnak.

Fanny egész személyisége, mosolya, élni akarása, őszintesége egy jobb világot tár elénk. Egy olyan világot, ahol összetartás van, kedvesség, empátia és sok-sok mosoly. Jusson eszedbe, ha bal lábbal kelsz fel, vagy a dugó miatt dühöngsz, hogy Hozleiter Fanny mosolyra int és ha egyedül nem megy, segít is mosolyogni. Neked, nekünk, mindnyájunknak!

Kossuth Rádiós interjú Mosolykával, érdemes meghallgatni! :)
Szerző: mitugrászLuca - Pozitív Nap
Forrás: Mosolyka - Kerekes székkel a világ

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Elsírta magát a fiú a vizsga közben, érdemes meghallgatni, mi volt a mester reakciója!

Ennek a kisfiúnak igazi mestere van. Mindenkinek ilyen példaképet kívánunk!

Világunkban a boldogság joggá vált, amit hajszolunk. Pedig a felé vezető út optimista hozzáállással van kikövezve...

Vannak, akik természetüknél fogva sokkal pozitívabbak az átlagnál, de az optimizmus nem állandó tulajdonság. Ez választás kérdése, ami felett kontrollunk van. Minden reggel megvan az irány a jókedv, vagy a morcosság felé. Kutatások igazolják, hogy hosszú távon az optimista embereknek áll a világ, hiszen ők jobban kezelik a stresszt, ritkábban betegednek meg, hosszabb ideig élnek, boldogabbak és sikeresebbek, mint pesszimista társaik.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

A valódi optimizmus margójára: az üres pohár legalább tiszta

Azt mondják optimista az, aki szerint a pohár félig tele van, pesszimista az, aki szerint félig üres. Azt is mondják, hogy optimista az, aki szerint az üres pohárban az a jó, hogy legalább tiszta. Az valódi optimizmus viszont az, hogy a pohár gyakorlatilag mindig tele van, ha mással nem, hát levegővel.


NAPI BOLDOGSÁG