Ferenc pápa: 10 egyszerű titok a boldog élethez


A katolikus egyházfő egy argentin hetilapnak, nemrég a Vivának adott interjút. A boldogság titkáról kérdezték Őszentségét, aki 10 egyszerű dologgal válaszolt: 


1. Élni és élni hagyni: mindenkit ez az elv kellene, hogy vezessen. Rómában azt szokták mondani: tarts mindig előre és hagyd, hogy mások is ezt tegyék.

 2. Adjuk át magunkat másoknak: legyünk nyitottak és nagylelkűek embertársainkkal. "A befeléfordulás és bezárkózás útján, csak az egocentrikus, önző élet felé sodródunk. Az állóvíz pedig könnyen megposhad." - nyilatkozta Ferenc pápa.3. "Nyugodtan folyjon életed" - kövesd a középutat, a higgadt, békés életvezetést. A pápa, aki középiskolásoknak irodalmat is tanított, egy argentín író, Ricardo Guiralde egyik főhősének alakját, Don Segundo Sombra-t hozta fel pédaként. Azt mondta: " Segundo fiatalként sebes patak volt, sziklákkal körülvéve, melyeket magával görgetett. Felnőttként rohanó, sodró folyó. Öregként még mindig haladt, de lassan, akár a széles medencét elérő folyó, nyugodtan. Szerettem ezt az irodalmi képet - nyilatkozta Őszentsége. Annak képességét fejezte ki, hogy az ember képes lendületben maradni, ugyanakkor kedvességgel és emberséggel haladni az úton, anélkül, hogy elsodorna másokat." 

Fiatalok körében egy "selfie"


4. Egészséges viszonyulás a szabadidőhöz, pihenéshez: élvezzük az irodalmat, a művészeteket, ugyanakkor játsszunk egymással és a gyerekekkel. Ferenc pápa sajnálatosnak tartja, hogy a fogyasztói társadalom és vele a felgyorsult világ és egyre több munka, egyre kevesebb teret enged ezeknek, ehelyett pedig stresszt és szorongást hoz. Emiatt az emberek képtelenek egymással megosztani élményeiket. Muszáj a sok munka mellett időt és energiát fordítani a gyermekeinkkel való játékra, és arra, hogy a családtagok megtalálják egymás lelkét is a hétköznapokban. A családok kapcsolják ki a tévét esténként, üljék körbe az asztalt és beszélgessenek, beszélgessenek és még többet beszélgessenek. Halljuk meg egymást!

5. A hetedik nap meg kell pihenni: a vasárnap szabadnap, ez a családok napja, töltsük egymással.

Egy kisfiú közelről szerette volna hallgatni a pápa beszédét, őszentsége pedig örült ennek...


6. Méltóságot adó munkára van szüksége fiataljainknak: kreatív emberek kellenek a világnak. A fiatalokon, lehetőségek nélkül, értelmetlen unalom vesz erőt és így a drogok és a bűnözés felé sodródhatnak, sérülékenyebbekké válhatnak és nagy sötétségbe tévedhetnek.

"Nem elég ételt adni nekik"- mondta. "Méltóság az, ha az ételről, amit hazaviszel, tudod, hogy két kezed munkájával érdemelted ki. Ettől nem szabad megfosztani senkit!"

7. A természet tisztelete és óvása: az emberiség egyik legnagyobb kihívása a harmadik évezredben. 

"Azt hiszem a kérdés, amit nem igazán teszünk fel magunknak, a következő: Az emberiség nem követ-e el öngyilkosságot a természet válogatás nélküli és zsarnoki kihasználásával?"

8. Hagyjuk abba a pesszimizmust és negativitást: a másokról való rosszindulatú pletyka, és az állandó panaszáradatok valójában önértékelési hibákat leplez. Ne húzzunk le másokat, hanem emeljük fel magunkat. Ne feledjük, hogy a negatív gondolatoktól való megszabadulás rendkívül egészséges!


A dalai lámával


9. Tiszteljük mások hitét:
ne próbáljunk erőszakkal más vallásra téríteni senkit. Cselekedeteink által ugyan hathatunk inspirálóan, ami másokat követésre sarkall, de ennek önkéntes elhatározás alapján kell megszületnie. Csak ártunk azzal, ha téríteni akarunk. Minden emberi párbeszéd, a résztvevők identitásával kezdődik, ennek pedig része a személyes hit is. Ha ezt megkérdőjelezzük egymásban, azzal valójában csak kárt okozunk, hiszen bénítólag hat a közös kommunikációra.

10. Tegyünk a békéért: rengeteg háború dúl ma a Földön, a békéért pedig mindig hangosan kell szólni, tenné kell érte. A béke nem csenddel jár, nem néma, hanem cselekvő.Pozitív Nap

Forrás: catholicnews.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.


NAPI BOLDOGSÁG