Stresszes élmények hatására (még
akkor is, ha ezek nem túlságosan jelentősek), a kortizol szint
megemelkedik, előidézve az ételek utáni sóvárgást. Ilyenkor pedig
szénhidrátban gazdag és édes ételeket kívánunk. Ez egy ördögi kör: minél
többet eszünk, hogy száműzzük a stresszt, annál rosszabbul érezzük
magunkat. És ha ez nem lenne elég, a kortizol az alakunkkal is elbánik,
mivel felelős a hasi zsír felhalmozódásában.
Így,
amikor stresszűző ételekről beszélünk, ne a hagyományos értelemben vett
édességeket és gyorsételeket értsük alatta, hanem olyan ételeket,
amelyek valójában képesek megnyugtatni minket. Ezt a hatást kiválthatja
egy speciális tápanyag vagy egy olyan optimális energiaforrás, ami egész
napra feltölt és kiegyensúlyozottá tesz.
Avokádó
Ez
a krémes finomság messzire elűzi a stresszt. Sok luteint,
béta-karotint, E-vitamint és több folsavat tartalmaz, mint bármely más
gyümölcs. Egyetlen adagban (negyed avokádó) rengeteg B-vitamin is
rejlik. Bár valójában gyümölcs, fontos tudatosítani, hogy leginkább
zsírt tartalmaz, ezért kiemelten figyelj oda a mennyiségre. Csak
vékonyan kend a szendvicsre, így is nagyszerű ízt ad neki.
Bogyós gyümölcsök
Az
áfonya magas antioxidáns tartalma miatt egyedülálló, de az összes
bogyós gyümölcs: az eper, a málna és a szeder is, gazdag C-vitaminban,
amely a kutatások szerint hatalmas segítséget nyújt a stressz
leküzdésében. Most épp szezonálisak, de fagyasztva télen is élvezheted
áldásos hatásukat.
Kesudió
A
hazánkban kevésbé népszerű kesudió kiváló választás, magas cinktartalma
miatt. Az alacsony cinkbevitel ingerültséget és idegességet okoz.
Ráadásul szervezetünk nem tudja raktározni a cinket, így kiemelten
fontos, hogy mindennap fogyasszunk cinkben gazdag ételeket.
Zabpehely
Bár most listánk végén szerepel, de ha stresszűző ételekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a zabpelyhet. Ez a komplex szénhidrát szerotonint termel az agyban, amely a jó közérzetért felelős vegyület. A szerotonin nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de nyugtató hatása miatt leszámol a szorongással is. A kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik zabpelyhet fogyasztottak reggelire, sokkal jobban teljesítettek az egész délelőtt folyamán. Ráadásul béta-glükán tartalma miatt tovább biztosítja a jóllakottság érzetét, mint más teljes kiőrlésű szénhidrát. Ha nincs időd reggel, mikróban gyorsan elkészítheted.
Ha kicsit több időd van, akkor főzd fel egy kis tejjel, vízzel vagy a kettő keverékével, ízesítsd mézzel, tegyél bele ízlés szerint gyümölcsöket és kész is a tápláló reggeli!
forrás: itt
képek: napidoktor.hu, bien.hu, divany.hu