Debreceni éremeső: négyszer csendült fel a magyar Himnusz

Kapás, Hosszú, Cseh és Gyurta is aranyérmet szerzett. Így négyszer szólt a magyar Himnusz Debrecenben, és ez még nem minden...


Minden idők legeredményesebb napját zárta a magyar csapat csütörtökön a debreceni Úszó Eb-n: összesen kilenc érmet szereztek a hazai versenyzők, és ebből négy a legfényesebbre sikerült, Gyurta Dániel ráadásul Eb-csúcsot úszott!

Magyar szempontból kétség kívül a csütörtöki nap volt a fő eseménye a 31. LEN Úszó Európa-bajnokságnak, hiszen hét döntőt rendeztek, ezek közül hatban volt hazai érdekeltség.

A tegnapi nap érmesei és Áder János köztársasági elnök. Fotó: MOB

A 800 méteres női gyorssal kezdődött a délután, Kapással és Risztovval a fináléban. Kapás végig tartotta az első helyet, Risztovnak nem sikerült a harmadikat, de a bronzérmet megszerezte a nap első magyar aranya mellé!

A 200 méter vegyes fináléjában szintén két magyar lány úszott. Egyikük Hosszú Katinka, aki megszerezte a nap második magyar aranyérmét! Valamint Verrasztó Evelyn, aki szintén felállhatott a dobogóra, hiszen a harmadik helyet nem lehetett elvenni tőle, így itt volt a második bronzérem is.

A bronzérmes Verrasztó Evelyn és az aranyérmes Hosszú Katinka . Fotó: MTI

Az Eb meglepetés magyar úszója eddig Kozma Dominik volt, aki 200 méter férfi gyorson bronzérmet szerzett. Ezúttal 100 méteren próbálkozott az elődöntőben, és bár 49.45-ös ideje rosszabb volt, mint a délelőtt előfutamon, így is bejutott nyolcadikként a pénteki fináléba!

A női 100 méteres pillangó elődöntőjének második futamában Jakabos Zsuzsanna mellett a 15 éves Szilágyi Lilianáért is szoríthattunk. Di Pietro kizárásának köszönhetően előbbi a második, míg utóbbi a negyedik helyen végzett, és mindketten a döntőbe jutottak, amely főleg az első felnőtt tornáján szereplő Liliánától óriási teljesítmény!

Az egyik legjobban várt döntő a 200 méteres férfi mellúszás volt Gyurta Dániellel és Molnár Ákossal. Gyurta az első helyen ért célba, 2.08.60-as ideje ráadásul új Eb-csúcs! Molnárnak nem sikerült olyan jól ez a finálé, a 8. helyen végzett.

Aranyérem került Gyurta Dani nyakába is! Fotó: MTI

A nap másik nagyon várt döntője Cseh és Biczo összecsapása volt a 200 méteres pillangóban. Cseh Lacitól nem is lehetett elvenni az (második) aranyérmet, de Biczo óriási utolsó 50 métert úszva a második helyen csapott a célba, így ezüstérmet szerzett! Negyedszer is felcsendült hát a magyar Himnusz!

De ezzel még nem volt vége a magyar éremgyűjtésnek: az 50 méteres férfi hátúszás döntőjében Bohus Richárd 25.14-es idejével új országos csúcsot úszva a harmadik helyet szerezte meg mindössze 17 évesen!

Az utolsó csütörtöki szám szintén jó eséllyel kecsegtetett, hiszen a női 4x200 méteres gyors váltóban a Jakabos, Verrasztó, Mutina, Hosszú összetételű magyar csapat a legjobb idővel jutott a fináléba. A döntőben végül ezüstérmet szereztek a magyar lányok.

Ezzel ez lett az Eb-k történetének legeredményesebb napja a magyar csapat szempontjából, hiszen összesen négyszer csendült fel a magyar Himnusz, emellett két ezüst-, és három bronzérmet szerzett a hazai "küldöttség".


Forrás: Totalsport.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Már meg is van a legtündéribb szurkoló a vizes vb-n

Egykori olimpiai bajnokunk kisbabája elvitte a show-t hétfő este a Hajós Alfréd Uszodában.

Ilyen az igazi sportszellem - félájult testvérét cipelte a sportoló a vb-címért!

A testvérek között lévő kötelék az egyik legerősebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Testvérünkért képesek vagyunk lemondani saját céljainkról is, akárcsak a Brownlee fivérek.

Magyar ünnep a Paralimpián: 24 óra alatt két hatalmas siker egy úszónőtől!

A magyar paralimpiai delegáció közel nyolvan elhivatott sportolóból áll, akik büszkén utaztak ki az idei riói játékokra, hogy képviseljék hazánkat.

Amikor egy bálna befigyel a 'szelfin'

A selfie és a photobomb(ed) mára divatos és gyakran használt kifejezések. De vajon milyen, amikor egy bálna photobombol egy selfiet?

Elkezdődött a 2016-os Paralimpia is! (+videó)

Az olimpiai játékok úgymond kistestvére a paralimpia, mely idén 15. alkalommal kerül megrendezésre és ahol a sportolók szintén hihetetlen emberi teljesítményekről tesznek tanúbizonyságot!


NAPI BOLDOGSÁG