Belépés

Három arany, két bronz és hét kvóta a pénteki termés


A magyar csapat nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyűjtött a péntek délutáni döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az első aranyérmet a parádésan versenyző Csipes Tamara szállította a kajak egyesek 1000 m-es versenyében, majd jött a szegediek kedvence, a kenus Vajda Attila, aki amellett, hogy nagyszerű győzelmet aratott 1000 m-en, szerzett egy kvótát is Magyarországnak a jövő évi olimpiára. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes első helyével további négy ötkarikás indulási jogot gyűjtött, ráadásul megvédte címét. Az eddig is rekorder Kovács pályafutása 30. vb-aranyát szerezte.
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Benedek Dalma és Kovács Katalin a női kajak négyes verseny 500 méteres számának győztesei ünneplik aranyérmüket a Maty-éri olimpiai központban. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros harmadik lett 1000 m-en, a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős pedig bár nem tudott dobogóra állni a férfiak hasonló számában - a hatodik helyen végzett -, de ezzel is kiharcolt további két kvótát. A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes Medveczkyékhez hasonlóan harmadikként ért célba. A Kozmann György, Korisánszky Péter kenus duó utolsó, azaz kilencedik lett az 500 m-es fináléban, míg Dombvári Bence (K-1 1000 m) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben a 13. helyen végzett. A két táv többi számában szombaton rendezik a finálékat.A 34-35 fokos, rekkenő hőség ellenére több ezren buzdították a magyarokat a Maty-éren.

A péntek délelőtti előcsatározások során hat magyar hajó biztosította a helyét a szombati finálékban. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpáros előfutam-győzelmével egyből a legjobb kilenc közé lépett, míg fél kilométeren Kozák (K-1), a Csipes, Kovács duó (K-2), Kugler Attila (K-1), Korisánszky Dávid (C-1), 1000 m-en pedig a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes a középfutamból került a legjobbak mezőnyébe. Amennyiben utóbbi egység a fináléban is célba ér, további négy kvótát gyűjt Magyarországnak.
Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes kiesett a középfutamban, így az egység számára véget ért a vb, ráadásul két kvótaszerzési esély is elúszott.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kolonics, a Sportlegenda – kiállítás Szegeden

2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György pályafutását és sikereit bemutató ...

Ma indul a kajak-kenu vb Szegeden - Lássuk mire ...

A négy paraversenyzővel együtt összesen 48 magyar sportoló száll vízre az év egyik legfontosabb hazai ...


Népszerű termékek
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése