Belépés

Hét hajó döntős a pénteki futamokon, paraversenyzőink 2 érmet is szereztek


A csütörtöki előcsatározások során a nyolc magyar hajóból hét bejutott a pénteki döntőkbe a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon

A napot két 500 m-es előfutam nyitotta. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású, címvédő női kajaknégyes első helyével egyből a fináléba kvalifikálta magát, s így már szinte biztos, hogy Magyarország e szám révén négy kvótát szerez a jövő évi, londoni játékokra. Mivel ebben a számban az első tíz egység indulási jogot szerez az olimpiára, a magyarok már csak abban a szerencsétlen esetben maradhatnak le a kvótákról, ha a fináléban esetleg beborulnak a vízbe vagy valamilyen okból kizárják őket. Ugyanezen a távon a Kozmann György, Korisánszky Péter kenupáros harmadik lett, s így a női négyeshez hasonlóan egyenes ágon kvalifikálta magát a legjobb kilenc pénteki vetélkedésébe. A folytatásban, 1000 m-en a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és Csipes Tamara (K-1) egyformán első, a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes pedig második helyével biztosította helyét a második napi éremcsatákban.
Vajda Attila és Schmitt Pál köztársasági elnök a szegedi Maty-érnél. (Fotó: MTI)
Az ötkarikás számokban érdekelt Dombvári Bence (K-1), Vajda Attila (C-1) és Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) egyaránt a délutáni középfutamban folytathatta szereplését, ezekben a versenyekben ugyanis a nagy mezőny miatt nem lehetett egyből a döntőbe jutni. A második fordulóban aztán Vajda ismét győzött, a páros pedig második lett, így mindkét hajó ott lesz a fináléban, és továbbra is harcban van a londoni indulási jog(ok)ért. Dombvárinak ugyanakkor nem sikerült továbblépnie, negyedik lett, így ő a vb második napján a B döntőben szállhat vízre, és biztosan nem szerezhet kvótát Magyarországnak. A csütörtöki középfutamokat a Maty-éri pályán tekintette meg Schmitt Pál köztársasági elnök is.

A paraversenyzők csütörtök délutáni döntői során Szabó Sándor (V-1 LTA) arany-, Pál Bence (K-1 TA) pedig bronzérmet szerzett 200 m-en. A parakenu tavaly óta hivatalos versenyszám a kajak-kenu világbajnokságon, s a 2016-os riói játékokon már a paralimpia műsorában is szerepelni fog.
500 méteres női négyes előfutam. (Fotó: MTI)
A pénteki döntők 16 órakor kezdődnek, a nyolc futamból hétben szurkolhatunk magyar hajónak, három számban pedig (férfi C-1 és K-2 1000 m, valamint női K-4 500 m) olimpiai indulási jogokért is küzdenek a hazai egységek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Köszönet a magyaroknak, a hazai szövetségnek ...

A sportágat irányító nemzetközi szervezet, az ICF elnöke szerint csak néhány ország képes ilyen ...

Hőségriadó, párakapuk és hűtőkamionok is ...

Hűtőkamionokat és párakapukat rendeltek a helyszínre az olimpiai kvalifikációs szegedi kajak-kenu ...


Népszerű termékek
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése