Hét hajó döntős a pénteki futamokon, paraversenyzőink 2 érmet is szereztek

A csütörtöki előcsatározások során a nyolc magyar hajóból hét bejutott a pénteki döntőkbe a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon

A napot két 500 m-es előfutam nyitotta. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású, címvédő női kajaknégyes első helyével egyből a fináléba kvalifikálta magát, s így már szinte biztos, hogy Magyarország e szám révén négy kvótát szerez a jövő évi, londoni játékokra. Mivel ebben a számban az első tíz egység indulási jogot szerez az olimpiára, a magyarok már csak abban a szerencsétlen esetben maradhatnak le a kvótákról, ha a fináléban esetleg beborulnak a vízbe vagy valamilyen okból kizárják őket. Ugyanezen a távon a Kozmann György, Korisánszky Péter kenupáros harmadik lett, s így a női négyeshez hasonlóan egyenes ágon kvalifikálta magát a legjobb kilenc pénteki vetélkedésébe. A folytatásban, 1000 m-en a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és Csipes Tamara (K-1) egyformán első, a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes pedig második helyével biztosította helyét a második napi éremcsatákban.
Vajda Attila és Schmitt Pál köztársasági elnök a szegedi Maty-érnél. (Fotó: MTI)
Az ötkarikás számokban érdekelt Dombvári Bence (K-1), Vajda Attila (C-1) és Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) egyaránt a délutáni középfutamban folytathatta szereplését, ezekben a versenyekben ugyanis a nagy mezőny miatt nem lehetett egyből a döntőbe jutni. A második fordulóban aztán Vajda ismét győzött, a páros pedig második lett, így mindkét hajó ott lesz a fináléban, és továbbra is harcban van a londoni indulási jog(ok)ért. Dombvárinak ugyanakkor nem sikerült továbblépnie, negyedik lett, így ő a vb második napján a B döntőben szállhat vízre, és biztosan nem szerezhet kvótát Magyarországnak. A csütörtöki középfutamokat a Maty-éri pályán tekintette meg Schmitt Pál köztársasági elnök is.

A paraversenyzők csütörtök délutáni döntői során Szabó Sándor (V-1 LTA) arany-, Pál Bence (K-1 TA) pedig bronzérmet szerzett 200 m-en. A parakenu tavaly óta hivatalos versenyszám a kajak-kenu világbajnokságon, s a 2016-os riói játékokon már a paralimpia műsorában is szerepelni fog.
500 méteres női négyes előfutam. (Fotó: MTI)
A pénteki döntők 16 órakor kezdődnek, a nyolc futamból hétben szurkolhatunk magyar hajónak, három számban pedig (férfi C-1 és K-2 1000 m, valamint női K-4 500 m) olimpiai indulási jogokért is küzdenek a hazai egységek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG