21 kevésbé ismert tény az emberi agyról

Bár maga az emberi test is rendkívül rejtélyes "szerkezet", talán az agyunk az a szervünk, amelynek működését még nagyon sokáig nem fogjuk teljesen megérteni.

Az agy az emberi idegrendszer irányítóközpontja: felveszi, feldolgozza és kapcsolatba hozza egymással az ember külső és belső környezetéből érkező információkat, a kapott adatok alapján pedig kidolgozza a létfenntartás szempontjából célszerű intézkedéseket. Minden nap használjuk, mégsem tudunk róla mindent: íme 21 kevésbé ismert tény róla.


1. Közkeletű hiedelem, hogy az agyunknak mindössze 10%-át használjuk. Bár maga Albert Einstein is kiállt emellett a feltételezés mellett, sokan cáfolták a kijelentés igazságát. A tudomány jelenlegi állása szerint - sajnos - nem lehet megnyugtató és mindenkit kielégítő választ adni az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

2. A legújabb kutatási eredmények szerint agyunk vizuális központja akkor is aktív marad, ha lehunyjuk szemünket, vagy elalszunk. Ez az aktivitás azonban némileg különbözik az ébrenléti állapottól, és egyelőre igen keveset tudunk róla.

3. Az információk, amelyek az agyunk bizonyos részei között mozognak, szó szerint száguldoznak, ugyanis közel 420 km/h-s sebességgel közlekednek.

4. Az agyban lévő axonok (az idegsejtek kitüntetett nyúlványai) együttesen olyan hosszúak, hogy kb. négyszer körbe lehetne velük tekerni a Földet.


5. Maga az agyszövet nem érzékeny a fájdalomra, mert nincsenek benne fájdalomreceptorok - így ez a szerv csak feldolgozza a fájdalomról kapott információkat. Ez az oka annak, hogy a sebészek el tudják végezni az agyműtétet olyan páciensen is, aki öntudatánál van.

6. A dél-koreai Kim Ung-Yong rendelkezik a legmagasabb, 210-es IQ-val. 

7. Bármilyen hihetetlen, az agy a "legkövérebb" testrészünk, ugyanis 60%-a zsír: az omega-3 és az omega6 zsírsavak aránya 1:1. Így talán nem is olyan sértő, ha valaki hájfejűnek titulál minket...

8. Az ókori egyiptomiak úgy gondolták, az agy egyáltalán nem olyan fontos része a testünknek, mint a szív vagy a gyomor: szentül hitték, hogy csak a koponya területét tölti ki. Amikor mumifikáltak egy-egy elhunytat, akkor az agyát az orrán keresztül húzták ki.

9. Az agy állaga hasonlít a tofuéhoz, ami egy kínai eredetű élelmiszer: szójatej megaltatásával és a visszamaradt túró összenyomásával készítik.


10. Az agy képes 25 wattos energiát generálni BÁRMIKOR - amivel mellesleg egy villanyégőt is meg lehetne gyújtani.

11. Bizonyára hallottad már a homunculus kifejezést, de pontos képed nem volt arról, hogy mit jelent. Nos, a homunculus lombikban, vegyi úton előállítható ember, vagy emberszerű lény. A meghatározást későbbiekben összefüggésbe hozták az emberi születéssel: úgy vélték, minden spermiumban egy kis homunculus rejtőzik, ami pusztán méretváltással válik emberré. Ezen felül a fogalmat használják arra, hogy illusztrálják egy rendszer működését, ez a Homunkulusz-paradoxon.

12. Az agy megoperálása ősi művelet. Egyes kultúrák úgy akarták csökkenteni a fájdalmat, vagy éppen bizonyos betegségeket meggyógyítani, hogy egy eszköz segítségével lyukakat fúrtak a koponyába - ezt hívjuk koponyalékelésnek.

13. Attól, hogy valakinek nagy méretű agya van, nem lesz törvényszerűen okosabb a többieknél. Albert Einsteinnek viszonylag kicsi volt az említett szerve, pedig tudjuk, mi mindent vitt véghez.

14. A terhesség alatt a nők agya összezsugorodik, és közel hat hónapba kerül, mire visszanyeri eredeti méretét.

A bal és a jobb agyfélteke


15. Amikor megszületünk, közel ugyanakkora az agyunk, mint felnőttként. Ez az oka annak, hogy a kisbabák feje viszonylag méretes a testükhöz képest.

16. A kutatók szerint az ember élete során kb. 1 quadrillió információt fogad be. A jobb félteke felelős a vizuális képességekért és a térérzékelésért, elemzi a világ tágabb képét, azonfelül vezérli az absztraktabb gondolkodási folyamatokat és az érzelmi reakciók némelyikét. A bal félteke elsősorban a verbális képességekkel és az információk részletes, rendszerező feldolgozásával áll összefüggésben.

17. Az agyban minden percben több mint 100 ezer kémiai reakció játszódik le.

18. Bár az agy tömege mindössze a 2%-át teszi ki a teljes testsúlyunknak, az oxigénünk és energiánk 25%-át felemészti.

19. Kissé morbidnak hangzik, de igaz: életben lehet maradni akkor is, ha csak az agyunk egyik felével rendelkezünk.

20. Az agy a 40-es éveink végéig folyamatosan fejlődik.

21. Minden nap kb. 70 ezer gondolat suhan át az agyunkon.Pozitív Nap


Forrás: ebamusworld.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szexi, sportos, és igazi partiarc - a Mikulás, ahogy még soha nem láttad

Ha mindig is érdekelt, mit csinál a Mikulás az év 364 napján, amikor éppen nem ajándékokat kézbesít, akkor most segítünk egy kicsit.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

Zseniálisan ünnepelte meg a BBC Radio az 50. születésnapját

Egészen konkrétan a sheffieldi állomásnak jutott eszébe ez az ötlet. A BBC pedig hozta a megszokott színvonalat: nagyszerű klipet készített ez alkalomból.

12 ló összeáll és vár, aztán megérkezik a "suttogó" (egy bámulatos videó)

A kiváló lovas szakembert mindenki Lorenzóként ismeri. Világszerte elismert bámulatos tehetsége és a lovak iránti szeretete. Kevesen tudnak úgy bánni a lovakkal, mint ahogyan ő.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.


NAPI BOLDOGSÁG