Az áfonya, alma és szőlő fogyasztásával kisebb az esély a cukorbetegségre, a bennük lévő, vízoldékony vegyület miatt - tudósított a BBC a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról.
Brit, amerikai és szingapúri kutatók, akik több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg, majd ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult. A résztvevők, akiknek 6,5 százalékánál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot.
Rákérdeztek többek között a szőlőre (mazsolára), az almára, a körtére, a narancsra, az eperre és az áfonyára. Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen hozzájárul a cukorbetegség elkerüléséhez. Bár ez minden gyümölcsről elmondható, utóbbiak különösen hatásosnak bizonyultak.
Heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen hozzájárul a cukorbetegség elkerüléséhez.
A kutatók szerint a kedvező hatás az antociánok vagy flavíliumok, egy, a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület magas szintjének tulajdonítható. Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét. Ugyanezt a hatást kiváltó, természetes polifenolokat is tartalmaznak ezek a gyümölcsök. "A rostok, antioxidánsok, fitokemikáliák, vagyis növényekben előforduló, természetes vegyületek együttes hatása csökkenti a kockázatot" - olvasható a tanulmányban.
A gyümölcslevek nem használnak, a teljes gyümölcs a tuti!
Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, kedvezően hatna az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha pedig almával és körtével, akkor 13 százalékkal. A gyümölcslevekben ugyanis kevesebb jótékony hatású összetevő található, mint a teljes gyümölcsben. Ezen felül a folyadékot gyorsabban emészti a szervezet, így az italok cukortartalma sebesebben emeli a vércukor és az inzulin szintjét.