Arany nanorészecskék segíthetik a májrák korai fölismerését


Világszerte évente félmillió embernél fedeznek fel májrákot és ezeknek a többsége fél éven belül halott. Az arany nanorészecskéken alapuló technikával új lehetőség nyílik a gyógyulásra.

A májsejtek rosszindulatú burjánzása a daganatos betegségek egyik legnehezebben kezelhető formája. A daganatos betegségekkel foglalkozó onkológusok alig tudnak a súlyos állapoton javítani, mert az eddigi ismert vizsgálati módszerek csak későn teszik lehetővé a betegség fölismerését. A máj ultrahangos vizsgálata, a komputeres tomográfia és a mágneses rezonancia módszere egyaránt csak akkor jelzi a rosszindulatú folyamatot, amikor a daganat már legalább öt centiméter átmérőjűre megnőtt. Ilyenkor a májrák legtöbbször gyorsan tovább növekszik, műtéttel nehéz eltávolítani és a daganatellenes szerek sem hatásosak.

Az új tudományos felfedezést az Amerikai Kémiai Társaság Nano Letters kiadványa közölte, miszerint Christoph Rose-Petruck és munkatársai 10-50 nanométer átmérőjű arany részecskéket készítettek és ezeket polimér bevonattal látták el. Különleges röntgentechnikával a daganatra gyanús szövetek már öt milliméter átmérőjű nagyságban láthatók. A kutatók szerint módszerük az első eljárás, ahol fém nanorészecskéket sikerült fölhasználni daganatok kimutatására. "Ez nem szűrővizsgálat" - mondotta a munkacsoport vezetője. "Ha viszont alapos gyanú van arra, hogy valami, májat károsító folyamat elindult, néhány milliméter átmérőjű eltérés már láthatóvá tehető ezzel a módszerrel, amely tized akkora daganatot is kimutat, mint az eddigi diagnosztikus eljárások".

A technológia lényege, hogy  nanorészecskék borítása miatt a daganatsejtek bekebelezik a parányi aranyszemeket és így a különleges röntgensugár a rosszindulatú sejtekben lévő fémet láthatóvá teszi. A nanorészecskék a sejt méretének néhány tízezredét jelentik, ennek ellenére röntgennel már kimutathatók. A kutatók rövidesen a daganatsejtekre kifejlesztett ellenanyaggal kapcsolják össze a nanorészecskéket és ezeket egereknek adják be. Azt remélik, hogy a daganatos májsejtek felszínén lévő fehérjékhez kötődve így az arany nanorészecskékkel a daganatok korai növekedését is követni lehet.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Ezt csinálják a babák, ha a szülők kimennek a szobából (+videó)

Mariah és Beckham szülei kíváncsiak voltak arra, mit csinálnak a gyermekeik akkor, amikor aludniuk kéne, és ők nincsenek velük. Hogy megtudják a kérdéseikre a választ, rejtett kamerát helyeztek el a babaszobában.

A legjobb kisfilm, amit a szerelemről valaha láttunk (+videó)

A legjobb komputeres animációnak járó díjat is bezsebelte nemrég ez a bűbájos kis rajzfilm, teljesen megérdemelten, úgyhogy muszáj volt nektek is megmutatnunk: egyszerre édes és szép ábrázolása a szerelemnek!

Soha többé tűszúrás: csodatapasz segíthet a cukorbetegeken

Laboratóriumi körülmények között sikeresen teszteltek egy kísérleti tapaszt, amely automatikusan juttathat inzulint a diabéteszes páciensekbe.

Állatok, akik imádják, ha a hasukat vakarják (képriport)

Melyik ember nem szereti, ha kényeztetik, vakargatják, simogatják? A most következő összeállításban szereplő állatok sem utasítják vissza a kedves kezeket, legjobban a pocakjuk tájékán szeretik érezni a törődést.

Magyar kutatás segíthet a meddőség és a rák gyógyításában

A rákkutatásban és a meddőség gyógyításában segíthet Székvölgyi Lóránt sejtbiológus legújabb kutatása. A magyar tudósra három éve figyelt fel a világsajtó, amikor a Science magazinban publikált egy, a kromoszómák törésével kapcsolatos anyagot.loading...