Az emlékezés bajnokai a hollók


A hollók három év elteltével is képesek megkülönböztetni barátaikat ellenségeiktől - állapították meg osztrák kutatók.

 
Az emlősök emlékezőképessége jól kutatott terület. Tudható például, hogy nemcsak az elefántok felejtenek keveset, hanem a juhok is felismerik két év után fajtársaik arcát. A madarakról viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, most azonban kiderült, hogy a hollók emlékezete kiváló.

Markus Böckle és Thomas Bugnyar, a Bécsi Egyetem, illetve a szintén Ausztriában található Konrad Lorenz Kutatóállomás kognícióbiológusai tizenkét hollót neveltek fel együtt, majd adtak át különböző állatkerteknek. A szétválasztást követően három évvel a kutatók megvizsgálták, hogyan viszonyulnak egymáshoz az egykori társak.

A madaraknak lejátszották volt társaik, illetve ismereten fajtársak hangját. A hollók eltérően reagáltak a hangokra, tehát különbséget tudtak tenni ismerős és ismeretlen állat között.

Képesek a pozitív és negatív emlékek megkülönböztetésére


Böckle és Bugnyar arra is kíváncsiak voltak, hogy az állatok képesek-e megkülönböztetni pozitív és negatív emlékeiket. És lám, a hollók egyértelműen más hangot adtak ki annak megfelelően, hogy a hallott társsal annak idején baráti vagy ellenséges volt a viszonyuk. A hosszú távú emlékezet ilyen vetületét most elsőként sikerült az egész állatvilágban dokumentálni - állította Böckle.

A hollók eltérő hangnemet használnak aszerint, hogy baráthoz vagy ellenséghez kívánnak szólni. Az ismeretlen vagy ellenséges egyedek hallatán nyakukat megnyújtják, hogy hangjuk mélyebbé váljon. (Amúgy az emberek és a szarvasok is ehhez a módszerhez folyamodnak, így próbálják felnagyítani a hang alapján észlelhető testnagyságukat.) Ellenben ha egy régi barát hangját hallják, barátságos tónusban válaszolnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Ilyen, amikor egy zsiráf elalszik (képekkel)

Bár sok minden különleges rajta, a BoredPanda arról közölt egy képriportot, hogyan alszik. Édes és érdekes képek következnek!

Bebizonyosodott: valós barátságok szövődnek a hiénák között

Egy barátunk barátjának megismerése természetes emberi tulajdonság, de olybá tűnik, hogy egy bizonyos négylábú ragadozó, a foltos hiéna ösztönösen előnyt kovácsol eme szociális kötődéstípusból.

Saját falut építettek a barátok, hogy együtt öregedhessenek meg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy pár, akik már közel 20 éve nagyon jó barátok voltak. Bár sokszor találkoztak, úgy érezték, még többször akarnak, így elhatározták, hogy építenek maguknak egy saját, apró várost, a természet lágy ölén.

Gyönyörű fotók baglyokról, amik garantáltan elkápráztatnak

A thaiföldi fotós, Sasi Smith valamit nagyon tudhat, hiszen a különböző baglyokról készült képei láttán a lélegzetünk is eláll.

Kutyául jó barátok (képriport)

Bár a kutyákról általában úgy beszélünk, mint az ember legjobb barátairól, azt azért el kell ismernünk, hogy a saját fajtársaikhoz is igaz kapcsolat fűzi őket.