Az emlékezés bajnokai a hollók


A hollók három év elteltével is képesek megkülönböztetni barátaikat ellenségeiktől - állapították meg osztrák kutatók.

 
Az emlősök emlékezőképessége jól kutatott terület. Tudható például, hogy nemcsak az elefántok felejtenek keveset, hanem a juhok is felismerik két év után fajtársaik arcát. A madarakról viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, most azonban kiderült, hogy a hollók emlékezete kiváló.

Markus Böckle és Thomas Bugnyar, a Bécsi Egyetem, illetve a szintén Ausztriában található Konrad Lorenz Kutatóállomás kognícióbiológusai tizenkét hollót neveltek fel együtt, majd adtak át különböző állatkerteknek. A szétválasztást követően három évvel a kutatók megvizsgálták, hogyan viszonyulnak egymáshoz az egykori társak.

A madaraknak lejátszották volt társaik, illetve ismereten fajtársak hangját. A hollók eltérően reagáltak a hangokra, tehát különbséget tudtak tenni ismerős és ismeretlen állat között.

Képesek a pozitív és negatív emlékek megkülönböztetésére


Böckle és Bugnyar arra is kíváncsiak voltak, hogy az állatok képesek-e megkülönböztetni pozitív és negatív emlékeiket. És lám, a hollók egyértelműen más hangot adtak ki annak megfelelően, hogy a hallott társsal annak idején baráti vagy ellenséges volt a viszonyuk. A hosszú távú emlékezet ilyen vetületét most elsőként sikerült az egész állatvilágban dokumentálni - állította Böckle.

A hollók eltérő hangnemet használnak aszerint, hogy baráthoz vagy ellenséghez kívánnak szólni. Az ismeretlen vagy ellenséges egyedek hallatán nyakukat megnyújtják, hogy hangjuk mélyebbé váljon. (Amúgy az emberek és a szarvasok is ehhez a módszerhez folyamodnak, így próbálják felnagyítani a hang alapján észlelhető testnagyságukat.) Ellenben ha egy régi barát hangját hallják, barátságos tónusban válaszolnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Fotók, amik bizonyítják, hogy a gyerekeknek igenis szükségük van cicákra (képriport)

Ha legkedvesebb cicáink éppen nem azon törik a fejüket, hogy hogyan törjenek világuralomra, bizony nagyon jó társaik lehetnek a gyermekeknek...

Szerető gazdira vár az egyik legaranyosabb kutya-macska páros

Létezik két apró jószág, akik egy texasi menhelyen várják, hogy valaki befogadja őket.

Innen tudhatod, hogy a szerelmed a legjobb barátod is egyben

Bár elsőre kicsit furcsán hangzik, de az a legjobb dolog a világon, amikor nem csak szerelmesként, hanem barátként is szereted azt, aki melletted van.

Ezért nehéz felnőttként barátokat szerezni

A legtöbb kapcsolatunk gyerekkorban köttetik, és ha szerencsénk van, mindegyik kitart életünk végéig. De mi a helyzet akkor, ha felnőttként szeretnénk barátokat szereni?

Kíváncsi vagy, mit gondolnak rólad kollégáid, ismerőseid? Töltsd ki önismereti tesztünket!

Itt az ideje, hogy megtudd mit gondolnak rólad barátaid, ismerőseid! Töltsd ki a tesztet...