Belépés

Baktérium helyettesítheti a gázolajat?


Az olajjal egy egyre nagyobb probléma van: fogy. Lecserélésével folyamatosan próbálkoznak, azonban az elektromos autók még mindig nem elég jók.

Több másik vegyülettel is megpróbálták már lecserélni az autók hajtóanyagát. Ezek közül talán a legismertebb az etanol, amely azonban néhány dologban szintén problémás. Vízzel elegyítve használhatatlan keveréket produkál, így aztán szállítása és tárolása problémás. Emellett pedig nem használható hagyományos motorokban kisebb-nagyobb átalakítások nélkül. Ezzel szemben a butanol bioüzemanyag annyira hasonlít a valódi gázolajra, hogy nem szükséges hozzá a motor átalakítása. Emellett pedig könnyebb az előállítása és szállítása is.

A kérdés ezek után adott: Mégis honnan szerezhető be nagy mennyiségben? A válasz: állati ürülékből. A Tulane Egyetem egy kutatócsoportja ugyanis felfedezett egy új (TU-103 névre keresztelt) Clostridium baktériatörzset, amely képes a butanol közvetlen és jó hatásfokkal való előálítására. A baktériumtörzs bármilyen cellulóz-tartalmú anyagot képes butanollá alakítani, legyen az egy fakéreg vagy a múlt heti újság. Az egyetem szerint csak Amerikában évente 323 millió tonnányi cellulóztartalmú anyagot dobnak ki, amelyet ezután üzemanyag előállítására használhatnának.  A butanol néhány részletében ráadásul még jobb is, mint a gázolaj maga: több energiát nyerünk ki elégetése során, kevéssé korrozív és oxigén-gazdag környezetben is előállítható. Ez utóbbi az előállítást és a szállítást könnyítené.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A jövő a napelemes izzóé? - briliáns, ...

Reggel megszívja magát, este pedig kiengedi a felgyülemlett energiát: így oldaná meg a fejlődő világ ...

Pályázat a hello holnap! adományvonalra

November 9-ig pályázhatnak a civil szervezetek, hogy a hello holnap! 1788-as adományvonal ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Karácsonyi ajándékozás!
Ingyenes

Ha elfogadnál tőlünk ajándékba ...

Megnézem a terméket
Advent Illatú Szappan
990 Ft

fahéj,-narancs,-vanília,-szegfűszeg illatoknak, meleg karácsonyi ...

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése