Baktérium helyettesítheti a gázolajat?

Az olajjal egy egyre nagyobb probléma van: fogy. Lecserélésével folyamatosan próbálkoznak, azonban az elektromos autók még mindig nem elég jók.

Több másik vegyülettel is megpróbálták már lecserélni az autók hajtóanyagát. Ezek közül talán a legismertebb az etanol, amely azonban néhány dologban szintén problémás. Vízzel elegyítve használhatatlan keveréket produkál, így aztán szállítása és tárolása problémás. Emellett pedig nem használható hagyományos motorokban kisebb-nagyobb átalakítások nélkül. Ezzel szemben a butanol bioüzemanyag annyira hasonlít a valódi gázolajra, hogy nem szükséges hozzá a motor átalakítása. Emellett pedig könnyebb az előállítása és szállítása is.

A kérdés ezek után adott: Mégis honnan szerezhető be nagy mennyiségben? A válasz: állati ürülékből. A Tulane Egyetem egy kutatócsoportja ugyanis felfedezett egy új (TU-103 névre keresztelt) Clostridium baktériatörzset, amely képes a butanol közvetlen és jó hatásfokkal való előálítására. A baktériumtörzs bármilyen cellulóz-tartalmú anyagot képes butanollá alakítani, legyen az egy fakéreg vagy a múlt heti újság. Az egyetem szerint csak Amerikában évente 323 millió tonnányi cellulóztartalmú anyagot dobnak ki, amelyet ezután üzemanyag előállítására használhatnának.  A butanol néhány részletében ráadásul még jobb is, mint a gázolaj maga: több energiát nyerünk ki elégetése során, kevéssé korrozív és oxigén-gazdag környezetben is előállítható. Ez utóbbi az előállítást és a szállítást könnyítené.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egyszerre fertőtlenít és gombaölő: a teafaolaj

A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, melynek jellegzetes, friss, kámforos illata és halvány sárgás színe van (de teljesen színtelen, átlátszó is lehet). Az őslakosok hosszú ideje használták a teafaolajat, a világ azonban csak a huszadik század második felében ismerte meg igazán ezt a rendkívül sokoldalú illóolajat.

Pezsgő fürdőbomba saját kezűleg, magadnak!

Ki ne szeretné ebben a rohanó világban egy héten egyszer, vagy kétszer kicsit kényeztetni magát? Nos, itt az idő, hogy elkészítsd magadnak a legjobb pezsgős fürdőbombát!

Rágj olajat az egészségért

Az olajrágás egy ősi ájurvéda módszer a száj tisztán tartására és a méregtelenítésre. .

A nagy szappanlexikon: érdekességek az új őrületről!

Vajon nem káros az egészségedre a szappan, amit otthon használsz? Most megtudhatod, hogyan vásárolj okosan bőrbarát terméket! Üdv a kézműves szappanok világában!

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


NAPI BOLDOGSÁG