Belépés

Baktérium helyettesítheti a gázolajat?


Az olajjal egy egyre nagyobb probléma van: fogy. Lecserélésével folyamatosan próbálkoznak, azonban az elektromos autók még mindig nem elég jók.

Több másik vegyülettel is megpróbálták már lecserélni az autók hajtóanyagát. Ezek közül talán a legismertebb az etanol, amely azonban néhány dologban szintén problémás. Vízzel elegyítve használhatatlan keveréket produkál, így aztán szállítása és tárolása problémás. Emellett pedig nem használható hagyományos motorokban kisebb-nagyobb átalakítások nélkül. Ezzel szemben a butanol bioüzemanyag annyira hasonlít a valódi gázolajra, hogy nem szükséges hozzá a motor átalakítása. Emellett pedig könnyebb az előállítása és szállítása is.

A kérdés ezek után adott: Mégis honnan szerezhető be nagy mennyiségben? A válasz: állati ürülékből. A Tulane Egyetem egy kutatócsoportja ugyanis felfedezett egy új (TU-103 névre keresztelt) Clostridium baktériatörzset, amely képes a butanol közvetlen és jó hatásfokkal való előálítására. A baktériumtörzs bármilyen cellulóz-tartalmú anyagot képes butanollá alakítani, legyen az egy fakéreg vagy a múlt heti újság. Az egyetem szerint csak Amerikában évente 323 millió tonnányi cellulóztartalmú anyagot dobnak ki, amelyet ezután üzemanyag előállítására használhatnának.  A butanol néhány részletében ráadásul még jobb is, mint a gázolaj maga: több energiát nyerünk ki elégetése során, kevéssé korrozív és oxigén-gazdag környezetben is előállítható. Ez utóbbi az előállítást és a szállítást könnyítené.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Pályázat a hello holnap! adományvonalra

November 9-ig pályázhatnak a civil szervezetek, hogy a hello holnap! 1788-as adományvonal ...

Az ÖKOLÚCIÓ és a Felelős Gasztrohős

Ökológiai Evolúció Alapítvány (ÖKOLÚCIÓ) néven civil szervezet jött létre a fenntartható ...


Népszerű termékek
Hópehely Szappan
990 Ft/2db

Valami igazán újszerű és hasznos dologgal díszítenéd ...

Megnézem a terméket
Fahéjas Borszappan
990 Ft

Rendhagyó karácsonyi ajándék a bor,-narancs,-fahéj illatú ...

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése